Utrecht viert opnieuw een treffer.
Volledig scherm
Utrecht viert opnieuw een treffer. © ANP Sport
5
EINDE
1
 • Bart Ramselaar 42' 59'
 • Adrian Dalmau 50'
 • Simon Gustafson 51'
 • Sean Klaiber 72'
 • Joël Piroe 89'

FC Utrecht maakt in tweede helft gehakt van Sparta

FC Utrecht heeft het bereiken van de bekerfinale een passend vervolg gegeven in de competitie. Sparta werd met speels gemak opzijgezet: 5-1.

Bart Ramselaar viert zijn tweede treffer van de middag.
Volledig scherm
Bart Ramselaar viert zijn tweede treffer van de middag. © ANP Sport

Door Tim Reedijk

Het gaat bij FC Utrecht de laatste dagen alleen maar over die fraaie overwinning op Ajax in de halve finale van de KNVB-beker (2-0), waarmee een plek in de finale in De Kuip op 19 april werd bewerkstelligd. Maar de wedstrijd tegen Sparta vanmiddag was evenzogoed een uitdaging na twee slechte wedstrijden in de eredivisie. Nog maar een week geleden ging FC Utrecht roemloos onderuit tegen RKC Waalwijk (2-1). De top dreigt verder uit zicht te raken voor FC Utrecht.

Aanvankelijk leek het duel met Sparta af te stevenen op een gelijkwaardig, gezapig tempo als de wedstrijden ervoor. De Rotterdammers waren gekomen om te verdedigen en FC Utrecht creëerde maar af en toe mogelijkheden. Gelukkig voor de ploeg van trainer John van den Brom maakte Bart Ramselaar op aangeven van Sean Klaiber vlak voor rust uit het relatieve niets de 1-0, wat ook betekende dat Sparta wat meer uit zijn schulp moest kruipen in de tweede helft.

Bekijk hier de samenvatting van FC Utrecht-Sparta (Premium)

Sparta-coach Henk Fraser wisselde tweemaal in de rust en bracht Joël Piroe en Dirk Abels. Maar juist in de fase na de pauze werd Sparta horendol gespeeld. Adrián Dalmau schoot, bij zijn rentree in de basis na maanden blessureleed, direct 2-0 binnen met weer een hoofdrol voor Klaiber. Nog geen minuut later profiteerde Simon Gustafson van zwak verdedigingswerk (3-0) en weer acht minuten later kopte Ramselaar zijn tweede van de wedstrijd binnen.

Klaiber zelf, juist de man die zo in tranen was tijdens het duel met Ajax door de gele kaart die hij pakte die hem de bekerfinale kost, schoot van ruime afstand de 5-0 binnen. Invaller Kristoffer Peterson zag nog een doelpunt terecht afgekeurd worden wegens buitenspel en Piroe maakte een minuut voor tijd de 5-1, maar dat deed niets af aan de fraaie zege van FC Utrecht en de grote klap die Sparta te verwerken kreeg in de Domstad.

 1. ‘Mauro Júnior zit straks dicht tegen de basis van PSV aan’
  Video

  ‘Mauro Júnior zit straks dicht tegen de basis van PSV aan’

  Welke spelers moeten volgend seizoen onder Roger Schmidt in de gaten worden gehouden? PSV-watcher Maarten Wijffels van AD Sportwereld denkt dat niemand nu nog is afgeschreven. ,,Hij zal straks in de voorbereiding beginnen en kijken wat hij aan boord heeft. PSV is afgelopen seizoen vierde geworden. Dat betekent dat het niet overhield met de kwaliteit. Om nu te zeggen dat er ineens een kant en klare kampioen staat, dat lijkt me wat overdreven.”