Volledig scherm
© Soccrates
0
EINDE
0

FC Utrecht wint wéér niet in eigen huis

Stadion Galgenwaard is al maanden niet meer het gevreesde bastion van weleer. FC Groningen pikte er vanavond een punt weg (0-0), waardoor de meest recente thuisoverwinning van FC Utrecht nog altijd van begin december dateert.

Door Tim Reedijk

Op papier was FC Utrecht – FC Groningen een interessante kraker tussen twee middenmoters in hun lange weg naar de play-offs. Zeker met de wetenschap dat de bezoekers uit het hoge noorden zich in rap tempo van de degradatiezone naar het linkerrijtje hebben opgewerkt en dat voor vandaag alleen AZ meer punten had gepakt in 2019 dan FC Groningen.

Maar in de praktijk bleek het een wat gezapige vertoning waarbij FC Utrecht creativiteit ontbeerde om de stugge Groningers te breken. Trainer Dick Advocaat had Othmane Boussaid gepasseerd om Riechedly Bazoer een kans te geven als een hangende linksbuiten, maar de oud-international had zienderogen grote moeite met zijn rol. Omdat ook creatievelingen als Simon Gustafson vandaag amper iets verrassends konden doen, was er van een FC Utrecht dat FC Groningen ver naar achteren drukte vrijwel nooit sprake.

Tekst gaat verder onder de foto...

Riechedly Bazoer kreeg de kans van Dick Advocaat.
Volledig scherm
Riechedly Bazoer kreeg de kans van Dick Advocaat. © BSR Agency

Beste kansen

Volledig scherm
© BSR Agency
Volledig scherm
© BSR Agency

Wel kreeg de ploeg van Advocaat de beste kansen, in de eerste helft vooral via Sander van de Streek, de man die eigenlijk altijd voor gevaar (en de openingstreffers) zorgt bij FC Utrecht. In de tweede minuut was hij al dichtbij en dat leek de opmars voor een leuke strijd tussen de twee subtoppers, maar dat werd het allesbehalve. Ook omdat FC Groningen geen vuist kon maken en bijvoorbeeld Kaj Sierhuis op een eiland liep. FC Utrecht drong in het tweede bedrijf meer aan, maar doortastend werd ze zelden. Invaller Boussaid was met zijn eerste actie gevaarlijker dan de rest van het elftal in de tweede helft: zijn schot vloog maar nipt voorlangs. Sergio Padt redde even later op een kopbal van Michiel Kramer. En zomaar had FC Groningen er nog met een gestolen overwinning vandoor kunnen gaan uit dode spelmomenten. FC Utrecht ontsnapte.

Meer dan 0-0 zat er dus niet in, waarbij het minuutje applaus voor de overleden FC Utrecht-supporter Jeroen de Wit (22) eigenlijk het meest indrukwekkende moment werd van anderhalf uur eredivisievoetbal. Zijn familie keek vanaf de Bunnikside toe hoe FC Utrecht wederom in eigen huis op puntverlies stuitte. De laatste thuisoverwinning dateert van 9 december, al staat FC Utrecht met het oog op de play-offs nog op een veilige zesde plek op vijf punten van FC Groningen. Bovendien is de ploeg al vijf duels ongeslagen. En FC Groningen, het team van Danny Buijs, houdt ook met dit puntje nog een uitstekend gemiddelde aan over dit kalenderjaar.

Utrecht - Groningen
Volledig scherm
Utrecht - Groningen © AD