Volledig scherm
Teleurstelling bij FC Utrecht speler Rico Strieder (L) na de 1-4 voor Groningen in september 2016. © Pro Shots

FC Utrecht wil er geen drie tegen, VVV staat voor 'mission impossible'

De eredivisie gaat de slotfase in. Zowel bovenin als onderin staat nog veel op het spel. Met behulp van statistiekenbureaus Gracenote en Opta blikken we vooruit op speelronde 32. Vandaag de laatste twee duels van deze speelronde.

FC Utrecht - FC Groningen (vanavond, 18.30 uur)

FC Groningen kwam in zeven van de laatste elf eredivisiewedstrijden op bezoek bij FC Utrecht niet tot scoren, maar boekte vorig seizoen de grootste uitoverwinning ooit op de Domstedelingen: 1-5. Met die zege in september 2016 was FC Groningen ook het laatste team buiten de traditionele top 3 dat wist te winnen in de Galgenwaard. FC Utrecht presteert goed, maar hield dit seizoen pas zes keer de nul. Daarmee is het de slechtst presterende club in het linkerrijtje. In de laatste drie eredivisieduel kreeg FC Utrecht zelfs steeds drie tegendoelpunten. Slechts één keer eerder kreeg Utrecht minimaal drie tegengoals in vier wedstrijden op een rij: in november-december 1989. Beide ploegen hebben overigens nog één punt nodig om hun doel te halen: FC Utrecht voor play-offs en FC Groningen voor lijfsbehoud. 

Volledig scherm
© AD Sportwereld
Volledig scherm
© AD

Ajax - VVV-Venlo (vanavond, 20.45 uur)

VVV-Venlo heeft het standaard lastig in Amsterdam. De Venlonaren pakten welgeteld één punt in de twintig uitduels met Ajax in de eredivisie en staan momenteel op 447 minuten zonder uitdoelpunt. De laatste keer dat VVV een eredivisieduel met Ajax wist te winnen was in december 1987 (3-1 in eigen huis). Ook de doelcijfers zijn behoorlijk in het voordeel van de thuisploeg. Ajax scoorde 62 keer in de twintig thuisduels met VVV, tegenover 8 goals voor de bezoekers. Ajax presteert thuis bijna altijd goed tegen promovendi. De Amsterdammers wonnen 62 van de laatste 66 thuisduels, vier werden er gelijk gespeeld. 

Volledig scherm
© AD Sportwereld
Volledig scherm
© AD