Volledig scherm
Tom Boere van FC Twente scoort 2 - 1 uit een penalty tijdens de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam in De Grolsch Veste. © ANP

FC Twente 'doet weer gewoon' en wint van Sparta

Het was even wennen voor FC Twente, vanavond in de Grolsch Veste. Daar maakte de trotse landskampioen van 2010 zijn rentree in de eerste divisie. Uitgerekend tegen zo’n ander erkend bolwerk uit de eredivisie, Sparta. Eindstand: 2-1.

Volledig scherm
Aan sfeer geen gebrek bij FC Twente - Sparta. © ANP

Door Dennis van Bergen

Alsof het een zomer als alle andere is geweest, slaat de trommelaar op Vak P gedecideerd op zijn instrument, in de eerste helft van FC Twente-Sparta. Even fanatiek als gewoonlijk, met het gevoel voor ritme dat hem wel is toevertrouwd. En dus zingen zijn mede-supporters vrolijk met hem mee. ‘Come on Twente Enschedéééé’, galmt het door de nagenoeg volle Grolsch Veste. Een avond, kortom, zoals ze die kennen in het oosten van het land. Nieuwe krant, oud geluid.

Niets is minder waar. Daarvoor is de laatste maanden te veel gebeurd bij de landskampioen van 2010. Wanbeleid, degradatie, een bijna-faillissement, personeelsleden die hun ontslag kregen. De entourage in Enschede verbloemt vanavond slechts de daadwerkelijke gemoedstoestand van FC Twente. Dat van een club die niets meer of minder is dan Telstar, Helmond Sport of RKC Waalwijk. Hun domein: de eerste divisie. Of, erger: de Keuken Kampioen Divisie.

Nederig

Quote

De titel voor FC Twente? Laten we eerst maar eens gewoon gaan doen

Twente-coach Marino Pusic

Het heeft de mensen weer wat nederiger gemaakt in Enschede, de terugval, zo blijkt vanavond. Het valt te zien aan het spandoek op de korte zijde, waarop onder een Twentse Superman een tamelijk terughoudende slogan staat afgedrukt. ‘Nieuw seizoen. Spectaculair?’ Het is de horen aan de angstaanjagende stilte als Sparta op 1-1 is gekomen via Lars Veldwijk, na de vroege openingsgoal van Ulrich Bapoh. Een vorm van bescheidenheid die voorafgaand aan het duel al treffend wordt verwoord door trainer Marino Pusic. Die zegt: ,,De titel voor FC Twente? Laten we eerst maar eens gewoon gaan doen.”

Gewoon doen. Het is een eigenschap waar de Tukker van oudsher prat op gaat. Loop Oldenzaal, Enter of Markelo binnen en grote kans dat de bewoners er heel gewoon hun tweedehands Opel Vectra staan te wassen. Passend bij de volksaard, waarin gewoon doen al gek genoeg is. Het contrast met hun club, die zich de laatste jaren zo verheven leek te voelen boven andere provincieclubs, kon daarom niet groter. Zelfs na de degradatie sijpelden vanuit Twente steevast berichten door dat de FC toch veel te groot is voor de eerste divisie. Want: de sfeer is er zo geweldig en er komen elke week meer dan 25.000 toeschouwers.

Kolkend stadion

Volledig scherm
FC Twente supporters tijdens de wedstrijd tegen Sparta Rotterdam in De Grolsch Veste. © ANP

En inderdaad. Ook vanavond kolkt het stadion geregeld, zoals na de 2-1 van Tom Boere. Toch is het precies die hooghartigheid, gekoppeld aan dat gebrek aan realiteitszin, waardoor de Enschedese club zo op weerstand stuit buiten de eigen provincie. Het hele land moest horen hoe erg het was dat FC Twente was gedegradeerd. Alsof ze dat bij Roda JC, NEC, Go Ahead Eagles Cambuur of Sparta, misschien nog wel een groter eredivisie-bolwerk, leuk vonden. Alleen: die clubs hoorde je er minder over.

In Enschede lijken ze hun lesje in nederigheid nu ook geleerd te hebben. Althans, zo is het vanavond. De 27.200 fans, die zich de voorbij maanden vooral richtten tégen de KNVB, tégen andere clubs of tégen de eigen gemeente, staan tegen Sparta slechts vóór hun eigen club. Precies zoals Pusic het wil. FC Twente doet weer gewoon. 

Volledig scherm
Deroy Duarte van Sparta Rotterdam (L) in duel met Nick Hengelman van FC Twente tijdens de wedstrijd in De Grolsch Veste © ANP
Volledig scherm
Ulrich Bapoh van FC Twente scoort tijdens de eredivisiewedstrijd tegen Sparta Rotterdam in De Grolsch Veste. © ANP