Gyrano Kerk (links) knuffelt Cyriel Dessers na zijn benutte strafschop tegen MVV.
Volledig scherm
Gyrano Kerk (links) knuffelt Cyriel Dessers na zijn benutte strafschop tegen MVV. © Pro Shots

FC Utrecht met hangen en wurgen langs MVV

Eenvoudig ging het allerminst, maar de jarige Dick Advocaat heeft zijn debuut in de Galgenwaard als hoofdtrainer opgeluisterd met een overwinning op MVV (2-0).

Door Tim Reedijk

Advocaat kreeg de bloemen. Kreeg een verjaardagsliedje voorgeschoteld van de Galgenwaard. Maar kreeg zijn FC Utrecht nog bepaald niet aan de praat in zijn eerste wedstrijd voor eigen publiek. MVV, de nummer 10 van de Keuken Kampioen Divisie, leek de ideale tegenstander voor het zoekende FC Utrecht, maar met name de eerste helft was van een zeer bedenkelijk niveau. FC Utrecht speelde inspiratieloos, creëerde nauwelijks wat met de geïmproviseerde voorhoede met linksback Leon Guwara als linksbuiten.

Simon Gustafson (links) in duelmet MVV'er Asumah Abubakar.
Volledig scherm
Simon Gustafson (links) in duelmet MVV'er Asumah Abubakar. © Pro Shots

Het eerste écht verrassende moment van de thuisploeg – een splijtende pass van Nicolas Gavory en bijbehorende kaats van Sean Klaiber op Gyrano Kerk – was pas na 62 minuten. Maar dat was wel meteen de aanleiding voor de openingstreffer. Kerk werd gevloerd, Cyriel Dessers schoot de strafschop onberispelijk raak. Dat was voor de Belg een belangrijk moment, omdat hij voor de tweede wedstrijd op rij als basisspeler helemaal niet in de wedstrijd zat.

Cyriel Dessers legt aan van elf meter tegen MVV.
Volledig scherm
Cyriel Dessers legt aan van elf meter tegen MVV. © Pro Shots

Na die goal speelde FC Utrecht af en toe weer eens met wat branie. Kerk werd plotseling weer dreigend met zijn kwaliteiten: snelheid en kracht. Maar duidelijk werd dat nog dat de nummer 15 van de eredivisie allerminst een geoliede machine is en dat wedstrijden nog niet overtuigend over de streep getrokken kunnen worden.

 Even leek zelfs de zege in gevaar te komen toen invaller Lukas Görtler in de 82ste minuut rood kreeg. Ware het niet dat Joeri Schroijen (MVV) drie minuten later óók rood kreeg en FC Utrecht de wedstrijd alsnog rustig kon uitspelen. Omdat doelman Koopmans in de slotminuut mee naar voren ging, konden de Utrechters via invaller Nick Venema in de omschakeling de bevrijdende 2-0 maken.