Volledig scherm
© AD

Fer vervangt Strootman in 'hel van Istanbul'

'Ik zou wel een mooie 0-1 overwinning willen boeken hier', zegt Louis van Gaal over de kraker tegen de Turken van vanavond. 'Maar dat zal niet gemakkelijk zijn.' De bondscoach denkt niet eens dat de Turkse hectiek Oranje uit evenwicht kan brengen, maar meer het feit dat hij zijn elftal op meer plekken moet wijzigen dan verwacht.

Volledig scherm
Leroy Fer. © ANP

Kevin Strootman is té geblesseerd aan zijn enkel. Leroy Fer komt als vervanger in de ploeg. 'Als Strootman niet meedoet, is dat een aderlating', meent Van Gaal. 'Strootman is inmiddels heel belangrijk voor hoe het team speelt.'

Naast Fer komt ook Wesley Sneijder in de basis, als vervanger van Rafael van der Vaart in een creatieve rol. Het versleutelde middenveld wordt gecompleteerd door Jordy Clasie, stand-in van de geschorste Nigel de Jong. Achterin ziet het er naar uit dat Bruno Martins Indi en Ron Vlaar het centrale duo vormen.

Bij een temperatuur van een graadje of 13 trainde Oranje gisteravond met dezelfde gedrevenheid als afgelopen week op weg naar het duel met Hongarije. Ook de Turken lijken klaar voor de negentig minuten die hen een plek in de WK-play-offs moeten opleveren. Bondscoach Fatih Terim voert één wisseling door. Op linksback komt Ali Kalderim in de basis, omdat Caner Erkin is geschorst.

'Ik merk nog geen andere spanning dan normaal bij de groep', zegt Van Gaal. 'Maar dat kan natuurlijk veranderen als het uur van de waarheid aanbreekt. Ik vind de Turkse voetbalbeleving vooral inspirerend. Dat merk ik elke keer als ik hier ben. En wat onze rust in het hotel betreft: we hebben kamers met dubbele ramen. Dus dat komt wel goed.'

Vermoedelijke opstellingen
Turkije: Demirel; Gönül, Toprak, Kaya, Kaldirim; Töre, Topal, Selçuk, Turan; Yilmaz, Bulut.
Nederland: Vorm; Janmaat, Vlaar, Martins Indi, Blind; Fer, Clasie, Sneijder; Robben, Van Persie, Lens.