Volledig scherm

FC Twente laat ook in Den Haag punten liggen

Je zou er een goed boek van kunnen maken. FC Twente leidde precies twintig dagen geleden in een crisis bij PSV in door in Eindhoven met de magische cijfers van 2-6 te winnen. Wat daarop volgde waren twee nederlagen in de competitie en uitschakeling in Europa en slechts één moeizame zege bij De Graafschap. Vandaag slonken de titelkansen van de Tukkers wéér ietsje. In Den Haag werd het ternauwernood 1-1.

Volledig scherm
Volledig scherm

ADO kwam al na 6 minuten op voorsprong door een doelpunt van Ebi Smolarek. Na iets meer dan een uur kwam FC Twente op 1-1 door een treffer van Glynor Plet. Verder deden zich weinig kansen voor.

Evenals midweeks bij De Graafschap kwam FC Twente al snel op achterstand. Al in de 6e minuut scoorde Ebi Smolarek, in de rebound nadat Peter Wisgerhof een hoekschop had weggewerkt. Het was eerste optreden van de Pool sinds het onlangs op 54-jarige leeftijd overlijden van zijn vader, de legendarische oud-international Wlodzimierz Smolarek. Ebi keek omhoog na zijn succes. Het was ook nog eens zijn 250e wedstrijd als betaald voetballer.

Daarna nam FC Twente het initiatief over, zonder echt tot uitgespeelde kansen te komen. Kopballen waren er van Glynor Plet, Willem Janssen en Nacer Chaldi, maar die brachten Gino Coutinho in het Haagse doel nauwelijks in verlegenheid. Verder was het spel van de Enschedese club onzorgvuldig. Op basis van meer inzet wonnen de Haagse spelers vaak de persoonlijke duels.

FC Twente miste in de spits Luuk de Jong. De topschutter raakte enkele dagen eerder tegen De Graafschap geblesseerd aan de enkel. Plet, in de winterstop overgenomen van Heracles Almelo, verving hem. Ook doelman Nikolai Michailov was nog niet fit. Achterin keerde Peter Wisgerhof terug na een hamstringblessure. Kennelijk kwam de rentree te vroeg, want kort voor rust werd de routinier alweer vervangen door de jonge Duitser Nils Röseler.

Na de hervatting leed FC Twente aanvankelijk vooral balverlies. De verkeerde passes volgden elkaar in hoog tempo op. Daar kwam pas na een minuut of tien verandering in. Het herstel leidde na iets meer dan een uur tot de gelijkmaker. Plet kopte in na een voorzet van Roberto Rosales, die voortdurend gebruik maakte van de ruimte die er op rechts lag.

Ook daarna behield het duel een rommelig karakter. FC Twente had niet de kracht en het overzicht de gehavende opponent onder druk te zetten. Kansen deden zich verder ook nauwelijks nog voor. Wel schoot invaller Wesley Verhoek, nota bene oud-ADO, in extra tijd snoeihard op de paal.

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm

LIVEBLOG:

22.42: Afgelopen.

22.40: PAAL!
Wesley Verhoek doet 'zijn' Den Haag in de 94ste minuut van de blessuretijd bijna erg veel pijn. Hij ramt snoeihard op de paal.

22.36: Liefst vijf minuten extra tijd.

22.35: Tijd dringt
voor Twente. Nog één minuut in de officiële speeltijd.

22.28:
Verhoek krijgt een warm applaus van zowel de Den Haag- als Twente-supporters en wordt toegezongen.

22.27: Wesley Verhoek
staat op het punt om, uitgerekend in Den Haag, zijn debuut voor FC Twente te maken. Kan hij Twente met nog krap tien minuten te gaan redden?

22.21:
Het Haags kwartiertje wordt ruim een minuut van te voren ingeluid met een 'luchtalarm', zo klinkt de soort van toeter die vanaf de tribune wordt geproduceerd. Een merkwaardig fenomeen dat sinds enige tijd wordt gebruikt in Den Haag.

22.14:
Misschien was deze kopkans nog wel groter dan de vorige. Plet kopt helemaal vrij slecht in, dat had de 1-2 moeten zijn. In de rebound bakt invaller Röseler er al weinig van.

22.09:
Hij had nog niet veel ballen geraakt, maar dít kan wel eens een héél belangrijke zijn. Glynor Plet kopt knap de 1-1 tegen de touwen na een hoekschop van Ola John.

22.08: GOAL! 1-1 Twente.

22.06: Penalty!?
Immers werkt de bal weg en zou daar bij zijn hand gebruikt hebben, zeker volgens de Twente-supporters achter de goal. Uit de herhaling blijkt: niets onreglementairs.

22.03:
Verhoek loopt zich warm en natuurlijk wordt dat opgemerkt door de supporters van Den Haag. Op 'Midden-Noord' hangt een spandoek 'Wesley bedankt, 1996-2012'.

21.59: Bizar fenomeen:
Twente móet, maar ADO lijkt meer drang naar voren te hebben dan de Tukkers.

21.52: Tweede helft!
Nog geen wijzingen bij beide ploegen. Twente wel zonder Wisgerhof, die zich vier minuten voor rust geblesseerd liet vervangen. Krijgen we Wesley Verhoek nog te zien in 'zijn' Den Haag namens FC Twente?

21.46:
ADO is ongeslagen in de laatste 12 duels waarin zij met een voorsprong gingen rusten (10-2-0). Thuis is ADO de laatste 16 duels ongeslagen bij voorsprong bij rust (13-3-0).

21.37:
NAC en NEC delen de punten. Het wordt 1-1 in Breda. Klik HIER voor het verslag.

21.36:
NAC moet de laatste minuten met 10 man verder, nadat doelpuntenmaker Boukhari een tackle met twee benen op NEC-verdediger Amieux met rood moet bekopen. Arbiter Ed Janssen is onverbiddelijk.

21.35:
In Breda komen er nog 3 minuten bij.

21.35:
Heerenveen - VVV (4-1) is afgelopen. Klik HIER voor het verslag.

21.34:
Het is rust in Den Haag. ADO leidt met 1-0 tegen FC Twente.

21.32: Oussama Aissaidi
was bij 3 Friese goals betrokken. Dat is voor het eerst in zijn carriere dat hij dit aantal in 1 duel behaalt. Zijn seizoenstotaal assists staat nu op 7.

21.28:
Met zijn 23ste goal van het seizoen weet Bas Dost weer wat scoren is. PSV is net wat anders dan VVV, dus maakt simpel de 4-1.

21.28: GOAL! 4-1 sc Heerenveen.

21.28: Victor Elm
maakt zijn tweede doelpunt van de avond en beslist na een ogenschijnlijk simpele start toch pas laat. Namelijk in de slotfase.

21.27: GOAL!
3-1 sc Heerenveen.

21.23: Zeefuik
mist een grote kans voor NEC. Hij knalt de bal voorlangs het doel van Ten Rouwelaar.

21.20:
NAC staat weer naast NEC. Op basis van het spel na de rust is dat dik verdiend. Nourdin Boukhari knalt de gelijkmaker achter Babos. Het is zijn eerste goal in bijna 3 jaar. Op 25 april 2009 was hij trefzeker tegen NEC, NAC won in Nijmegen met 2-3.

21.20: GOAL!
1-1 NAC Breda.

21.20:
Heerenveen kan voor de 5e achtereenvolgende keer thuis winnen in de Eredivisie. In oktober-december 2010 deden zij dat voor het laatst.

21.19:
FC Twente is de klap van de snelle goal van Ebi Smolarek te boven en zet ADO nu flink onder druk.

21.15: Chadli
krijgt de bal in Den Haag niet helemaal lekker op zijn kruin, na een mooie actie én voorzet van John, zodat Coutinho de bal simpel kan vangen.

21.13:
NAC zet nu echt aan in het treffen met NEC. Boukari en Lurling krijgen in één minuut twee goede kansen, maar NEC staat nog altijd op 1-0.

21.12:
Een doelpunt van Heerenveen wordt afgekeurd vanwege buitenspel.

