Volledig scherm
4 maart 1962: Henk Schouten maakt het tweede doelpunt voor Feyenoord in de competitiewedstrijd tegen MVV (3-2). © ANP

Ex-Feyenoorder Henk Schouten (86) overleden

NecrologieHenk Schouten werd maandag nog 86 jaar, maar overleed gisteren aan de gevolgen van alvleesklierkanker. De voormalig aanvaller van Feyenoord maakte tussen 1955 en 1963 indruk in de Kuip als een echte doelpuntenmaker.

Volledig scherm
Oud-spelers Ove Kindvall, Coen Moulijn, Joop van Daele en Henk Schouten betreden de Kuip met in hun handen de Europacup 1 uit 1970 en de Wereldbeker uit hetzelfde jaar. © ANP

In december 2016 werd bij Schouten de ziekte vastgesteld. Casper van Eijck, de clubarts van Feyenoord, vertelde hem dat hij niet meer te genezen was, maar omdat er geen uitzaaiingen waren kon Schouten nog enkele jaren leven.

In 2005 zat hij tegenover deze krant om te praten over zijn voetballoopbaan. De Rotterdammer was in het seizoen 1955/1956 - het laatste in de hoofdklasse - namelijk goed voor 35 treffers. Schouten vertelde die dag over het moment dat zijn vriend Aad Veerman hem bij burgemeester Ivo Opstelten introduceerde als 'de man die tegen De Volewijckers negen keer scoorde'. ,,Het waren er tien", verbeterde Opstelten, die tot verbazing van Veerman maar al te goed wist wie hij voor zich had. ,,Dat vond ik zó geinig dat de burgemeester dat zei", glundert Schouten. 

Op 2 april 1956 vond de linksbinnen van Feyenoord inderdaad liefst tien keer het net in de met 11-4 gewonnen competitiewedstrijd. ,,De tiende was een zuivere goal’’, zegt de Rotterdammer. ,,De keeper liet een schot van Tinus Bosselaar los en ik schoot hem erin. De scheidsrechter zei: 'Sorry, maar je hebt er toch al genoeg gemaakt.' Hij gaf toe dat hij te vroeg had afgefloten voor buitenspel."

Negende elftal

Volledig scherm
02 september 1956: Feyenoord voorafgaand aan de wedstrijd tegen Willem II. Staand, vlnr: Piet Steenbergen, Gerard Kerkum, Henk van der Bijl, Hans van der Hoek, Tinus Osterholt en Rinie van Woerden. Gehurkt: Daan den Bleijker, Aad Bak, Cor van der Gijp, Henk Schouten en Coen Moulijn. © anp

De in Kralingen geboren en getogen Schouten begon zijn loopbaan bij Excelsior. Via profclub Rotterdam en Holland Sport belandde hij in 1955 bij Feyenoord. In 1963 keerde hij terug naar Excelsior, waar hij zijn loopbaan afsloot en tot zijn 59ste bleef voetballen in het negende elftal.

Als speler van Feyenoord maakte hij volgens eigen zeggen schitterende momenten mee. ,,Topscorer, tweemaal kampioen geworden, Europa Cup gespeeld, tegenover Pelé en Eusebio gestaan." 

Toen bekend werd dat hij ziek was, ontving uit het hele land steunbetuigingen. Vorige maand nog verrichte hij de aftrap van de benefietwedstrijd tussen Feyenoord en ADO, het duel voor Support Casper. Samen met minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport stond hij op de middenstip van de Kuip. Daar waar hij jarenlang zoveel indruk maakte als makkelijk scorende aanvaller.

Volledig scherm
Henk Schouten (l) met Lee Towers en Gerard Cox. © Frank de Roo
  1. Plan Feyenoord City klaar: zo gaat nieuw stuk Zuid er uitzien
    Update

    Plan Feyenoord City klaar: zo gaat nieuw stuk Zuid er uitzien

    De plannen voor Feyenoord City zijn klaar en hebben groen licht gekregen van het college van burgemeester en wethouders. Het masterplan behelst een ontwikkeling à la de Kop van Zuid op de linker Maasoever. Naast een nieuw stadion voor Feyenoord komen er onder meer 3500 woningen, een getijdenpark en een brug over het spoor naar Hillesluis. Aan Feyenoord City hangt een prijskaartje van 1 miljard euro, exclusief het stadion. De gemeenteraad zal binnenkort over het mega-project oordelen.