Volledig scherm
Een impressie van het nieuwe stadion aan de Maas en de verbouwde Kuip aan het einde van The Strip. © OMA

Feyenoord gaat vol voor stadion aan Nieuwe Maas

Feyenoord gaat vol voor een Maasstadion. Als het aan club en stadion zélf ligt, komt de toekomstige nagelnieuwe voetbaltempel op de rivieroever, daar waar nu nog bouwmarkt Gamma staat. Zo'n 'icoon aan de rivier' was al lange tijd de vurige wens van de roemruchte club in Rotterdam-Zuid.

Volledig scherm
De plek waar het stadion aan de Nieuwe Maas terecht moet komen. Nu is hier de Gamma nog te vinden. © Gemeente Rotterdam
Volledig scherm
De drie opties waaruit Feyenoord kon kiezen. © Gemeente Rotterdam

Het stadion aan de westkant van de wijk Veranda maakt onderdeel uit van het ambitieuze project Feyenoord City, dat meer behelst dan een multifunctioneel, hypermodern voetbalcomplex voor Feyenoord alleen. Eromheen komen andere ontwikkelingen die er mede voor moeten zorgen dat het stadion een gezonde exploitatie krijgt, zoals winkels, woningen, kantoren, hotels en andere faciliteiten. Het betreffende stuk linker Maasoever is door Feyenoord inmiddels The Strip gedoopt.

De Kuip
De komende maanden wordt de voorkeursvariant verder uitgewerkt en ontworpen. ,,In The Strip wordt De Kuip goeddeels behouden en getransformeerd tot een multifunctioneel supporters-, sport-, leisure en wooncomplex. Feyenoord City wordt zo onderdeel van de stad waar sport, lifestyle en gezondheid centraal staat en voor alle generaties en culturen aantrekkelijk is.''

Alles wees er deze week al op dat de locatie ten westen van de wijk Veranda zou worden uitverkoren uit de drie opties die de gemeente Rotterdam had voorgelegd. Nieuwbouw aan de oostkant van de Veranda werd echter te bewerkelijk en te duur geacht. De optie Stadiondriehoek - waar de huidige Kuip staat - viel af, omdat dan definitief afscheid moest worden genomen van het monumentale, uit 1936 stammende gebouw. En dat wilde Feyenoord niet. 

Opera House-achtige ontwikkeling
Vooral architect Rem Koolhaas en zijn bureau OMA kan zich nu uitleven op een project dat zich kan meten met het pronkstuk De Rotterdam, dat een eind verderop de boorden van de Maas siert. Met zijn inbreng krijgt Rotterdam er een Opera House-achtige ontwikkeling bij op één van de meest prominente plekken van de stad.

President-commissaris Cees de Bruin van de NV Stadion Feijenoord is enthousiast over de keuze: ,,Aan de rivier met zicht op de stad heeft deze plek de beste kansen op een optimale exploitatie. Wij hebben alle vertrouwen in de volgende fase van de planontwikkeling". 

Verguld
Namens Feyenoord is president-commissaris Gerard Hoetmer al even verguld: ,,Een stadion waar de club mee vooruit kan in de bovenste regionen van de nationale competitie en daarmee ook Europees. Bovendien en met trots hebben we zo een blijvende bestemming voor de Kuip als het thuis van onze supporters."

De komende maanden wordt met het bureau OperatieNL, de architecten van OMA, de financieel adviseurs van First Dutch en diverse andere partijen de voorkeursvariant uitgewerkt. Medio zomer 2016 wordt een volgende rapportage verwacht.

  1. FC Groningen neemt afscheid van directeur Klaver

    FC Groningen neemt afscheid van directeur Klaver

    FC Groningen neemt per direct afscheid van commercieel directeur Robbert Klaver. Hij verschilde met de rest van de clubleiding van mening over het toekomstige beleid op commercieel gebied. ,,Iedereen weet dat wij op dat vlak een stevige uitdaging hebben", zegt algemeen directeur Wouter Gudde. ,,Over de manier waarop we die uitdaging willen aangaan, kwamen we niet op één lijn. De uiteindelijke conclusie is dat het voor beide partijen beter was dat onze wegen zich zouden scheiden."