21.08:
Wisgerhof corrigeert geklungel van Douglas, die - pupillen weten het al - de bal heel dom voor zijn eigen doel langs 'verdedigt'. De aanvoerder redt nu met een sliding voordat Chery vrij doorgang heeft.

21.01:
VVV doet in Friesland wat terug. Barry Maguire brengt hoop terug in de Limburgse harten. Het is zijn 2e doelpunt in de Eredivisie, zijn andere goal (2-0 tegen Roda JC) maakte hij vanaf de penaltystip.

21.01: GOAL!
2-1 VVV.

20.58:
ADO scoort voor het eerst sinds 20 januari van dit jaar weer eens in eigen stadion, Charlton Vicento was hiervoor de laatste doelpuntenmaker aan de kant van ADO. Daarna speelde het wel 1-1 gelijk tegen Excelsior, maar Edwin de Graaf schoot toen in eigen doel.

20.55: Ebi Smolarek
maakt een fraaie goal tegen FC Twente. Hij volleert raak na een beginoffensief van ADO. Prompt kijkt de Pool, die ook nog is gehuldigd voor zijn 250ste duel in het betaalde voetbal, even naar boven. Het waren zware weken voor Ebi Smolarek, die drie weken geleden zijn vader verloor. Wlodi Smolarek overleed op 7 maart.

20.54: GOAL!
1-0 ADO Den Haag.

20.51:
ADO Den Haag start met zijn jongste basis opstelling sinds april 2004. Maurice Steijn stuurt een elftal met een gemiddelde leeftijd van 24 jaar en 192 dagen het veld in. Bijna 8 jaar geleden was de gemiddelde leeftijd van de basiself 24 jaar en 128 dagen. Er werd toen met 1-3 verloren van RKC Waalwijk.

20.49: Wesley Verhoek
zit voor het eerst bij de selectie van FC Twente, hij begint op de bank. Hij treedt aan tegen zijn oude werkgever, ADO Den Haag.

20.47:
Ook in Heerenveen en Breda rolt de bal weer.

20.47:
FC Twente heeft afgetrapt in Den Haag. Scheidsrechter is     Serdar Gözübüyük

20.38:
Roda JC wint en scoort 3 keer tegen Vitesse. Acht van de twaalf zeges die Roda thuis boekte tegen Vitesse scoorde het 3x of vaker. In de laatste 5 thuisduels van Roda tegen Vitesse heeft Roda nu ook 3 of meer keer gescoord. Lees HIER het verslag.

20.32:
Invaller Donald mist op een meter van 10 een 'dot' van een kans om Roda JC in veilige haven te schieten.

20.31:
Het is rust in Breda, waar thuisploeg NAC in de 'semi-klassieker tegen NEC met 1-0 achterstaat. De Bredanaars stellen flink teleur en mogen niet klagen dat het maar 0-1 staat.

20.31:
Het is rust in Heerenveen.

20.30:
De laatste keer dat Vitesse een punt behaalde na een achterstand was tegen PSV dit seizoen, op 23 oktober werd het 1-1. De Arnhemmers hebben nog 5 minuten.

20.23:
Vitesse krabbelt op nu het laatste kwartier in Kerkrade is begonnen. Na een grote kans voor Bony - kopbal op de lat - mist nu Ibarra een riante kans.

20.17: sc Heerenveen is druk doende de dubbele frustratie tegen PSV - nederlagen in competitie en KNVB-beker - weg te spoelen tegen VVV-Venlo. Na een assist van Assaidi scoort Filip Djuricic.

20.17: GOAL!
2-0 sc Heerenveen.

20.14:
U krijgt de opstellingen van ADO Den Haag en FC Twente van ons. Het duel begint over een half uur.
Opstelling ADO:
Coutinho; Omeruo, Horváth, Kum, Supusepa; Immers, Visser, Chery; Vicento, Smolarek en Elbers.
Opstelling FC Twente: Boschker, Rosales, Wisgerhof, Douglas, Kuiper, Janssen, Brama, Fer, Chadli, Plet en John.

20.12: Schöne
is nu de eerste speler sinds Björn Vleminckx in 2009 die in 3 Eredivisieduels op rij scoort voor NEC.

20.11:
Bony mist een riante kans voor Vitesse.

