Volledig scherm
De Kuip. © pro shots

Feyenoord krijgt nieuw stadion op Varkenoord

UpdateFeyenoord wil in 2016 beginnen met de bouw van een nieuw stadion op Varkenoord, vlakbij de huidige Kuip. Dat maken de Rotterdamse club en de stadiondirectie donderdag bekend, meldt het AD.

Volledig scherm
De Kuip. © pro shots

Poll

De geraamde kosten voor de nieuwe Kuip komen uit op 300 miljoen

  • Veel te duur (27%)
  • Laat maar komen (30%)
  • Een nieuwe Kuip is niet nodig (44%)
21199 stemmen

De kosten van het nieuwe stadion - met een capaciteit van 63.000 toeschouwers en een uitschuifbaar dak - worden geraamd op 300 miljoen euro. De betrokken partijen zullen donderdag de gemeente Rotterdam inlichten dat zij kiezen voor een nieuw stadion op Varkenoord, dat in 2018 klaar moet zijn. Het consortium VolkerWessels wordt aangewezen als partner.

Het alternatieve plan van concurrent BAM, dat op de plek van de huidige Kuip een nieuw stadion wil bouwen, heeft Feyenoord afgewezen.

Behalve 63.000 zitplaatsen en een schuifdak komen er 100 skyboxen en een parkeergarage voor 1500 auto's in én onder De Kuip. De bouw van het nieuwe stadion begint in 2016. Feyenoord zou 2 jaar later de eerste wedstrijd in het nieuwe stadion moeten spelen. De nieuwe stadions van Arsenal en Bayern München gelden als voorbeeld voor de nieuwe voetbaltempel in Rotterdam.

'In de vorige plannen was de financiële betrokkenheid van de gemeente veel groter', vertelt stadiondirecteur Jan van Merwijk. 'Dat is ook een belangrijke reden dat we voor VolkerWessels hebben gekozen. Er is minder geld nodig van de Feyenoordfamilie en van de gemeente Rotterdam. Nu hebben we uitsluitend een beperkte garantstelling op de leningen van banken nodig.'

Ontwerpen voor het stadion zijn nog niet gemaakt. Wel zijn de uitganspunten bepaald. Naast 63.000 zitplekken moeten er onder het stadion 1500 parkeerplaatsen komen. Ook is het de bedoeling dat er 100 businessunits worden gebouwd.

'Het is de uitdaging om een vergelijkbaar of zelfs nog mooier stadion te maken dan dat we nu hebben', zegt Van Merwijk, die wel aangeeft dat het niet de bedoeling is dat het stadion een kopie van De Kuip wordt. 'Daarbij kunnen we de hulp van supporters goed gebruiken.'

Het is nog niet bekend wat er met de huidige Kuip gebeurt als de nieuwbouwplannen definitief worden goedgekeurd.