Volledig scherm
Nick Venema. © ANP Pro Shots

FC Utrecht loopt weg met ontketende ‘Venomenema’

Het is de week van Nick Venema. Met vijf goals in vijf dagen tijd kan trainer Dick Advocaat bijna niet meer om de jonge, 19-jarige publiekslieveling heen.

Quote

Nick is een echte spits. Geef hem een kans en het is kassa

Sander van de Streek

Door Tim Reedijk

‘Het is een goede week geweest.’ Venema glimlacht er even bij en wacht op de volgende vraag. Met deze zes woorden beschrijft hij de week waarin hij op dinsdag met een masterclass bij de beloften eigenhandig Jong Ajax over de knie legde (4-3) en waar hij, vijf dagen later, in een invalbeurt van twintig minuutjes tegen De Graafschap twee keer het net vond.

Een Utrechtse jongen uit de eigen jeugd met een neusje voor de goal. Alle ingrediënten zijn voor Venema aanwezig om een grote meneer te worden bij FC Utrecht. Niemand binnen de club die er vreemd van opkijkt dat Venema het net makkelijk vindt, maar zijn drift bereikt nu wel een zeer opvallende piek. Het al murw gespeelde De Graafschap verloor hem twee keer uit het oog en ja, dan is het vaak wel twee keer raak.

,,Venomenema, hè?” Sander van de Streek kijkt even opzij naar zijn ploeggenoot. ,,Een echte spits. Fantastisch voor hem dat hij al zo wordt toegezongen”, vindt Van de Streek. ,,Geef hem een kans en het is kassa”, vult Sean Klaiber aan.

Volledig scherm
Nick Venema in duel met Ted van de Pavert. © Jasper Ruhe

FC Utrecht met zijn zelfverklaarde spitsenprobleem heeft dus Venema lopen. Toch wil trainer Dick Advocaat er nog niet aan. Hij ziet de potentie, maar voetballend moet het beter voor een basisplek. Maar natuurlijk is ‘De Kleine Generaal’ niet blind voor de vorm van zijn pupil.

Zelf blijft Venema er ogenschijnlijk rustig onder. Ook op een dag waarop hij een hoofdrol pakt in een wedstrijd waarin FC Utrecht voor het eerst in tijden eens resultaat combineerde met overtuigend spel: 5-0 tegen De Graafschap. Venema was daar voor de finishing touch, waarmee hij zich weer wat meer in de kijker bij Advocaat speelde.

Volledig scherm
Nick Venema maakt de 5-0 tegen De Graafschap. © ANP Pro Shots