Volledig scherm
PSV-captain Denzel Dumfries kan het even niet meer aanzien. © ANP Sport

Faber begint bij PSV met gênante vertoning in KNVB-beker

Ontsnapping bij amateursNa het ontslag van Mark van Bommel bij PSV zijn de ogen gericht op interim-trainer Ernest Faber (48). Hij moet van dit troosteloze seizoen nog iets maken. Faber begon vanavond in het bekertoernooi dramatisch met een gênante vertoning tegen de amateurs van GVVV. PSV won pas in de laatste minuut van de verlenging (1-2). ,,Het was bar en boos”, zei Nick Viergever.

Volledig scherm
Kostas Mitroglou mocht bij PSV vanavond voor het eerst sinds zijn komst in de basis beginnen. © BSR Agency

Door Daniël Dwarswaard

Sportpark Panhuis, met vijfduizend toeschouwers uitverkocht, ontploft als GVVV’er Soufiane Laghmouchi net voor tijd 1-1 maakt. Ernest Faber wordt gek in de dug-out van PSV. Dit is dan zijn eerste wedstrijd in een nieuwe interim-periode bij PSV. De realiteit? Vol onder druk bij een amateurploeg, een middenmoter in de tweede divisie. Ongekend zwak hoe PSV het laat gebeuren.

In de tweede helft zwijnt PSV dat wéér slecht speelt. Robin Mulder mist een enorme kans en GVVV blijft daarna driftig op zoek naar een enorme stunt. PSV wankelt en hapert. Net zoals het dat de laatste weken deed. En ja, de gelijkmaker valt dus. En nee, de trainerswissel heeft voorlopig niet gezorgd voor wat verlichting bij de spelers. Je zou zeggen: een bekerpotje tegen amateurs, goed voor het vertrouwen. Nou, het tegendeel is het geval. Zelfs tegen GVVV kan PSV de wil niet opleggen.

Waar is Van Bommel nou?

De fans van GVVV zingen plagerig: waar is Van Bommel nou? Faber hoort het in de dug-out aan. Tijdens de eerste helft zijn de momenten dat Faber zich langs de lijn meldt zeldzaam. Hij ziet dat tweededivisionist GVVV geweldig partij biedt met de handige 39-jarige ex-prof Berry Powel als belangrijkste speler. Pas vlak voor rust maakt PSV 0-1. Na een prima actie van Cody Gakpo scoort Kostas Mitroglou.

Volledig scherm
Een kus van doelpuntenmaker Kostas Mitroglou voor aangever Cody Gakpo. © BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency

Een dag voor de wedstrijd tegen GVVV oogt Faber nog ontspannen als hij op De Herdgang voor het eerst in deze functie de pers te woord staat. Dan weer kijkt hij even streng als hij zegt dat het mes tussen de tanden moet. En dat er voor de winterstop twee keer gewonnen moet worden. Maar vaker laveert hij ook ontspannen en met een glimlach door de vragen heen. Bijvoorbeeld als de rol van de nieuwe assistent Boudewijn Zenden wordt besproken. Blijft hij ook na de winterstop? Faber: ,,Ik neem aan dat Boudewijn mij heel snel zat is. Vroeger in het veld was samenspelen met mij voor hem al zwaar.’’

Maar toch altijd op zijn woorden lettend om voorganger Mark van Bommel niet voor de schenen te schoppen. Zo goed dat nu eenmaal met interimmers die vooral niet te veel willen benadrukken wat de vorige trainer niet goed deed. Dat valt ook op in Fabers interview vlak voor de wedstrijd. Zoekend naar zijn woorden om te zeggen dat het spel dynamisch moet.

Maar daar komt dus in zijn eerste wedstrijd helemaal niets van terecht. Het bekertoernooi is de laatste strohalm voor PSV om van dit seizoen nog iets te maken. Maar dat besef lijken de spelers van PSV geen moment te beseffen.

Volledig scherm
Ernest Faber, voor het eerst op de bank. © pro Shots

GVVV gevaarlijker

Volledig scherm
Ibrahim Afellay kon het tij ook niet keren. © BSR Agency
Volledig scherm
PSV-fans hangen een spandoek met de tekst Gerbrands Out op. © Foto Ruud Voest

In 2014 was Faber ook al eens interim-trainer van PSV. Toen verving hij tijdelijk hoofdtrainer Phillip Cocu toen bij hem een tumor uit zijn rug werd verwijderd. Vijfenhalf jaar later staat hij er nu dus weer. Als een ander mens? ,,Nou’’, zei Faber vooraf. ,, Ik ben nu, denk ik, een stuk rustiger. Omdat je beter weet wat je te wachten staat.’’

Maar zo’n wedstrijd tegen GVVV had Faber ook niet kunnen bevroeden. En nee, daar word je als coach niet bepaald rustiger van. De gortdroge en keiharde constatering dat een amateurploeg niet veel minder is, doet pijn in Eindhoven. Steven Bergwijn zou eigenlijk op de bank blijven, maar moet alsnog invallen om de boel te repareren. Maar ook in de verlenging is GVVV, ongelooflijk maar waar, de gevaarlijkste ploeg. Maar Mohamed Ihattaren voorkomt een nog grotere afgang voor PSV met de 1-2 in de laatste minuten van de wedstrijd.

Volledig scherm
PSV druipt af op Sportpark Panhuis. © BSR Agency
Volledig scherm
GVVV viert de 1-1 van Laghmouchi. Bruma treurt. © ANP Sport