Volledig scherm
© anp
3
EINDE
1
  • Simon Thern 35'
  • Joost van Aken 59'
  • Henk Veerman 90'+2'
  • Michael de Leeuw 50'

Feyenoord met de schrik vrij in Rotterdamse derby

Feyenoord - ExcelsiorWillem II - AjaxPSV - FC DordrechtFC Twente - Vitessesc Heerenveen - FC Groningen

Nabeschouwing

Feyenoord heeft in een knotsgekke derby tegen Excelsior een achterstand omgebogen in een zwaarbevochten overwinning: 3-2. Cruciaal was de rode kaart die Jurgen Mattheij van Excelsior kort na het begin van de tweede helft kreeg. De verdediger maakte hands en dat leverde Feyenoord ook een strafschop op. Daarmee begon de ondergang van Excelsior in De Kuip.

Met een man meer overklaste het voor rust dramatisch spelende Feyenoord het moedige Excelsior. Invaller Jens Toornstra en Lex Immers schoten de thuisclub uiteindelijk naar de nipte zege.
Excelsior had in de derby van Rotterdam voor rust gedomineerd, met twee doelpunten van Tom van Weert. Al na zeven minuten profiteerde de spits van een misverstand in het hart van de Feyenoord-defensie (0-1).

Feyenoord stelde daar bedroevend weinig tegenover. Op het middenveld liepen de acties stroef, waardoor spits Colin Kazim-Richards nauwelijks bespeelbare ballen kreeg. De verdediging van Excelsior kwam zodoende nauwelijks in de problemen.

Van Weert
Na een half uur verdubbelden de bezoekers zelfs de voorsprong. Opnieuw was Van Weert de afmaker. Nadat Jordan Botaka op links Rick Karsdorp te slim af was geweest, dook Van Weert in het gat tussen Khalid Boulahrouz en Miquel Nelom. Hij liet doelman Kenneth Vermeer opnieuw kansloos. Kort voor rust behoedde Vermeer de thuisclub voor een 3-0-achterstand bij een schot van Daryl van Mieghem.

In de rust greep trainer Fred Rutten hard in en bracht Toornstra en Anass Achahbar binnen de lijnen. Feyenoord kreeg al na een paar minuten een flinke opsteker. Scheidsrechter Serdar Gözübüyük stuurde Mattheij na een handsbal met rood van het veld en kende Feyenoord een strafschop toe. Kazim-Richards schoot vanaf de stip raak.

Met een man meer voerde Feyenoord, opgezweept door het legioen, de druk op Excelsior op. Plotseling begon het te lopen. Iets minder dan een kwartier voor tijd sloeg Feyenoord binnen drie minuten tweemaal toe. Eerst maakte invaller Toornstra de gelijkmaker en daarna bezorgde Immers de thuisclub toch nog de volle buit in de bloedstollende derby.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft!

Het lijkt gespeeld in Rotterdam. Excelsior heeft zich kranig geweerd, maar kwam met tien man toch tekort tegen Feyenoord.

Wat een kans voor Manu! Het doel is leeg, maar vanaf een halve meter voor de goal schiet hij over!

Dit is een enorme klap voor de Kralingers, die zich knap verweerden. De rode kaart doet hen de das om, of kunnen ze nog terugkomen?

GOAL FEYENOORD! 3-2! Een hele belangrijke treffer van Immers! Hij kopt de bal van dichtbij achter Damen!

GOAL FEYENOORD! 2-2! Jens Toornstra maakt de verlossende gelijkmaker! hij is net wat feller dan Kamari en tikt de 2-2 binnen!

Jean-Paul Boëtius wordt vervangen door Elvis Manu

Daryl van Mieghem wordt vervangen door Kevin Vermeulen

Gele kaart Bertrand Traoré

Gele kaart Tony Varela

Het is wachten op de gele kaart voor Damen, die veel tijd neemt bij spelhervattingen. Als de kaart komt, zal hij hem voor lief nemen.

Zowaar een kans voor Excelsior! Varela schiet de bal echter over

Excelsior komt voor de goal van Vermeer met een corner, maar die eindigt met een counter van Feyenoord. Kazim en Immers spelen het echter niet goed uit.

Damen plukt een voorzet net voor de lijn uit de lucht, maar De Kuip juicht alsof de bal erin zat. Dat is niet zo, vindt Gözübüyük.

Opnieuw een wissel bij Excelsior. Jeff Stans wordt vervangen door Tony Varela

We spelen nog een halfuur, en Excelsior heeft het heel lastig. Kan de ploeg van Dijkhuizen de voorsprong vasthouden?

De belegering van het doel van Alessandro Damen is in volle gang. Immers, Toornsta en Kazim nemen hem veelvuldig onder vuur.

Luigi Bruins wordt vervangen door Khalid Karami. Dijkhuizen brengt een verdediger voor een middenvelder.

Toornstra met de voorzet, maar Kazim en Immers kunnen er allebei net niet bij!

Excelsior blijft aanvallen, maar zal toch naar achteren moet als Feyenoord druk gaat geven. Nog een minuut of 40 te gaan voor de Kralingers.

laad oudere berichten
Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
3
3
Rode kaarten
1
0
Balbezit
42%
58%
Strafschoppen
0
0
Hoekschoppen
4
2
Vrije trappen
27
17
Overtredingen
17
24
Buitenspel
0
6
Schoten op paal / lat
0
1
Schoten op doel
5
2
Gered door de doelman
1
3
Schoten naast
3
3
Terug naar boven

Opstelling

4-2-1-3
4-5-1
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven
  1. Maher: Natuurlijk is het lekker om tegen PSV te scoren

    Maher: Natuurlijk is het lekker om tegen PSV te scoren

    Adam Maher besliste de wedstrijd tussen FC Utrecht en PSV (3-0) zaterdag in de 82ste minuut met een fraai schot van afstand. Gevoelens van revanche had de middenvelder niet, zei hij in De Galgenwaard. ,,Natuurlijk is het lekker om tegen PSV te scoren, maar het is niet zo dat ik er extra op gebrand was. Ik heb daar hele mooie tijden meegemaakt en kampioenschappen beleefd", zei Maher. ,,Ik ben weggegaan in een mindere periode, maar dat is ook voetbal.”