Volledig scherm
Harry van der Laan. © Orange Pictures

‘Excelsior houdt niet van degradatieduels’

Harry van der LaanHet duel tussen ADO Den Haag en Excelsior is voor één iemand wel een heel bijzonder affiche. Harry van der Laan is werkzaam bij de een (Excelsior) en all-time topscorer bij de ander (ADO Den Haag).

Door Tim Niemantsverdriet

Hoeveel goals Harry van der Laan, tegenwoordig spitsentrainer van Excelsior, in zijn voetballoopbaan maakte voor ADO Den Haag? De goaltjesdief van weleer weet het nog precies. ,,104. In competitieverband dan. Ik ben topscorer aller tijden bij ADO, daar word je nog zo vaak aan herinnerd.”

En dat zal hij ook altijd blijven, denkt Van der Laan, die in totaal zes seizoenen in Den Haag speelde. ,,Als je tegenwoordig twintig goals maakt in anderhalf jaar, ben je verkocht. 104, daar komt niemand meer aan. Doet me niet zoveel hoor. Echt niet. Joh, ik had dolgraag in deze tijd gespeeld. Er zijn amper nog rellen. De stadions zijn mooier en goed gevuld. En ik had waarschijnlijk veel geld verdiend. Al heb ik het ontzettend naar mijn zin gehad bij ADO. Promoties, degradaties, gestaakte wedstrijden, het was een enerverende tijd…”

Zondag neemt ‘zijn’ Excelsior het op tegen ‘zijn’ ADO. Een wedstrijd die hij overigens ‘gewoon’ thuis op de bank bekijkt. ,,Op televisie is het allemaal makkelijk en beter te zien. Word je ook niet afgeleid.”

Degradatievoetbal

Quote

Vorig jaar duurde het ook even voor het liep.

Harry van der Laan

Het degradatieduel is een nieuwe test voor Excelsior, dat in de weken die volgen nog meer directe concurrenten zal treffen. ,,Excelsior houdt niet zo van degradatievoetbal”, erkent Van der Laan. ,,Ze hebben liever een ploeg die zelf het initiatief neemt. Dat was voor de interlandperiode te zien tegen VVV. Die ploeg stond goed, was goed in de duels en kwam er snel uit. Maar dat is ook omdat de grote vorm er bij ons aanvallend nog niet is. Als je makkelijk goals maakt, moeten zij ook ruimte gaan geven.”

Het ontbreken van die vorm is volgens de voormalig spits ook niet zo vreemd. ,,Stanley Elbers is al lang geblesseerd, Mike van Duinen is pas net fit. We zijn nog steeds op zoek naar de juiste balans voorin, het fundament ontbreekt. Vorig jaar heeft het ook een tijdje geduurd voordat het voorin liep bij Excelsior. Maar uiteindelijk was het misschien wel de sterkste linie. Daar moeten we nu ook weer naartoe.”