Volledig scherm
PREMIUM
Ludovit Reis (links) gaat naar FC Barcelona. © ANP

FC Groningen als springplank naar Europa

Links en rechts wordt er vanuit de grote competities aan de spelers van FC Groningen getrokken. De club als springplank naar Europa? Ron Jans: ,,Dat is in ieder geval wat we willen zijn.”

Door Sander de Vries

Ludovit Reis staat op de drempel van een droomtransfer naar FC Barcelona, voor Jeffrey Chabot is warme belangstelling van Sampdoria en Ritsu Doan wordt al ruim een jaar met verschillende clubs in verband gebracht. Na een moeizame seizoensstart heeft FC Groningen de weg omhoog gevonden – en dus trokken de afgelopen maanden steeds meer scouts naar het stadion. Ongetwijfeld gesterkt door de gedachte dat Groningen voor veel voetballers een voorportaal was voor een carrière over de grens.

Zie ras-Groninger Hans Hateboer bijvoorbeeld langs de lijn denderen bij Atalanta Bergamo, de trotse nummer 4 van de Serie A. De broertjes Leandro en Juninho Bacuna? Beiden werden opgeleid door Groningen, voetbalden er een paar jaar in het eerste elftal en maakten vervolgens de stap naar de Premier League. Bovendien zijn er in een recent verleden verschillende oud-spelers van de club die, op een bescheidener niveau weliswaar, succesvol waren bij hun nieuwe werkgevers. Zoals Maikel Kieftenbeld (Birmingham City), Alexander Sørloth (FC Midtjylland, tegenwoordig AA Gent) en Simon Tibbling (Brøndby).