Volledig scherm
© BSR Agency
2
EINDE
2
  • Jens Toornstra 33'
  • Luis Sinisterra 68'
  • Alfredo Morelos 53' 65'

Feyenoord heeft na gelijkspel tegen Rangers wonder in Porto nodig

Feyenoord bleef ook de vijfde wedstrijd onder Dick Advocaat ongeslagen. Maar na het 2-2 gelijkspel tegen Rangers FC heeft de ploeg een voetbalwonder in Portugal nodig om te overwinteren.

Door Mikos Gouka

Feyenoord heeft een mirakel nodig om alsnog de knock-outfase van de Europa League te bereiken. Met nog één speelronde zijn de Rotterdammers hekkensluiter in groep G. Alleen een zege in Portugal tegen Porto en winst van Rangers FC tegen Young Boys, kan Feyenoord nog redden. ,,En dat kan’’, zei Dick Advocaat na afloop.

Een overwinning vanavond in de eigen Kuip had Feyenoord een betere uitgangspositie dan de strohalm die het nu heeft kunnen en moeten bezorgen. Die driepunter zat er in, maar een zwak eerste kwartier na rust bracht de ploeg van Dick Advocaat onnodig in problemen.

Volledig scherm
© ANP Sport

Jørgensen

Quote

Ik vond de manier waarop we speelden geweldig om te zien.

Dick Advocaat

Advocaat had zijn voormalig werkgever uit Schotland vooraf volop complimenten gegeven over hun niveau, maar in de eerste helft was Feyenoord veel beter dan de Schotten. Alleen scoren de Rotterdammers dit seizoen enorm moeilijk. Het is één van de redenen dat Advocaat al bij Frank Arnesen, de nieuwe technisch directeur in de Kuip, heeft aangeklopt. Advocaat wil hoe dan ook aanvallende versterkingen in de winterstop, zeker nu de fysieke gesteldheid van Nicolai Jørgensen zo broos blijft.

Feyenoord scoorde voor de pauze slechts eenmaal toen Jens Toornstra zijn schot via verdediger Filip Helander in de hoek naast keeper Allan McGregor zag eindigen: 1-0. Na rust hoopte Advocaat dat zijn ploeg met dezelfde stormloop op zoek zou gaan naar de tweede treffer om op die manier de Schotten op onderling resultaat achter zich te laten op de ranglijst. Maar keeper Nick Marsman, die de geblesseerde Kenneth Vermeer onder de lat verving, zag kort na rust twee steenharde kopballen van de Colombiaan Alfredo Morelos achter hem belanden. Bij de eerste goal was de Zuid-Amerikaan met zijn voorhoofd attenter dan Marcos Senesi, bij de 1-2 wist hij ingeklemd tussen Eric Botteghin en Senesi toch knap doeltreffend toe te slaan.

Het waren de eerste twee kansen voor de Schotten, die keeper Nick Marsman voor de rust niet eenmaal hadden laten zweten. Een geweldige dribbel van Luis Sinisterra bracht Feyenoord snel weer op 2-2. Maar om nog door te kunnen drukken naar de winnende treffer, had Advocaat geen wapens meer achter de hand. De Hagenaar bracht Luciano Narsingh voor de onzichtbare Sam Larsson en in de laatste vijf minuten kwam de kleine Yassin Ayoub nog binnen de lijnen.

Volledig scherm
© AP

Stootkracht

Zonder Nicolai Jørgensen, die weer op het trainingsveld staat en hoopt zondag tegen PEC Zwolle weer te kunnen starten, heeft Feyenoord simpelweg te weinig stootkracht. Kracht heeft de ploeg wél op het middenveld waar Orkun Kökcü zich onder Advocaat ontwikkelt van pleintjesvoetballer naar een buffelende en knokkende prof. En waar routinier Leroy Fer, die voor rust nog de paal had geraakt, met zijn fysieke kracht andermaal de stuwende kracht was.

Het probleem lag vanavond andermaal in de linie daarvoor en in navolging daarop op de reservebank waar vrijwel geen aanvallende opties op zitten. Het eerste kan geen verwijt zijn aan Sinisterra, die in Colombia is opgeleid als buitenspeler, en keer op keer laat zien dat hij een ruwe diamant is.

Dick Advocaat kon zijn spelers volgens eigen zeggen heel weinig verwijten. ,,We hebben het goed gedaan, we domineerden de eerste helft, maar hebben onszelf niet beloond’’, zei de trainer. ,,Ik vond de manier waarop we speelden geweldig om te zien. Heel strijdvaardig. Alles is nog steeds mogelijk in deze poule. Het wordt volgende maand nog interessant in Porto. Rangers zal winnen van Young Boys. Dat wij winnen in Portugal zal iets moeilijker worden, maar het kan wel.’’

De stand in groep G:

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© AP
Volledig scherm
© ANP Sport
Volledig scherm
© ANP Sport
Volledig scherm
© ANP Sport
Volledig scherm
© BSR Agency