Vincent de Vries on Twitter

Fernando Ricksen weerspreekt bericht in @telegraaf dat 'zijn einde nabij is'. "Ik ga nog lang niet dood. Bij zowel de Open Dag als de eerste wedstrijd van Fortuna in de Eredivisie ben ik gewoon van de partij!" @FortunaSittard

Fernando Ricksen: Ik ga nog lang niet dood

De biograaf van voormalig international Fernando Ricksen (41), Vincent de Vries, spreekt met klem tegen dat het einde van de al enige tijd aan ALS lijdende voetballer nabij is. Via De Vries reageerde Ricksen ook zelf. 'Ik ga nog lang niet dood.'

,,Naar omstandigheden gaat het goed. In het laatste jaar zijn de symptomen niet veel veranderd. Kijk, dat praten, lopen en drinken moeilijk gaat dat is normaal met ALS, maar dat was een paar jaar geleden ook al. Dat wil dus niet zeggen dat ik op korte termijn dood ga", vertelt Ricksen.

Weliswaar kan de in een rolstoel zittende Ricksen steeds minder, hij is volgens De Vries nog hartstikke ondernemend. De biograaf wordt vandaag al de hele dag gebeld vanwege de berichtgeving in bepaalde media vanochtend. ,,Maar ik kan melden dat Fernando eigenlijk het liefst nog zoveel mogelijk buiten de deur van zijn huis nabij Valencia doet. Zo hebben we binnenkort een speciale dag met fans van Glasgow Rangers, de club waar hij jarenlang speelde. Ook was hij recent in Glasgow om een Legends Game te bezoeken. Sowieso heeft hij meerdere keren per jaar bijeenkomsten met supportersgroepen van die club", vertelt De Vries.

,,Fernando heeft de recente promotie van zijn voormalige club Fortuna Sittard naar de eredivisie gevolgd en is van plan om komend seizoen de thuiswedstrijden die de club tegen PSV, Feyenoord en Ajax gaat spelen, bij te wonen.”

Ook is Ricksen, volgens De Vries, er alles aan gelegen om zoveel mogelijk aandacht te vragen voor de ziekte ALS. ,,Praten kan hij niet echt meer, maar hij heeft gemerkt dat zijn aanwezigheid soms al goed is voor de nodige aandacht.”

Volledig scherm
Fernando Ricksen bij de onthulling van een standbeeld van de oud-voetballer. Bij Ricksen werd in 2013 de spierziekte ALS geconstateerd. De oud-speler van Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers en Zenit Sint-Petersburg vecht sindsdien tegen deze ongeneeslijke ziekte. © ANP
Volledig scherm
Bij het stadion van Fortuna Sittard werd onlangs een standbeeld van Fernando Ricksen onthuld. © ANP

Overigens vindt Ricksen de commotie die er vandaag is ontstaan volgens De Vries ook best amusant. ,,Hij zegt het ook wel hartverwarmend te vinden dat zoveel mensen zich blijkbaar interesseren zijn lot en hem al hebben afgeschreven terwijl dit niet zo is.”

Rond de totstandkoming van zijn biografie in 2013 kwam naar buiten dat Ricksen aan de neurologische ziekte ALS lijdt.