Volledig scherm
© anp

FC Utrecht onderzoekt antisemitische teksten fans

UpdateEen groep supporters van FC Utrecht heeft gisteren bij de thuiswedstrijd tegen Ajax een verwerpelijk, antisemitisch lied opgedreund. De club distantieert zich nadrukkelijk van de leuzen, laat een woordvoerder weten. ,,We verzamelen de feiten en delen dan een passende straf uit.''

Vandaag verscheen een filmpje op YouTube met beelden van de zingende supporters. Bijna een minuut lang galmt de tekst 'mijn vader zat bij de commando's, mijn moeder zat bij de SS (...)' door de Galgenwaard. Aan het einde van de middag verwijderde de gebruiker het filmpje van YouTube, mogelijk na de ontstane ophef rond de spreekkoren.

FC Utrecht laat via een woordvoerder weten bekend te zijn met de beelden. ,,We doen onderzoek. We verzamelen de feiten en delen dan een passende straf uit. Daar hebben we een protocol voor.''

Ruim twee jaar terug kreeg Utrecht een geldboete van 15.000 euro plus een voorwaardelijke straf nadat de supporters tijdens een bekerduel met Ajax vuurwerk afstaken en een fan het veld betrad. Bij een nieuw vergrijp hing Utrecht een duel zonder publiek boven het hoofd. Inmiddels is de proeftijd van die straf verlopen. Mocht de aanklager een onderzoek starten dan dient Utrecht te bewijzen dat er voldoende gedaan is om het kwetsende gedrag te voorkomen.

Wedstrijd
Veel fans van Utrecht zien de thuiswedstrijd tegen Ajax als het duel van het jaar. Utrecht wist overigens niet te winnen: het werd 1-1 in de Galgenwaard.