Volledig scherm
© ANP Pro Shots
5
EINDE
0
  • Sander van de Streek 14'
  • Willem Janssen 17'
  • Gyrano Kerk 24'
  • Nick Venema 80' 89'

FC Utrecht naar vijfde plek na ruime overwinning op De Graafschap

Het grootste pijnpunt van trainer Dick Advocaat bij FC Utrecht is het spel, maar daar zat vandaag tegen De Graafschap (5-0) flink verbetering in. In een tijdsbestek van tien minuten maakten de Domstedelingen een einde aan alle goede bedoelingen van de bezoekers; Nick Venema pakte als invaller ook nog een hoofdrol met twee goals.

Door Tim Reedijk

Stroperig. De goede resultaten daargelaten was het spel van FC Utrecht al weken op die manier het beste te omschrijven. Vanmiddag, thuis tegen De Graafschap, zag de wereld er 180 graden anders uit. FC Utrecht wervelde in de eerste twintig 25 langs de apathische ‘Superboeren’, die aan alle kanten voorbijgelopen werden.

Volledig scherm
© Ronald Hoogendoorn

Trainer Dick Advocaat had een plan verzonnen met een driemansverdediging met Sean Klaiber op het middenveld en Sander van de Streek op zijn favoriete positie als nummer 10. De Barnevelder, voor wie het tot nu toe een teleurstellend seizoen is, greep zijn kans met beide handen en was de belangrijkste schakel in het positiespel. Het fraaie diagonale schot waarmee hij de scorende opende was daar een bekroning van.

Toen was allang duidelijk dat De Graafschap het tempo totaal niet kon bijbenen. Zo sympathiek en enthousiast als de meegereisde supporters zich presenteerden, zo erbarmelijk was het niveau van de ‘Superboeren’ op het veld. 38 procent balbezit en geen kansen in de eerste helft; het bleef vooral bij lijdzaam toezien hoe FC Utrecht eindelijk de schroom eens vroeg in de wedstrijd van zich afspeelde. Binnen een tijdsbestek van tien minuten scoorden ook Willem Janssen met het hoofd en Gyrano Kerk met een technisch verfijnd hakje – allebei op aangeven van Oussama Tannane. En toen waren er pas 24 minuten gespeeld.

Het was verfrissend om FC Utrecht eens zo te zien, daar waar de ploeg bijna altijd moeizaam aan wedstrijden begint. Binnen de club heerst het gevoel dat de plek achter de top-drie best een mogelijkheid is, áls het eens echt gaat lopen. Hoewel na de 3-0 de grootste storm wel ging liggen, bleef de ploeg veruit de betere en had FC Utrecht met een beetje meer precisie zomaar een monsterscore kunnen neerzetten.

Met name Tannane liet kansen daarop liggen. Advocaat besloot in het laatste kwartier publiekslieveling Nick Venema te brengen, om wie de roep steeds groter werd nadat hij deze week hoogstpersoonlijk Jong Ajax van het veld blies bij de beloften met een hattrick. Het murw gespeelde De Graafschap had geen enkel antwoord op de frisheid van die invaller, die met twee doelpunten (!) de score uitbreidde tot 5-0.

FC Utrecht nestelt zich samen met een eveneens overtuigend Vitesse op vijf punten achter Feyenoord. En De Graafschap, nog altijd in de degradatiezone, mag zich op basis van vandaag behoorlijk zorgen maken over het restant van het seizoen.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots
Volledig scherm
© ANP Pro Shots
Volledig scherm
© ANP Pro Shots