Volledig scherm
© ANP Pro Shots
1
EINDE
3
  • Mike van Duinen 5'
  • Sébastien Haller 39'
  • Jurgen Mattheij 49'
  • Gyrano Kerk 55'

FC Utrecht turnt vroege achterstand om in zege

FC Utrecht heeft AZ en Vitesse, concurrenten in de strijd om plek vier, voorlopig op acht punten gezet. Op Woudestein werd Excelsior met 1-3 verslagen.

Nabeschouwing

Door Ard Schouten

Excelsior poogde FC Utrecht met een hartstochtelijk beginoffensief omver te blazen. Die strategie had effect, want binnen vijf minuten stonden de Rotterdammers op een 1-0 voorsprong. Mike van Duinen - tot dusver pas eenmaal trefzeker - profiteerde optimaal van het feit dat Kevin Conboy een slaapmomentje had en verzuimde in te grijpen. Daarna kregen de Kralingers mooie mogelijkheden op meer, maar Utrecht bleef met hangen en wurgen overeind.

Gaandeweg het tweede bedrijf kon je wachten op een penaltymoment voor Warner Hahn, want de Excelsior-verdedigers kwamen handen en voeten tekort om Sébastien Haller af te stoppen. Richting de rust vond arbiter Jeroen Manschot het welletjes. Een ingreep van Jordy de Wijs op de Franse spits werd bestraft met een penalty. En die miste Haller bij dertien eerdere pogingen nooit, op een zwak momentje in een oefenpotje tegen Achilles29 na. Leon ter Wielen, nu Fortuna Sittard, is de enige goalie die ooit een inzet van Haller keerde, want ook Hahn werd de verkeerde hoek ingestuurd (1-1).

Niet zelfzuchtig
Excelsior was op dat moment al twee man kwijt - Hicham Faik en Luigi Bruins haakten geblesseerd af. Na rust waren de rollen omgedraaid qua snelheid van scoren. Utrecht-kapitein Willem Janssen raakte een inzet half, maar zag de bal via Jurgen Mattheij in het doel belanden (1-2). Excelsior was amper bekomen van de schrik toen de derde Utrechtse treffer achter Hahn lag.

Zakaria Labyad zag een fraai schot op de kruising belanden. Sébastien Haller - nu de meest scorende buitenlander ooit voor FC Utrecht (41 goals) - toonde zich niet zelfzuchtig en kopte de rebound in de voeten van Gyrano Kerk die wel raad wist met die buitenkans (1-3). Ook hij scoorde zijn tweede van het seizoen. Even dacht heel Woudestein aan buitenspel, maar het tegendeel leek waar op de tv-beelden.

Excelsior claimde tien minuten voor tijd nog een penalty - Janssen duelleerde met Mike van Duinen - maar Manschot was resoluut: doorspelen. Utrecht bleef dankzij de zege vierde, Excelsior mag hopen dat de concurrenten onderin - ADO Den Haag, Go Ahead Eagles en Roda JC - niet winnen deze speelronde.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft!

Gele kaart Stanley Elbers

Excelsior lijtk toch echt begonnen aan een slotoffensief, maar komt het niet te laat? Stanley Elbers stuit met links op doelman David Jensen.

Sean Klaiber wordt vervangen door Andreas Ludwig

Gele kaart Sébastien Haller

Een cruciale beslissing van scheidsrechter Manschot. FC Utrecht-verdediger Willem Janssen lijkt aan de arm van Mike van Duinen te hangen, maar de arbiter vindt het geen strafschop.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Fredy Ribeiro probeert het namens Excelsior uit een counter van ver, maar zijn schot is lang niet hard genoeg.

Na de derde Utrecht-goal is het duel een beetje doodgebloed. Excelsior kan geen vuist meer maken, de Utrechters vinden het met deze 1-3 tussenstand natuurlijk wel prima.

Milan Massop wordt vervangen door Bas Kuipers

Giovanni Troupée wordt vervangen door Mark van der Maarel

Weer was Mattheij daar bijna de ongelukkige. Hij kopt een bal wéér niet goed weg, maar Zakaria Labyad hangt te ver naar achter om zijn volley goed te kunnen 'drukken'.

Gyrano Kerk wordt vervangen door Nacer Barazite

Gele kaart Giovanni Troupée

GOAL! 1-3 FC Utrecht! Doelpunt Gyrano Kerk
Heerlijke treffer, maar niet zozeer vanwege de afronding. Zakaria Labyad schiet werkelijk fantastisch tegen de lat en de paal, waarna Haller de bal met het hoofd aan Kerk geeft. Voor de jonge spits is binnentikken een koud kunstje.

Gele kaart Willem Janssen

Volledig scherm
© Photo News

GOAL! 1-2 FC Utrecht! Eigen doelpunt Jurgen Mattheij
Pech voor Excelsior. Utrecht-captain Willem Janssen raakt de bal niet vol, maar via het hoofd van Jurgen Mattheij - die de bal in eigen doel werkt - staan de Kralingers op achterstand.

FC Utrecht met het eerste wapenfeit. Sébastien Haller controleert knap, maar zijn schot is nét niet zuiver genoeg.

Tweede helft begonnen
Komt er nog een winnaar op Woudestein? We weten het over drie kwartier en een beetje.

Einde eerste helft
Het is rust, we gaan met een 1-1 stand richting de kleedkamers.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

FC Utrecht wil doorstoten! Yassin Ayoub haalt met links van ver uit, maar ziet zijn inzet net naast gaan.

laad oudere berichten
Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
3
4
Rode kaarten
0
0
Balbezit
47%
53%
Strafschoppen
0
1
Hoekschoppen
5
5
Vrije trappen
13
14
Overtredingen
13
12
Buitenspel
2
1
Schoten op paal / lat
1
2
Schoten op doel
5
4
Gered door de doelman
2
4
Schoten naast
3
11
Terug naar boven

Opstelling

4-2-1-3
4-3-1-2
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven