Volledig scherm
© ANP

FC Twente bereidt zich voor op faillissement

FC Twente moet volgende week het faillissement aanvragen als de beroepscommissie van de KNVB de degradatie naar de Jupiler League in stand houdt. De eerste schuldeisers hebben zich meteen na het vonnis van de rechter gemeld bij de club: ze eisen vele miljoenen per direct terug. Onder hen onder meer investeringsmaatschappij Doyen en een club Engelse geldschieters.

Volledig scherm
© ANP

Gisteravond en vanochtend was er koortsachtig overleg in de Grolsch Veste, onder meer met een grote delegatie van de gemeente Enschede. Woordvoerder Marcel Wendrich bevestigt dat er ook een faillissementsaanvraag wordt voorbereid. ,,Het bestuur heeft met een registeraccountant alle scenario's doorgerekend. Daaruit blijkt in alle variaties dat er een tekort van tientallen miljoenen ontstaat als de club degradeert. Er rest dan niets anders dan zelf het faillissement aan te vragen."

Personeel

Quote

In alle scenario's ontstaat er een tekort van tientallen miljoenen als de club degradeert. Er rest dan niets anders dan het faillisse­ment aan te vragen

Woordvoerder Marcel Wendrich

Het bestuur vreest volgende week al het personeel bij elkaar te moeten roepen voor het slechte nieuws. Dat personeel heeft vrijdag al te horen gekregen dat de salarisuitbetaling voor juni voorlopig bevroren is: als het faillissement inderdaad wordt aangevraagd kunnen de lonen niet meer worden uitbetaald.

Na de uitspraak van de rechter vrijdagmiddag hebben zich al diverse crediteuren gemeld die geld willen zien. Het gaat om miljoenen, die ze onmiddellijk terug willen hebben omdat ze er geen vertrouwen in hebben dat het geld zal worden terugbetaald als FC Twente eenmaal eerste divisie speelt. Onder hen zijn investeringsmaatschappij Doyen en de Engelse geldschieters die FC Twente vorig jaar 8,5 miljoen hebben geleend. De Engelsen hebben al per brief laten weten dat ze zowel het FC Twentebestuur als de KNVB aansprakelijk gaan stellen voor de schade die zij eventueel gaan lijden.

Volledig scherm
© ANP

Schuldenlast

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

FC Twente heeft een schuldenlast van zo'n 80 miljoen: 50 miljoen langlopende schulden en 30 miljoen kortlopend. Als er volgend jaar Jupiler League moet worden gespeeld dalen de inkomsten naar 20 miljoen per jaar. Maar volgend seizoen is alleen al 25 miljoen nodig om de club draaiende te houden met alle verplichtingen die er nu zijn. Dat, gecombineerd met de schuldeisers die per directe geld terugeisen maken een faillissement vrijwel onontkoombaar, tenzij de beroepscommissie alsnog besluit FC Twente voor de Eredivisie te behouden. Mocht dat niet gebeuren, dan overweegt de club als laatste noodsprong toch nog in beroep te gaan tegen het besluit van de rechter. Ook die stap wordt deze dagen voorbereid door de juristen van FC Twente.

Wethouder Eelco Eerenberg is vrijdagavond en de hele zaterdagmorgen in de Grolsch Veste aanwezig geweest om mee te denken. De gemeente Enschede staat weliswaar voor 32 miljoen garant, maar dat is alleen op voorwaarde dat het risicoprofiel van de club gelijk zou blijven. En dat verandert drastisch nu de rechter degradatie heeft goedgekeurd.

Ook de 12 miljoen garantie vanuit het bedrijfsleven is niet meer zeker. Daaraan was ook de voorwaarde verbonden dat FC Twente in de eredivisie zou blijven. Eén van deze geldschieters, Alfons Wispels van de Raedthuysgroep, is somber gestemd: ,,Ik blijf garant staan, wat er ook gebeurt. Je steunt de club in goede en in slechte tijden. Maar ik kan alleen voor mezelf spreken, ik weet niet wat de rest doet. En we weten met z'n allen niet precies hoe groot het gat is, of onze garantstelling genoeg is."

Transfergelden
Op transfergelden voor belangrijke spelers als Ziyech hoeft op dit moment niet gerekend te worden. Mocht de club failliet gaan dan kan hij transfervrij vertrekken dus de clubs wachten rustig af wat er in de Grolsch Veste gebeurt.  

In het seizoen 2014/2015 boekte FC Twente al een verlies van bijna 10 miljoen door dalende inkomsten. Ook de seizoenen daarvoor werden al met miljoenen verlies afgesloten. Een saneringsplan heeft de schuldenlast weliswaar met enige miljoenen teruggebracht, maar degradatie maakt een eind aan veel financiële afspraken die in dat kader zijn gemaakt.

Volledig scherm
© Pro Shots
Volledig scherm
© anp