Dirk Kuytleidt een training op het oude Varkenoord, dat door Feyenoord afgelopen zomer werd ingeruild voor een fonkelnieuw complex met dezelfde naam.
Volledig scherm
PREMIUM
Dirk Kuytleidt een training op het oude Varkenoord, dat door Feyenoord afgelopen zomer werd ingeruild voor een fonkelnieuw complex met dezelfde naam. © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Feyenoord-jeugd snoeihard over eigen opleiding: ‘We zijn volledig voorbijgestreefd’

Feyenoord zet naar eigen zeggen vol in op de jeugd, maar tegelijkertijd ligt de eens zo geprezen opleiding steeds meer onder vuur. Prestaties zijn pover, de sfeer angstig. Talenten en andere betrokkenen durven alleen anoniem te praten. ,,Het slaat allemaal nergens op wat wij doen.’’

Door Mikos Gouka

Dirk Kuyt speelt vandaag met het hoogste jeugdelftal van Feyenoord, Onder 19, tegen NAC. Het wordt in Brabant erop of eronder voor de Rotterdamse ploeg, die de kampioens­poule nog wil halen. Maar Feyenoord staat twaalfde en moet minimaal als achtste eindigen. En dan heeft de ploeg van Kuyt nog niet eens tegen Ajax en PSV gespeeld.

Wie de nationale jeugdselecties op een rijtje zet, ziet daar steeds minder spelers van Feyenoord tussen staan. En dat terwijl de club recent nog aangaf alle pijlen op de jeugdopleiding te richten. Waar gaat het toch fout? Stel die vraag op jeugdcomplex Varkenoord en de naam van Richard Grootscholten valt. Clubicoon Jan Boskamp schudde recent bij Veronica ­Inside zijn hoofd en zei: ,,We hebben daar bij de jeugd wel drie jaar verloren hè.’’ Boskamp, nauw bevriend met de op Varkenoord bepalende mensen Wim Jansen en Stanley Brard, doelde met die uitspraak op de periode van april 2016 tot en met november 2018, de tijd waarin Grootscholten hoofd opleidingen was.