20.07: GOAL!
0-1 NEC! Een schitterende afstandsknal van Lasse Schöne is Ten Rouwelaar te machtig. NEC leidt volkomen verdiend. NAC is geen schim van de ploeg die twee weken geleden PSV aftroefde.

20.04: GOAL!
1-0 Heerenveen. Elm zet de Friezen dik verdiend op voorsprong. VVV heeft er nog niets tegenover kunnen stellen.

20.03: FC Twente
speelt straks bij ADO Den Haag met Peter Wisgerhof en Glynor Plet. Wisgerhof is na afwezigheid van bijna twee weken door een blessure aan de hamstring weer fit genoeg om te spelen. Plet staat voor het eerst als basisspeler in de spits, omdat Luuk de Jong geblesseerd is. Na een schorsing van 3 duels is ook Douglas terug bij FC Twente. Sander Boschker staat nog steeds in het doel, wegens de blessure van eerste keus Nikolai Michailov.

Bij ADO Den Haag speelt aanvaller Ebi Smolarek voor de eerste keer weer mee na het overlijden van zijn vader.

20.02:
Junker evenaart Pierre Vermeulen met 47 goals voor Roda JC in de Eredivisie en staat nu op de gedeelde 6e plaats op de topscorerslijst van Roda JC. Yannis Anastasiou staat vijfde met 48 goals.

19.54:
Roda JC heeft de marge met Vitesse weer verdubbeld. Op een vrije trap van invaller Mark-Jan Fledderus, die Adil Ramzi is komen vervangen, kopt Junker bij de tweede paal binnen.

19.54: GOAL!
3-1 Roda JC.

19.49: Santi Kolk
heeft in de laatste 2 thuisduels van NAC telkens 2 keer gescoord (tegen ADO en PSV). De laatste NAC-speler die in minimaal 3 opeenvolgende thuisduels van NAC minimaal 2 keer scoorde per duel is Andrzej Frankiewicz. De Pool deed dit in 43 jaar geleden voor NAC (1969).

19.47:
Ook in Heerenveen rolt de bal. Arbiter in het Abe Lenstra Stadion is Reinold Wiedemeijer.

19.46:
In Breda is afgetrapt. Scheidsrechter van dienst is Ed Janssen.

19.44:
Heerenveen won van VVV in Venlo eerder dit seizoen met 0-3. De enige keer dat Heerenveen beide duels won van VVV in één Eredivisieseizoen was in 2007/2008.

19.37:
NAC won vorig seizoen met 2-0 van NEC in Breda. De laatste keer dat NAC 2x op rij thuis won van NEC in de Eredivisie is 16 jaar geleden. In 1994/1995 werd het 2-0 en in 1995/1996 2-1.

19.33:
Roda JC is 12 keer in Kerkrade met een voorsprong gaan rusten tegen Vitesse. Roda won 10 keer, en verloor 2 maal. Twee van die 12 keer werd er met een voorsprong van 2-1 gerust, en Roda verloor beide duels. Vitesse won in 2004/2005 met 2-3 en 2006/2007 met 2-4 (na 2-1 achter bij rust).

19.32:
Het is rust in Kerkrade. De goal van Vitesse belooft veel voor de tweede helft.

19.30:
Terwijl de extra tijd in Kerkrade 2 minuten bedraagt komt het tweede doelpunt van Roda JC tóch op naam van Davy de Beule. Dat meldt Infostrada. Van Aanholt heeft dus geen eigen doelpunt achter zijn naam.

19.27:
En weer ontsnapt Roda JC in een duel dat zich meer en meer als spektakelstuk laat omschrijven. Nu zeilt een voorzet van Ibarra net voor het doel van Kieszek.

19.23:
Het is spektakel in Kerkrade. Na de 2-0 van Roda JC - eigen doelpunt Vitesse-verdediger Patrick van Aanholt - antwoordt Vitesse meteen. Davy Pröpper knalt de bal uit een volley steenhard van 16 meter in de kruising.

19.21: GOAL!
2-1 Vitesse. Vanaf de aftrap belandt de bal voor de voeten van Pröpper, die steenhard en magistraal uithaalt.

