Volledig scherm
Charlison Benschop en Kaj Sierhuis, de spitsen van FC Groningen. © Getty Images

FC Groningen lijdt 600.000 euro verlies

FC Groningen heeft het afgelopen seizoen 600.000 euro verlies geleden. Dat blijkt uit financiële cijfers die de club vandaag bekend heeft gemaakt.

FC Groningen startte het vorig seizoen met een tekort van 3 miljoen euro op de begroting. Door transferopbrengsten van in totaal 2,2 miljoen euro en na aftrek van belastingen (0,2 miljoen euro) bleef een verlies van 6 ton over. Het eigen vermogen van FC Groningen bedroeg op 30 juni van dit jaar 5,1 miljoen euro.

De huidige nummer elf van de eredivisie heeft voor dit seizoen een begroting met een tekort van 2 miljoen euro vastgesteld. FC Groningen wil dat bedrag met transfers compenseren. ,,Mede door teruglopende inkomsten zijn onze financiële cijfers ongezond”, vertelt algemeen directeur Wouter Gudde. ,,We draaien verlies en hebben transferinkomsten nodig om de tekorten in onze begrotingen te dekken. Dat geeft een onwenselijke situatie. Het structureel verbeteren van de financiële positie van de club, alsmede het verhogen van het voetbalbudget, vormt dan ook het belangrijkste onderwerp op onze strategische agenda voor de komende periode.”

Termijnen

FC Groningen verkocht afgelopen zomer Jeffrey Chabot, Ludovit Reis en Ritsu Doan voor ruim 15 miljoen euro. Toch investeerde de club slechts voor zo’n 2 miljoen euro in de huidige selectie. ,,De voornaamste redenen hiervoor zijn dat deze transfergelden in termijnen worden ontvangen, dienen te worden aangewend om operationele tekorten te dekken en er afdrachten moeten plaatsvinden aan vorige clubs en investeerders”, verklaart Gudde. ,,Overigens zijn wij de investeerders heel dankbaar, want zonder hen hadden we de afgelopen jaren veel minder mogelijkheden op transfergebied gehad.”

FC Groningen staat ook voor een sportieve uitdaging, stelt Gudde. ,,Veel mensen zien FC Groningen nog als een club die kan meespelen in de top 6 van de Eredivisie. De realiteit is echter dat we een middenmoter zijn en qua omzet en spelersbudget tussen plek 8 en 12 staan. Op dit moment hebben we de structurele aansluiting met de subtop op sportief en financieel gebied verloren.”