ANP
Volledig scherm
© ANP

FC Dordrecht stunt met promotie naar Eredivisie

Nabeschouwing

ANP
Volledig scherm
© ANP
anp
Volledig scherm
© anp
anp
Volledig scherm
© anp
anp
Volledig scherm
© anp
anp
Volledig scherm
© anp
anp
Volledig scherm
© anp

Na 19 jaar keert FC Dordrecht terug in de Eredivisie en dat feit leidde vandaag tot groot feest in het knusse stadionnetje aan de Krommedijk. De club met de op één na laagste begroting binnen het betaalde voetbal was in de finale van de play-offs om promotie/degradatie met 3-1 te sterk voor Sparta, nadat het eerste duel in Rotterdam in 2-2 was geëindigd.

FC Dordrecht verdient de promotie naar het hoogste voetbalniveau. In de reguliere competitie was de ploeg van trainer Harry van den Ham lange tijd koploper, maar moest het de titel uiteindelijk aan Willem II laten. In de play-offs speelde FC Dordrecht opnieuw fris, aantrekkelijk en aanvallend voetbal.

Ook tegen Sparta was Dordrecht voetballend in beide duels de betere ploeg. Toch waren de Rotterdammers zondag het eerst dicht bij het openingsdoelpunt. Nourdin Boukhari miste na een knappe actie van Mimoun Mahi. Na 6 minuten was het aan de andere kant wel raak. Een schot van Funso Ojo trof doel. Wel met hulp van Sparta-doelman Ricardo Kieboom, die zich volkomen verkeek op de inzet. De goalie, vervanger van de geblesseerde Khalid Sinouh, raakte even later ook zelf geblesseerd, waardoor derde doelman Roy Kortsmit onder de Rotterdamse lat moest.

Kort voor rust kwam FC Dordrecht op 2-0. Paul Gladon, gehuurd van uitgerekend Sparta, kopte een vrije trap van Ojo binnen. Meteen na de pauze had Jeffry Fortes het duel definitief moeten beslissen, maar hij miste een strafschop.

Het duel bleef daardoor spannend. Zeker toen uitblinker Mahi na 10 minuten in de tweede helft de achterstand van Sparta terugbracht tot 2-1. Sparta rook de kans om net zoals afgelopen donderdag in Rotterdam terug te komen na een 2-0-achterstand. Invaller Johan Voskamp miste een grote kans op de gelijkmaker. In de bloedstollende slotfase bleef FC Dordrecht echter met veel pijn en moeite overeind. In blessuretijd maakte de ploeg zelfs de derde treffer. Giovanni Korte schoot van ver raak omdat doelman Kortsmit bij een hoekschop mee naar voren was gegaan. Daarna barstte het feest aan de Krommedijk in volle hevigheid los.

anp
Volledig scherm
© anp
anp
Volledig scherm
© anp
anp
Volledig scherm
© anp

Liveblog

 geen nieuwe berichten

FC DORDRECHT PROMOVEERT NAAR DE EREDIVISIE!

GOAL! 3-1 Dordrecht! Over en uit, FC Dordrecht speelt volgend seizoen in de Eredivisie. Giovanni Korte countert zijn ploeg naar de derde treffer. Het dak gaat eraf in Dordrecht!

5 minuten extra tijd!

Rode kaart Steef Nieuwendaal! De Spartaan pakt zijn tweede gele kaart en mag vertrekken. Promotie is nu wel erg dichtbij voor Dordrecht. Nog 3 minuten officiële speeltijd!

Rihairo Meulens wordt vervangen door Jessy Mayele

Met nog tien minuten op de klok is de spanning voor de Dordrechtfans bijna ondraaglijk geworden. Voskamp heeft namens Sparta de 2-2 op zijn schoen, maar de spits schiet over. Dat was dé kans!

Nourdin Boukhari wordt vervangen door Finn Stokkers

anp
Volledig scherm
© anp

Met nog 20 minuten te spelen, is nog niets beslist in Dordrecht! Beide partijen zijn even sterk en vechten voor elke meter. Dordt heeft het voordeel met een 2-1-tussenstand.

En ook Steef Nieuwendaal krijgt geel.

Gele kaart voor Pieter Nys.

Gele kaart voor Robin Gosens.

Spartaan Van Hout ziet zijn bal maar net naast de goal van Hahn vliegen. Spanning in Dordrecht!

ANP Pro Shots
Volledig scherm
© ANP Pro Shots

GOAL! 2-1 Sparta! Het grote lichtpunt in het team van Sparta, buitenspeler Mimoun Mahi, schuift vanaf de rand van het zestienmetergebied knap de bal achter Warner Hahn. Sparta is terug in de wedstrijd en heeft nog één goal nodig voor een verlenging. 'Geen tijd te verliezen', roept hij.

Jaime Bruinier wordt vervangen door Johan Voskamp. Gert Kruys brengt de goalgetter als troef om in ieder geval een gelijkspel uit het vuur te slepen. Even later is 'ie meteen dreigend in het strafschopgebied van Dordrecht.

Pingel voor Dordrecht! Jeffry Fortes gaat achter de bal staan, neemt een hele trage aanloop en schiet de bal in de linkerhoek. Roy Kortsmit pakt de strafschop echter uitstekend en is even de held van Rotterdam.

De bal rolt weer in Dordrecht.

anp
Volledig scherm
© anp

Rust aan de Krommedijk, met een perfecte uitgangspositie voor Dordrecht: 2-0.

GOAL! 2-0 Dordrecht! Paul Gladon, uitgerekend de huurling van Sparta, verdubbelt de marge voor Dordrecht. Uit een vrije trap van Funsu Ojo, kopt de lange spits knap binnen. Sparta-goalie Roy Kortsmit heeft nog geen bal aangeraakt en moet meteen vissen.

Ricardo Kieboom, de doelman die grabbelde bij de eerste goal van Dordrecht, wordt vanwege een bloedend hoofd vervangen door Roy Kortsmit.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Slechts een bijzonder productieve dag kan nog voorkomen dat RKC Waalwijk afdaalt naar de Jupiler League. De ploeg van trainer Erwin Koeman moet vanmiddag (12.30 uur) een 2-0-achterstand goedmaken tegen Excelsior. Lukt dat niet dan is RKC na Roda JC en NEC de derde degradant uit de Eredivisie en melden zich drie nieuwkomers op het hoogste niveau.

Kampioen Willem II is als kampioen al zeker van promotie, het andere team dat naar het hoogste niveau doorschuift komt uit het duel tussen FC Dordrecht en Sparta. Zij beginnen om half 3 aan hun wedstrijd in de wetenschap dat de thuisploeg na het 2-2-gelijkspel in Rotterdam voldoende heeft aan 0-0.