Volledig scherm
© anp
2
EINDE
0
  • Fabian Serrarens 31'
  • Stef Nijland 90'+4'

Feyenoord na pak slaag in Slowakije ook onderuit bij De Graafschap

Feyenoord is ook in de eredivisie rampzalig begonnen. De Rotterdammers verloren niet alleen met 2-0 van het gepromoveerde De Graafschap, maar zagen ook twee spelers voortijdig met een rode kaart vertrekken. Eric Botteghin en Jean-Paul Boëtius dupeerden hun team door, met geel op zak, tegen een domme tweede gele kaart aan te lopen.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© anp

Door Dennis van Bergen

Feyenoord is de klap van de 4-0 dreun tegen Trencín van afgelopen donderdag in Slowakije nog niet te boven. Vanmiddag, tijdens de competitie-opener bij De Graafschap, ging de ploeg van Giovanni van Bronckhorst opnieuw onderuit. De Doetinchemmers wonnen met 2-0.

Doelpuntmakers namens de uit de eerste divisie gepromoveerde club: Fabian Serrarens en Stef Nijland. Eerstgenoemde scoorde in de eerste helft uit de rebound na een inzet van Leeroy Owusu, die nog gekeerd werd door de Rotterdamse doelman Justin Bijlow. Nijland maakte in blessuretijd de tweede treffer.

Feyenoord maakte, net als in Slowakije, een machteloze indruk. Ook na rust toen de Rotterdammers móesten om de achterstand ongedaan te maken, kwamen ze niet verder dan twee schotjes van Boëtius en een kans voor Tonny Vilhena, na een combinatie met Jens Toornstra.
 
,,Laat zien dat je het shirt waard bent", snauwden de meegereisde Feyenoord-supporters, die vonden dat hun helden niet alles wilden geven. Vaststond dat Botteghin zijn inzet op de verkeerde manier ten toon spreidde. Met al geel op zak beging de Braziliaan halverwege de tweede helft een domme overtreding op doelpuntmaker Serrarens, waardoor hij met rood kon vertrekken.

Even later volgde Boëtius dat 'voorbeeld' door, eveneens met geel in de knip, publiekelijk te protesteren tegen een scheidsrechterlijke beslissing. Eerder had Boëtius, die in de basis startte in plaats van Sam Larsson, nog pech dat een schot op de paal uiteenspatte.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

De Graafschap, dat na twee jaar eerste divisie weer zijn eerste wedstrijd speelde op het hoogste niveau, was negentig minuten beter. Of toch in elk geval: feller.    

Feyenoord begon in de eerste helft nog wel aardig. De Graafschap-doelman Hidde Jurjus moest zich strekken na een uithaal van Jordy Clasie en op aangeven van Steven Berghuis mikte Vilhena naast. Maar verder, zeker na de 1-0 van Serrarens, maakten de Rotterdammers ook toen al een tamelijk broze indruk. Kort voor de openingstreffer kwam de ploeg van Van Bronckhorst al goed weg toen aanvoerder Sven Nieuwpoort van de Doetinchemmers de lat raakte met zijn kopbal.

Alles bij elkaar opgeteld was de overwinning van De Graafschap daarom volkomen verdiend. Een pijnlijke conclusie voor Feyenoord dat donderdag de opdracht wacht de tamelijk hopeloze 4-0 achterstand tegen Trencín in de eigen Kuip ongedaan te maken om zo alsnog de volgende voorronde van de Europa League te bereiken.

Volledig scherm
© anp

LIVEBLOG

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft!

Doelpunt Stef Nijland

Er komen 5 minuten extra tijd bij.

Toch nog bijna 1-1. De Colombiaan Sinisterra tikt de bal net naast. Kreeg de invaller een duwtje? De VAR oordeelt van niet.

Gele kaart Youssef El Jebli

De Graafschap krijgt met twee man meer kans op kans om de score verder op te voeren, maar laat Feyenoord voorlopig nog in leven.

Tweede gele kaart Jean-Paul Boëtius!
Feyenoord moet zelfs met negen man verder. Boëtius krijgt geel, begroet die kaart met een cynisch applausje, en kan meteen inrukken. Een blamage voor de Rotterdammers lijkt onvermijdelijk vanmiddag.

Gele kaart Jean-Paul Boëtius

Jens Toornstra wordt vervangen door Luis Sinisterra

Daar heeft Feyenoord pech! Boëtius raakt de binnenkant van de paal. Zo dicht is de ploeg van Van Bronckhorst vanmiddag nog niet bij een doelpunt geweest.

Leeroy Owusu wordt vervangen door Robert Klaasen

Robin van Persie wordt vervangen door Dylan Vente

Bijna countert De Graafschap zich naar een 2-0 voorsprong, maar Clasie weet een schot van El Jebli nog net op tijd te blokken.

Daryl van Mieghem wordt vervangen door Furdjel Narsingh

Tweede gele kaart Eric Botteghin!
De zorgen voor Feyenoord worden groter en groter. De Rotterdammers moeten verder met tien man nadat Botteghin binnen 10 minuten twee gele kaarten incasseert.

Erik Bakker wordt vervangen door Frank Olijve

Botteghin brengt Van der Heijden in de problemen, maar de foute pass van de Braziliaan wordt niet afgestraft. Dat had slechter af kunnen lopen voor Feyenoord.

Gele kaart Eric Botteghin

Een schotje van Vilhena is een makkelijke prooi voor Jurjus. Feyenoord zal het tempo moeten opschroeven om De Graafschap echt in de problemen te brengen.

Alleen in 1984/1985 (MVV, NAC, FC Twente), 1965/1966 (Elinkwijk, FC Twente, Willem II) en 1958/1959 (DWS, Holland Sport, Willem II) bleven er 3 promovendi ongeslagen tijdens de eerste speelronde van een nieuw eredivisie-seizoen. FC Emmen (2-1 tegen ADO), Fortuna Sittard (1-1 tegen Excelsior) en De Graafschap kunnen dat huzarenstukje evenaren.

laad oudere berichten
Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
2
4
Rode kaarten
0
2
Balbezit
38%
62%
Strafschoppen
0
0
Hoekschoppen
3
5
Vrije trappen
16
21
Overtredingen
16
15
Buitenspel
5
1
Schoten op paal / lat
1
1
Schoten op doel
6
5
Gered door de doelman
5
4
Schoten naast
3
6
Terug naar boven

Opstelling

4-2-1-3
4-2-1-3
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven