Volledig scherm
© Kay int Veen
3
EINDE
1
  • Simon Gustafson 4'
  • Gyrano Kerk 19'
  • Urby Emanuelson 20'
  • Maximilian Rossmann 75'

FC Utrecht heeft aan twintig minuten voldoende voor 4de plek

FC Utrecht is de nieuwe nummer 4 van de eredivisie. De ploeg van trainer Dick Advocaat had welgeteld 20 minuten nodig tegen de ploeg die voor aanvang de vierde plaats bezette: Heracles Almelo.

Door Tim Reedijk

Bij FC Utrecht zijn de eerste 25 minuten al weken de interessantste. De Graafschap was twee weken geleden rond die tijd al verslagen (3-0), daarentegen had Excelsior er vorige week na zo veel minuten spelen al drie in liggen tégen Utrecht. En ook nu, in de strijd om de vierde plek, kreeg de wedstrijd een kickstart.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Het was niet eens dat FC Utrecht zijn directe concurrent per se overvleugelde, maar na exact twintig minuten veerde Stadion Galgenwaard alweer voor de derde keer op. Uitblinker Urby Emanuelson volleerde met zijn mindere rechterbeen de bal in de kruising en daarmee deed hij ongeveer hetzelfde als Gyrano Kerk een minuut eerder: een prachtgoal maken. Want Kerk schoot van buiten het strafschopgebied ziedend hard, onderkant lat binnen. In al de eerder genoemde wedstrijden speelde de grillige Amsterdammer al een hoofdrol met een doelpunt, waarmee hij de eerste speler sinds clubheld Sébastien Haller is die in drie wedstrijden op rij scoort voor FC Utrecht.

De goals van Emanuelson en Kerk kwamen nadat Simon Gustafson al na vier minuten uit een strafschop voor de 1-0 zorgde. Heracles verdedigde lomp op een dribbel van Timo Letschert, die ten val kwam en daarvoor een penalty kreeg. Een droomstart voor FC Utrecht in haar missie om de titel best of the rest achter PSV, Ajax en Feyenoord.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Na al die vroege goals ontbrak bij Heracles het geloof om echt aanspraak te maken op iets; FC Utrecht schakelde twee versnellingen terug en voetbalde de wedstrijd uit. Ook een invalbeurt van Nick Venema, normaal toch garantie voor spektakel, leverde niets noemenswaardigs op. Maximilian Rossmann maakte nog 3-1, maar zijn treffer was allesbehalve de aanleiding voor een serieus Almeloos offensief.

FC Utrecht heeft met de eenvoudige overwinning op Heracles voorlopig zijn droomklassering te pakken, maar weet dat met sc Heerenveen-uit en Ajax-thuis de komende affiches moeilijk én cruciaal zijn.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots
Volledig scherm
© Dennis Wielders