Volledig scherm
© ANP Pro Shots

FC Utrecht: drie krakers in acht dagen

FC Utrecht is de trotse nummer 4, maar weet aan het einde van volgend weekend pas echt waar ze staat. Dan heeft de club de lastige uitduels bij sc Heerenveen en Feyenoord (KNVB-beker) gehad en de kraker thuis tegen Ajax. ,,We gaan zien hoe ver we zelf zijn.”

Door Tim Reedijk

Heerenveen-uit, Dick Advocaat heeft er als trainer maar weinig mee. Waar hij ook coachte, van PSV tot AZ, nergens wilde het echt vlotten in het hoge noorden. ,,Ik vind dat zelf altijd een heel vervelende wedstrijd”, stelt Advocaat, die weet dat het acht zware dagen worden. ,,Het zijn goede sparringpartners om te zien hoe ver we zelf zijn, hoe je met tegenstand omgaat. En Feyenoord en Ajax zijn wedstrijden op zich.”

Met twee uitzeges in het complete kalenderjaar 2018 blinkt FC Utrecht niet bepaald uit buiten de provincie. ,,Qua voetbal zie je ons groeien, maar het moet wel constanter worden. Thuis en uit is een groot verschil, dat is waar. Maar dat is niet alleen bij Utrecht zo, bij de meeste ploegen wel. Maar als je thuis makkelijk punten haalt, moet je uit ook makkelijker spelen. Je moet proberen dat zelfvertrouwen mee te nemen. Soms zie je dat we delen van uitwedstrijden goed meedoen, maar resultaat halen is het belangrijkste.”

Letschert

Mogelijk moet Advocaat het zondag in Heerenveen stellen zonder sterkhouder Timo Letschert, die nog kampt met een blessure en vorige week ook ziek was. Morgen bepaalt FC Utrecht of hij aan het einde van de middag meereist naar Friesland om daar te overnachten in aanloop naar de zondagmiddagwedstrijd (12.15 uur). ,,Maar hij heeft nog steeds last”, aldus ‘De Kleine Generaal’. Morgen wordt eveneens bepaald of Jean-Christophe Bahebeck en Leon Guwara bij de wedstrijdselectie zitten tegen sc Heerenveen. Rico Strieder en Nick Marsman zijn er zeker nog niet bij.

Bahebeck dus, de Fransman waarvan iedereen – en Advocaat voorop – hoge verwachtingen heeft. Hij speelde nog geen officiële minuut dit seizoen en zelfs als hij op de bank plaatsneemt is het niet gezegd dat hij invalt. Want FC Utrecht wil hem vooral rustig brengen om geen risico te lopen op nieuw blessureleed voor de breekbare spits. ,,Hem op de bank zetten kan ook een stimulans zijn, om hem het gevoel te geven dat ‘ie erbij hoort. Anders zit ‘ie maar thuis in zijn appartement. Je kan ook meegaan en niet invallen. Misschien wil ik het risico niet nemen.”