Ali Messaoud in duel met Joris van Overeem.
Volledig scherm
Ali Messaoud in duel met Joris van Overeem. © VI Images
0
EINDE
0

‘FC Utrecht-supporter’ Damen steelt punt voor Excelsior

FC Utrecht wacht nog altijd op de eerste thuiszege van 2019. Zelfs tegen Excelsior lukte het de ploeg van Dick Advocaat niet om die over de streep te trekken (0-0). Alessandro Damen, doelman van de Kralingers én FC Utrecht-fan, bleek een grote sta-in-de-weg.

Door Tim Reedijk

Na de overwinning op De Graafschap (0-1) voelt FC Utrecht dat deze weken cruciaal zijn om in het spoor van AZ te blijven, met wedstrijden tegen mindere goden als NAC Breda en dus vandaag Excelsior. Wat dat betreft was de start vals. Het werd namelijk een grotendeels labbekakkerige vertoning in Stadion Galgenwaard.

Ja, kansen waren er zeker voor FC Utrecht, maar het merendeel belandde buiten de palen. Dreiging was er van Jean-Christophe Bahebeck, die de voorkeur kreeg boven Michiel Kramer en Nick Venema, maar ook hij kwam nooit écht dichtbij. Doelman Damen, groot FC Utrecht-supporter dus, groeide uit tot de sterkhouder aan Rotterdamse zijde. Eerst tikte hij een ferme knal van Sander van de Streek op de binnenkant van de paal, in de slotfase ranselde hij een kopbal van diezelfde Van de Streek tegen het aluminium. Dat was in een fase waarin FC Utrecht aan de bal eindelijk beter werd en kansen creëerde.

Alessandro Damen
Volledig scherm
Alessandro Damen © BSR Agency

Daarvoor had Excelsior opvallend veel balbezit in Utrecht. Vanaf minuut 1 had de ploeg van trainer Adrie Poldervaart het gevoel dat er best eens wat te halen viel. Tot de slotfase kwam Excelsior nooit onder langdurige druk te staan. De vlam kwam pas in de pan in Galgenwaard toen heel FC Utrecht in het laatste kwartier een penalty claimde na vermeend hands. Serdar Gözübüyük en in navolging de videoscheidsrechter zagen er niets in.

Daarna was het wachten op de 1-0 die er maar niet kwam. Van de Streek kwam dus nog het dichtste bij, maar uitgerekend Damen voorkwam een zege van FC Utrecht. Zo hield Excelsior stand en is dat nog steeds de enige eredivisieploeg van de 29 die Advocaat trof die ‘De Kleine Generaal’ nooit verslagen heeft als trainer.