Adam Maher juicht met de Utrecht-fans na de 1-2.
Volledig scherm
Adam Maher juicht met de Utrecht-fans na de 1-2. © BSR Agency
1
EINDE
2
  • Ragnar Ache 20'
  • Jean-Christophe Bahebeck 7'
  • Adam Maher 43'

FC Utrecht klopt onmachtig Sparta dankzij benutte strafschoppen

FC Utrecht heeft de ruime zege op PSV vorige week vervolg gegeven bij Sparta. Dankzij twee benutte strafschoppen won de ploeg op Het Kasteel met 1-2.

Door Tim Reedijk

Het was al snel raak op het kunstgras van Sparta, toen Jean-Christophe Bahebeck slim Sparta-doelman Ariel Harush opzocht. Die tikte de benen van de Fransman aan waardoor hij ten val kwam. Bahebeck zelf ging achter de bal staan en klopte de vervanger van de geschorste Tim Coremans, die vorige week een kopstoot uitdeelde aan Kaj Sierhuis van FC Groningen.

FC Utrecht controleerde op Het Kasteel, waar Sparta gokte op de omschakeling waaruit ze dit seizoen al zo vaak succesvol was. Bij de eerste de beste uitbraak van de ploeg van Henk Fraser was het raak. Ragnar Ache verraste de Utrechtse defensie met het hoofd en liet daarmee doelman Maarten Paes kansloos. Dat veranderde niets aan het spelbeeld, waarbij FC Utrecht rustig op zoek ging naar de voorsprong.

Bekijk de samenvatting van Sparta - FC Utrecht (premium).

Halil Dervisoglu wil koppen, goalie Maarten Paes grabbelt.
Volledig scherm
Halil Dervisoglu wil koppen, goalie Maarten Paes grabbelt. © ANP Sport

Hands

Die kwam er na een handsbal van Mohamed Rayhi in het zestienmetergebied. Voor de tweede keer riep de videoscheidsrechter arbiter Sander van Eijk naar het scherm en voor de tweede keer was het een penalty. Met de vaste strafschopnemer Simon Gustafson geblesseerd op de tribune mocht Bahebeck opnieuw aanleggen, maar hij stuitte op Harush. De Israëliër had echter geen voet op de lijn tijdens het nemen van de strafschop en dus constateerde de VAR dat de penalty opnieuw moest. Adam Maher loste Bahebeck af en schoot wél raak.

Een betere tweede helft van Sparta met onder meer invaller Lars Veldwijk als stormram binnen de lijnen, leverde geen gelijkmaker op. Met de overwinning behoudt FC Utrecht de aansluiting met de ploegen onder koploper Ajax. PSV verloor net als vorige week met ruim, nu met 0-4 van AZ. Die ploegen staan nu net als Vitesse op 23 punten. FC Utrecht heeft die ploegen inmiddels in het vizier met drie punten minder.

Sparta - Utrecht
Volledig scherm
Sparta - Utrecht © AD