Volledig scherm
© ProShots

FC Twente behoudt licentie en blijft in Eredivisie

FC Twente blijft in de Eredivisie. De club heeft vandaag gelijk gekregen van de beroepscommissie licentiezaken van de KNVB. Daardoor blijft de kampioen van 2010 in de Eredivisie. De club krijgt wel een boete van 180.000 euro opgelegd.

Nabeschouwing

FC Twente diende vorige week een beroepschrift in bij de KNVB. De beroepscommissie kreeg twee weken de tijd om met een uitspraak te komen. 

Het voortbestaan van FC Twente hing aan een zijden draadje. De club meldde dat heteen faillissement voorbereidt, dat onontkoombaar zou zijn bij degradatie naar de Jupiler League. Twente heeft een schuldenlast van zo'n 80 miljoen: 50 miljoen langlopende schulden en 30 miljoen kortlopend.

Lees hieronder alles terug over de dag waarop de beroepscommissie besloot dat FC Twente in de Eredivisie mag blijven.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Bedankt voor het volgen van dit liveblog over FC Twente en het besluit van de beroepscommissie.

Technisch directeur Ted van Leeuwen vertelt dat er 'flink verkocht moet worden.'

,,Een ding blijft onveranderd: we moeten een transferopbrengst boeken", zegt Van Leeuwen. ,,Dat was ook zo geweest als we naar de Jupiler League waren gedegradeerd. Er moet nog flink verkocht worden."

FC Twente heeft volgens Onno Jacobs nog geen seizoenskaart geïncasseerd. ,,We moeten aan de bak."

Plan om uit categorie 1 te geraken is reeël, zegt Jacobs. ,,We hebben zelfs onze begroting al aangeleverd bij de KNVB deze week" Op de vraag of FC Twente-supporters dus een biertje kunnen openen zegt Jacobs: ,,Ik heb liever dat ze een seizoenkaart kopen."

Youri Mulder vindt de gang van zaken rondom FC Twente ongelooflijk. 'Voetballand Nederland is een bananenrepubliek geworden', zegt de oud-assistent van FC Twente.

Clubicoon Eddy Achterberg kan het bij de Grolsch Veste nog niet geloven. ,,O jonge, jonge, jonge, jonge", zegt Achterberg tegen RTV Oost. ,,Wat een spanning. Alles komt eruit nu. Het is onvoorstelbaar wat hier nu allemaal gebeurt. Mensen huilen, mensen vliegen elkaar om de nek."

In Vriezenveen kunnen ze hun geluk niet op en hangt de vlag uit.

Stan Hoff on Twitter

De vlag is uit in Vriezenveen! @fctwente @twentefans @VjenneRednex #Eredivisie #LeemansMolenpic.twitter.com/MS0NZQepk6

De Graafschap gaat onderzoeken of er juridische stappen mogelijk zijn tegen de KNVB nu de club vandaag alsnog gedegradeerd is naar de Eerste Divisie. ,,We zijn er nog niet klaar mee'', aldus commercieel directeur Martine Zuil van de Doetinchemse club. ,,We gaan met onze jurist bekijken wat er mogelijk is.''

FC Twente is nog niet helemaal veilig. De club is acht keer op rij ingedeeld in de 'gevaarlijke' categorie 1, een aanduiding voor de zeer zorgelijke financiële situatie bij de club. Het volgende meetmoment is in september. Een negende indeling in categorie 1 betekent intrekking van de licentie.

De burgemeester van Almelo is tevreden met de uitspraak van de beroepscommissie. 'Mooi dat Twentse Derby volgend seizoen ook weer op programma staat!'

Op Twitter wordt vol ongeloof gereageerd op de gang van zaken. Vooral de KNVB gaat het flink te verduren. 'Nederland is een bananenrepubliek geworden', zo klinkt het onder meer.

De Graafschap is zwaar aangeslagen nu de Doetinchemse club toch de gang naar de eerste divisie moet maken. ,,Dit is een schande'', zei technisch manager Peter Hofstede vlak nadat de uitspraak naar buiten was gekomen. ,,Het bevreemdt ons ten zeerste. Eerst heeft de licentiecommissie geoordeeld dat FC Twente moest degraderen. Daar zitten toch wijze mensen in. Vervolgens oordeelde de burgerrechter dat de licentiecommissie gelijk had en nu komt de beroepscommissie met een volledig andere uitspraak. Dat is toch bizar. Wij zijn bijna een maand door een achtbaan gegaan. Dan weer ere-, dan weer eerste divisie.''

Poll

Is het terecht dat FC Twente in de Eredivisie mag blijven?

  • Ja, FC Twente heeft schoon schip gemaakt (38%)
  • Nee, FC Twente moest zwaar gestraft worden (62%)
17440 stemmen

Bij de Grolsch Veste kunnen de supporters van FC Twente het nog niet geloven.

Volledig scherm
© ANP

Onno Jacobs, interim-directeur bij FC Twente, reageert gelukkig. ,,Wij zijn natuurlijk ingenomen met deze beslissing van de KNVB-beroepscommissie. Wij willen nogmaals benadrukken dat FC Twente zich schaamt voor het gevoerde beleid in de achterliggende periode. Daarover geen discussie. FC Twente heeft daarvoor ook terecht moeten boeten. Wij hopen dat we nu een streep kunnen zetten onder het verleden en in gezamenlijkheid, met KNVB en collega-clubs, door kunnen. Er is voor FC Twente veel werk aan de winkel, want door dit alles is een grote achterstand ontstaan wat betreft de voorbereidingen op het nieuwe seizoen. Die achterstand moeten we met de steun van onze achterban zo snel mogelijk inhalen.”

De beroepscommissie heeft FC Twente wel een boete opgelegd van 181.000 euro vanwege vier ernstige overtredingen van het licentiereglement.

De beroepscommissie heeft de licentiecommissie op een aantal aspecten in het gelijk stelt, is er een cruciaal verschil in de interpretatie van de zogenoemde ‘schoon-schipverklaring’, die FC Twente in mei op verzoek van de licentiecommissie afgaf.

Daarmee verklaarde de club dat het alle misstanden uit het verleden bij de licentiecommissie bekend had gemaakt. Volgens de beroepscommissie is met de schoon-schipverklaring bij FC Twente het vertrouwen gewekt dat de overtredingen die de club bekendmaakte in de periode tussen december 2015 en april 2016, niet zouden worden meegewogen in de beoordeling voor het behoud van de licentie. Terwijl de licentiecommissie dat wel deed.

Dankzij de uitspraak van de beroepscommissie is De Graafschap gedegradeerd. In Doetinchem wordt woedend gereageerd en denkt men na over stappen tegen de KNVB.

FC Twente heeft van de beroepscommissie gelijk gekregen in de zaak tegen de KNVB en mag daardoor in de Eredivisie blijven.

geen oudere berichten