19.21: GOAL!
2-0 Roda JC. Na een voorzet De Beule schiet Van Aanholt de bal zelf in zijn eigen doel.

19.21: Sanharib Malki
heeft nu in 16 verschillende duels gescoord, hiermee evenaart hij het record van vorig seizoen. Vorig jaar scoorde Dimitri Bulykin namens ADO ook in 16 verschillende duels.

19.17: Hier de opstellingen van Heerenveen en VVV.
Opstelling sc Heerenveen:
Vandenbussche, Gouweleeuw, Breuer, Kums, Zomer, Schmidt, Elm, Duricic, Dost, Assaidi en Narsingh.
Opstelling VVV-Venlo:
Gentenaar, Timisela, Vorstermans, Leiwakabessy, Nkume, Meeuwis, Linssen, Maguire, Holla, Uchebo en Wildschut.

19.15:
De opstellingen van de duels die om kwart voor acht beginnen, druppelen binnen.
Opstelling NAC Breda:
Ten Rouwelaar, Koenders, Botteghin, Buijs, El-Akchaoui, Bonevacia, Gilissen, Luijckx, Kolk, Lurling en Boukari.
Opstelling NEC: Babos, Van Eijden, Nuytinck, Amieux, Will, Koolwijk, Schöne, Foor, Vadócz, George en Zeefuik.

19.13: Velthuizen
redt op een volley van Malki. Vitesse ontsnapt aan een grotere achterstand.

19.10:
En daar dendert hij weer door Kerkrade: de Tank van Damascus 'schuift' Roda JC naar 1-0 na een knappe actie én pass van De Beule. Roda JC leidt. Sanharib Malki maakt zijn 21ste doelpunt van het seizoen.

1910: GOAL!
1-0 Roda JC.

19.09: Schitterende knal van Mads Junker van 30 meter scheert de lat boven doelman Velthuizen.

19.05:
Wie toevallig vanmiddag Chelsea - Tottenham Hotspur heeft gezien en nu naar Roda JC - Vitesse kijkt, moet erkennen dat in een kwart wedstrijd in Kerkrade aanzienlijk meer te beleven is geweest dan in negentig oersaaie minuten op Stamford Bridge. Spel golft in Zuid-Limburg op en neer.

19.02: Kieszek ranselt knap schot Ibarra uit zijn doel. Corner Vitesse.

19.01: We kunnen wat verwachten, zo meldt Infostrada. In 6 van de laatste 7 edities in Kerkrade vielen er 5+ goals per wedstrijd. Alleen in december 2008 werd er 'slechts' 3 keer gescoord: 3-0. Die 7 duels leverden 36 goals in totaal op: 20-16.

18.53:
Eerste kleine kansje voor Roda JC, maar Velthuizen verijdelt mogelijkheid van Vormer.

18.52:
Vitesse is dit seizoen betrokken bij 63 goals (voor- en tegengoals), het minste van alle clubs in de Eredivisie. De tegenstander Roda JC was dit seizoen al bij 100 doelpunten betrokken, alleen Ajax (101) en PSV (106) waren bij meer goals betrokken.

18.49:
Roda JC en Vitesse tasten elkaar nog af.

18.45:
Er is afgetrapt in Kerkrade.

18.39: Opstelling Roda JC:
Kieszek; Monteyne, Vukovic, Biemans, Hempte; Delorge, De Beule, Ramzi, Vormer; Junker en Malki. Opstelling: Vitesse: Velthuizen, Yasuda, Kashia, Kalas, Van Aanholt, Van Ginkel, Annan, Pröpper, Ibarra, Bony en Büttner.

18.31: Goedenavond!
Welkom in het liveblog Eredivisie van 24 maart 2012. Hoewel dit weekend natuurlijk in het teken staat van Ajax - PSV mogen we ook over het programma van vanavond niet klagen, met onder meer titelkandidaten Twente en Heerenveen en subtopper Vitesse. De Arnhemmers beginnen over een klein kwartier aan de uitwedstrijd bij Roda JC. Kan de ploeg van John van den Brom nog aanhaken bij de bovenste zes? Dan zijn er drie punten nodig.