Volledig scherm
© pro shots
3
EINDE
0
  • Steven Berghuis 21'
  • Robin van Persie 60'
  • Tonny Vilhena 84'

Feyenoord heeft weer wat lucht dankzij scherpe Van Persie en Berghuis

Het was Siberië aan de Maas, vanavond in de Kuip. Maar toch kon het zo weinig verwende Legioen van Feyenoord eindelijk een klein feestje vieren. Feyenoord versloeg Willem II met 3-0.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© pro shots
Volledig scherm
© pro shots

Door Mikos Gouka

Een bescheiden feestje weliswaar, maar het feit dat het elftal van trainer Giovanni van Bronckhorst op 22 april de finale speelt van het bekertoernooi tegen AZ is een houvast. Bovendien heeft de ploeg nu bijna twee maanden om de zorgwekkende vorm van 2018 eindelijk om te buigen in aanvaardbaar veldspel.

,,Wij willen Chocomel, wij willen Chocomel'', galmde het vrolijk door de verkleumde Kuip. En het liefste warme Chocomel uiteraard. Nee, slagroom hoeft er in deze fase van het seizoen niet eens op. De aanhang van de Rotterdammers koestert inmiddels de kleine overwinningen in de hoop dat de weg naar boven weer wordt ingeslagen. 

Het vrolijke zingen en springen was overigens vooral nadat Steven Berghuis de ban had gebroken voor de regerende landskampioen. Wie anders dan de international, zou je haast zeggen. De rechterspits staat in alle competities alweer op 17 doelpunten. 12 doelpunten in de eredivisie, één in de Champions League en vier goals in het bekertoernooi. De buitenspeler kan het bovendien prima vinden met Robin van Persie, die vanavond vanaf het beginsignaal van arbiter Kevin Blom erbij was. 

Vanaf dat beginsignaal was ook snel duidelijk dat Willem II de finale waarschijnlijk niet zou gaan bereiken. Trainer Erwin van de Looi koos er niet voor om Feyenoord, zoals PSV zondag deed, in een vroeg stadium onder druk te zetten. Maar om nou te zeggen dat de Tilburgers vervolgens een hermetisch gesloten muur hadden opgetrokken in de Kuip, nee. Als Karim El Ahmadi, die de opbouw verzorgde bij de Rotterdammers, af en toe de diepte in dook, pakte werkelijk geen speler van Willem II hem op. Ook Berghuis fladderde vrolijk langs de defensie en Robin van Persie had mandekking van Elmo Lieftink, maar daar hoefde het etiket 'straffe' ook niet echt op te worden geplakt. 

Slechts eenmaal beet Willem II in aanvallend opzicht van zich af. Een afgeslagen corner werd door Damil Dankerlui ingeschoten, keurig gered door Brad Jones en in de rebound gemist door Bartholomew Ogbeche. Het was het enige schrikmomentje in Rotterdam, niet veel later lag het hele veld open voor een Rotterdamse aanval. Weer was Haps de aangever en dit keer was Robin van Persie de afmaker: 2-0. De topscorer aller tijden maakte daarmee zijn 300ste als profvoetballer. 

Giovanni van Bronckhorst haalde meteen aanvoerder Karim El Ahmadi, die een tikje had gekregen, naar de kant. Dat was meteen een mooi moment om Renato Tapia weer van stal te halen. De Peruaan is immers een serieuze optie om zaterdag in Breda tegen NAC de vacature van de geschorste Jan-Arie van der Heijden in te vullen. In de slotfase maakte Tonny Vilhena, in de competitie al goed voor acht goals, de derde Rotterdamse treffer.

De vraag is ook wat Van Bronckhorst met Van Persie gaat doen. Zaterdag tegen NAC opnieuw rust geven of na drie dagen rust wel starten? De routinier geeft Feyenoord in balbezit onmiskenbaar iets extra's, de combinaties met Berghuis verlopen steeds soepeler. En bovendien scoort de routinier nog altijd bijzonder makkelijk, ook als middenvelder kort achter de Deense spits Nicolai Jørgensen, die dit kalenderjaar nog zoekende is.

Volledig scherm
© ANP

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Einde wedstrijd, Feyenoord plaatst zich voor de bekerfinale op 22 april tegen AZ!

GOAL! 3-0 Feyenoord! Doelpunt Tonny Vilhena
Vilhena, in de competitie al 8 keer trefzeker, doet het ook in de beker. Op aangeven van Toornstra stuurt hij twee man het bos in om koel af te drukken. Prima goal.

Robin van Persie wordt vervangen door Jens Toornstra. De maker van de 2-0 heeft het ruim 80 minuten volgehouden.

Hakje van Berghuis vormt geen probleem voor Branderhorst. Als Berghuis de bal had laten lopen, had Van Persie 'm voor het intikken gehad.

Kevin Diks wordt vervangen door Bart Nieuwkoop

Feyenoord laat de teugels met een kwartier op de klok nog niet vieren. Van Persie, die zo vervangen zal worden door Toornstra, zoekt de verre hoek. Scheelt niets.

Mo El Hankouri wordt vervangen door Ismail Azzaoui. Van de Looi is door zijn wissels heen.

Benieuwd hoe Van Persie zijn 300 doelpunten verdeelde? Dat lees je hier.

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP

Willem II is rijp voor de sloop en Feyenoord voelt het. Haps - weer hij - haalt de achterlijn en legt terug op Berghuis. De aanvaller krijgt de bal iets achter zich en kan het leer niet lekker drukken.

Karim El Ahmadi kan niet verder en wordt vervangen door Renato Tapia

GOAL! 2-0 Feyenoord! Doelpunt Robin van Persie
Na een corner van Willem II komt Feyenoord er razendsnel uit. Boëtius vindt Haps met een fraaie opening. De linksback heeft de opties voor het uitkiezen en legt breed op Van Persie. Koud kunstje voor 'RVP', die de 300ste goal in zijn carrière maakt.

Lieftink schiet een afvallende bal hard en laag in, maar Jones zit er goed bij. Eerste keer dat de doelman in actie moet komen.

Volledig scherm
© ANP

Wat een kans voor Berghuis! De maker van de 1-0 duikt op aangeven van Jørgensen vogelvrij op voor Branderhorst, maar raakt de bal helemaal verkeerd.

El Ahmadi is bij de aanval geblesseerd geraakt. Hij wordt langs de kant behandeld.

Van Persie komt een teenlengte tekort om een briljant balletje van Berghuis tot doelpunt te promoveren. Willem II ontsnapt opnieuw.

Haps dribbelt de zestien in, maar zijn schot wordt gekraakt. De linksback speelt een prima wedstrijd.

Volledig scherm
© pro shots

Tweede helft begonnen, Willem II gaat met twee spitsen spelen. Sol krijgt gezelschap van Ogbeche.

Thom Haye wordt vervangen door Bartholomew Ogbeche

Volledig scherm
© ANP

Rust bij Feyenoord-Willem II 1-0
De Rotterdammers zoeken met een dik verdiende voorsprong de warme kleedkamer op. Willem II kreeg geen enkele goede kans en mag van geluk spreken dat het nog in de wedstrijd zit.

Een paar minuten voor de rust is het tempo volledig uit de wedstrijd. Feyenoord laat het balletje rondgaan, maar de schwung is er wat uit.

Blom trekt een minuut extra tijd bij.

Jop van der Linden wordt vervangen door Giliano Wijnaldum

Volledig scherm
© ANP
laad oudere berichten
Terug naar boven

Statistieken

Er zijn geen statistieken bekend
Terug naar boven

Opstelling

4-2-1-3
5-4-1
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven