Volledig scherm
Teamfoto van het Nederlands vrouwenelftal voorafgaand aan de play-offwedstrijd tegen Zwitserland voor een plaats bij het WK 2019 in Frankrijk. © ANP

Ex-internationals over Oranjevrouwen: ‘Geen reden tot zorgen’

De tegenvallende resultaten van de Oranjevrouwen op de Algarve Cup (een na laatste) baren zorgen in aanloop naar het WK in Frankrijk, dat over drie maanden van start gaat. Is er sprake van een vormcrisis? ,,Geen reden tot zorgen, maar het elftal moet wel snel stappen gaan maken‘’, zegt oud-international Anouk Hoogendijk.

De regerend Europees kampioen verloor in de poulefase van de Algarve Cup beide wedstrijden van Spanje (0-2) en Polen (0-1). In de wedstrijd om de elfde plek wist Nederland pas na strafschoppen van China te winnen (4-2). Met het WK in het vooruitzicht zijn dit geen hoopgevende resultaten. Volgens Daphne Koster is er echter geen reden tot paniek. ,,Dit toernooi is vooral bedoeld om dingen uit te proberen richting het WK. Maar je mag wel kritisch zijn, en dan kom je tot de conclusie dat het vertoonde spel niet goed was”, vertelt ze.

Ook Anouk Hoogendijk maakt zich niet direct zorgen over de prestaties van het vrouwenelftal op de Algarve Cup. ,,Kijk, het niet winnen of presteren op het toernooi vind ik niet per se zorgelijk. Wat me wel zorgen baart is het spel van het Nederlands vrouwenelftal. Ook de wedstrijden waarin met het basiselftal werd gespeeld, waren niet goed. Ze verkeren al een tijdje niet meer in de vorm van het afgelopen EK. Ik mis de chemie en het vuur dat we op het EK wel hebben gezien.”

Quote

Als je het aan mij vraagt, is Nederland nog steeds een van de favorieten voor het WK.

Daphne Koster

,,De komende twee oefenwedstrijden in april gaan echt belangrijk worden. Mexico, de eerste opponent, is een goede tegenstander en daarmee een mooie krachtmeting voor de Oranjevrouwen”, aldus Hoogendijk. De oefeninterland erna is tegen Chili. “Pas na die twee wedstrijden kun je zeggen of de dames in de gewenste vorm verkeren voor het WK. Nu is er nog geen reden tot zorgen, maar het elftal moet wel snel stappen gaan maken.”

Volgens Koster moet het Nederlands vrouwenelftal gewoon pieken op het WK en dan kunnen de Oranje Leeuwinnen nog wel eens hoge ogen gaan gooien in Frankrijk. “Op het WK moet Nederland gewoon het maximale uit de kwaliteit van de speelsters halen. Dat is op de Algarve Cup niet het geval geweest. Op het toernooi werd wel duidelijk dat we het tegen landen als Spanje, die behendig positiespel spelen, moeilijk hebben. Daar moeten we onze tactiek op aanpassen. Maar als je het aan mij vraagt, is Nederland nog steeds een van de favorieten voor het WK. Niet de topfavoriet, maar de halve finale moet haalbaar zijn en dan ben je in mijn ogen een titelkandidaat”, besluit Koster.

Volledig scherm
Daphne Koster en Anouk Hoogendijk als speelsters van Oranje. © United Photos