Adam Maher in actie namens FC Utrecht.
Volledig scherm
Adam Maher in actie namens FC Utrecht. © BSR Agency

‘FC Utrecht gaat verrassen met een goede trainer en goede aankopen’

AftellenDe eredivisie begint vrijdag weer. Tot die dag vragen we elke dag een voetbalprominent naar zijn voorspellingen. Deel 2: Voetbalanalyticus, Feyenoord-icoon en vader van NAC-speler Sydney: Pierre van Hooijdonk.

Wie wordt er kampioen?
,,In principe zijn alle voorspellingen in dit stadium nog volstrekt zinloos. Ik word er altijd door gevraagd, door verschillende tijdschriften en andere media maar ik zeg altijd dat je het met een grote korrel zout moet nemen. Er kan nog van alles gebeuren op de transfermarkt. Clubs kunnen hun belangrijke spelers nog kwijtraken en al die oefenduels zeggen me ook niet zoveel. Wat dat betreft is Ajax het beste gewapend tegen wat nog eventueel komen gaat: transfergeweld uit het buitenland. Zij hebben al doorgeschakeld en mochten Ziyech en Neres nog weggaan dan is daar geen absolute paniek. Feyenoord heeft dat, weliswaar gedwongen, niet gedaan. Dit kunnen straks zelf het grote slachtoffer worden als Ajax toch nog Steven Bergwijn haalt en PSV op hun beurt Steven Berghuis. Ajax is qua portemonnee nu eenmaal niet meer zo afhankelijk daarvan. Die hebben, zeker ook afgaand op de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal, de grootste kans om kampioen te worden. Ik zag daar de contouren van het Ajax van vorig jaar. Bij PSV zag ik dat helemaal niet.”

Wie kan er verrassen?
,,Dan noem ik direct FC Utrecht. Die hebben veel aankopen gedaan en ook goede. Adam Maher is gekomen, die heeft een goed seizoen gedraaid bij AZ. Adrian Dalmau is de spits. Die scoorde vorig seizoen veel bij Heracles en dat is geen eendagsvlieg. Met John van den Brom hebben ze een trainer die heeft bewezen dat hij goed is. FC Utrecht en ook AZ zijn wel de uitdagers waar Feyenoord zich mee moet meten als het gaat om de derde plek.”

Wie gaat er degraderen?
,,Dat is nog heel moeilijk te zeggen. Juist bij de ploegen die het moeilijk gaan krijgen, kunnen er op het laatste moment nog spelers vertrekken. Met Fortuna Sittard, Emmen en ook Twente zijn er bijvoorbeeld drie vreemdelingenlegioenen bijgekomen met voor Nederland nog onbekende spelers. Hoe dat gaat uitpakken is nu nog lastig te beoordelen.”

Wie wordt er kampioen van de Keuken Kampioen Divisie?
,,NAC? Als je op dit moment een ploeg niet kan beoordelen dan is het NAC wel.”

Sydney van Hooijdonk, zoon van Pierre, juicht na een goal namens NAC in de voorbereiding op het nieuwe seizoen.
Volledig scherm
Sydney van Hooijdonk, zoon van Pierre, juicht na een goal namens NAC in de voorbereiding op het nieuwe seizoen. © BSR Agency