Volledig scherm
© Pro Shots
2
EINDE
0
  • Jeroen van der Lely 21'
  • Michaël Maria 35'

FC Twente grijpt strohalm tegen belabberd PEC Zwolle

FC Twente heeft vanavond de laatste kans in de strijd tegen degradatie met beide handen aangegrepen. De hekkensluiter uit Enschede boekte tegen PEC Zwolle de eerste zege van 2018 (2-0) en is daardoor, in ieder geval tot komend weekeinde, veilig.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© Pro Shots

Had FC Twente verloren, dan had Sparta morgenavond tegen NAC het lot van de Tukkers kunnen bezegelen. In plaats daarvan is het verschil, met een wedstrijd meer en nog twee duels te gaan, gekrompen tot een punt. Bij de uitzinnige achterban zorgde het vanavond voor een sprankje hoop in een wonderbaarlijke ontsnapping.

Marino Pusic benadrukte vooraf nog maar eens dat het 'de laatste kans' was om nog te kunnen handhaven. ,,Wij moeten winnen om erin te blijven'', concludeerde de trainer. Met druk naar voren, was het devies. Pusic werd geen moment teleurgesteld door zijn ploeg. FC Twente voegde de daad bij het woord en stond halverwege al royaal op 2-0 tegen de nummer zeven uit de eredivisie.

Volledig scherm
© Pro Shots

Na twintig minuten liet Jeroen van der Lely de zo trouwe achterban eindelijk weer eens juichen, toen hij de bal pardoes voor de voeten kreeg en zijn eerste eredivisietreffer scoorde (1-0). Tien minuten voor rust maakte Michael Maria de jubelstemming nóg groter. De linksback, die de geschorste Christian Cuevas verving, hield z'n hoofd koel na een pass van Adnane Tighaoudini en schoof beheerst de 2-0 binnen.

De enige frustratie die Pusic kon hebben, was over het aantal gemiste kansen. FC Twente had het voor rust al af kunnen maken. Zo was een breedtepass van Thomas Lam bij een counter onnauwkeurig en te zacht, verwerkte doelman Diederik Boer een goed gemikte vrije trap van Danny Holla en kwam Oussama Assaidi een teenlengte tekort, toen verdediger Philippe Sandler terugkopte op zijn eigen doelman.

Ook in de tweede helft hield FC Twente de touwtjes stevig in handen en bleef PEC Zwolle letterlijk kansloos tegen de hekkensluiter. Lam kreeg zelfs nog een enorme kans op de 3-0, maar de verdediger mikte op de lat. Aan de andere kant werd het ook in de slotfase geen moment gevaarlijk. 

FC Twente boekte zo, na vijftien competitieduels zonder zege, de eerste overwinning van 2018. En veel belangrijker: het pakte de laatste strohalm in de strijd om lijfsbehoud. Of het uitstel van executie is of de opmaat naar een miraculeuze ontsnapping, moet komend weekeinde blijken. Zondag speelt FC Twente uit bij Vitesse, terwijl Sparta in de Kuip aftrapt tegen stadsgenoot Feyenoord.

Volledig scherm
© Pro Shots

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft! FC Twente wint en pakt de o zo belangrijke driepunter. Dit liveblog is hiermee ten einde, er volgt nu een verslag.

FC Twente laat de wedstrijd vakkundig doodbloeden met wissels en tijdrekken. De drie punten lijken binnen.

Oussama Assaidi wordt vervangen door Mounir El Hamdaoui

Adnane Tighadouini wordt vervangen door Jelle van der Heyden

Gele kaart Ryan Thomas. De vierde prent al voor de bezoekers.

En daar duikt Lam weer okselfris op in de zestien van Zwolle. Hij kopt de bal hard op de lat uit een vrije trap van Maher.

Fredrik Jensen wordt vervangen door Luciano Slagveer

Daar zit weer iemand op de grond met kramp. Thomas Lam ditmaal. En de klok tikt rustig verder.

Youness Mokhtar wordt vervangen door Terell Ondaan

Veel oponthoud, veel overtredingen, veel getrek en veel gesleur in de tweede helft. Maar iets wat lijkt op voetbal krijgt de neutrale toeschouwer niet te zien. Het zal de Tukkers worst wezen. De stand is nog altijd comfortabel: 2-0.

Gele kaart Bram van Polen. Hij vloert Maher. De tijd verstrijkt in het voordeel van FC Twente op deze manier.

Gele kaart Youness Mokhtar. Hij geeft Thomas Lam geïrriteerd een duw.

Sepp van den Berg wordt vervangen door Dirk Marcellis. Verstandige wissel. De 16-jarige Van den Berg flirtte al enkele keren met een tweede gele kaaart.

Het publiek zingt de thuisploeg luidkeels toe. FC Twente lijkt vandaag een strohalm te grijpen. Of het voldoende is, moet echter nog blijken. Bovendien moet er nog meer dan een halfuur gevoetbald worden.

Een afgeslagen Twente-corner belandt voor de voeten van Danny Holla. Hij pegelt de bal van buiten de zestien net over de goal van Boer heen.

Goed verdedigd van Thesker! De 27-jarige Duitser plukt Namli de bal van de voet voor de PEC-aanvaller gevaarlijk kan worden.

Tweede helft begonnen. Kan PEC het tij keren, of grijpt FC Twente de strohalm? De komende 45 minuten gaan het uitwijzen.

Piotr Parzyszek wordt vervangen door Queensy Menig. Van 't Schip kiest voor snelheid voorin.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Einde eerste helft. We gaan rusten met een 2-0 voorsprong voor FC Twente. Mochten de drie punten over de streep worden gesleept, dan is het gat met Sparta nog maar één punt. De Rotterdammers moeten echter morgen nog in actie komen, thuis tegen NAC. Nog geen reden tot té hard juichen dus in Enschede.

Volledig scherm
© Pro Shots
Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Doelman Joël Drommel neemt ruim zijn tijd voor de doeltrap. FC Twente vindt dit een prima stand om mee te gaan rusten.

laad oudere berichten
Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
1
4
Rode kaarten
0
0
Balbezit
43%
57%
Strafschoppen
0
0
Hoekschoppen
8
4
Vrije trappen
20
21
Overtredingen
18
18
Buitenspel
3
2
Schoten op paal / lat
1
0
Schoten op doel
4
2
Gered door de doelman
2
2
Schoten naast
6
3
Terug naar boven

Opstelling

4-4-2
4-3-3
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven