Volledig scherm
PREMIUM
© pro shots

Feyenoord: na tijd van aankopen en kiezen voor ervaring duikt jeugd op

Bij Feyenoord cultiveerden ze vorig seizoen de karrenvracht aan ervaren, aangetrokken spelers op het veld. Maar zondag hielpen eigen jeugdspelers de kampioen tegen Sparta weer overeind.

Quote

Dit is onze club. Ik heb al sinds mijn derde een seizoen­kaart

Dylan Vente

Door Mikos Gouka

Van de eerste treffer op het hoogste niveau van Nederland van Dylan Vente maakte fotograaf Dennis Wielders een fraaie foto. De jonge spits, stijlvol hangend in de lucht op het Kasteel en per toeval zwevend voor een reclamebord met de naam Kramer, de concurrent die hij ‘in West’ op de bank hield. Wie er de symboliek in wil zien, zou bijna zeggen dat Vente zijn trainer uitgerekend bij zijn doelpunt nog eens laat terugdenken aan de geslaagde keuze: Vente of Kramer. En dan is fotograaf Wielders ook nog eens de zwager van Van Bronckhorst.

Allemaal toeval natuurlijk. Maar toch: voor de coach van Feyenoord was het zondag inderdaad kiezen tussen een ervaren aankoop en een jong talent, als klein knulletje ooit begonnen in de eigen jeugd van Feye-noord. Een paar seizoenen geleden hadden de trainers Mario Been en Ronald Koeman de keuze niet. Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi, Kelvin Leerdam, Luc Castaignos, Jerson Cabral, Jordy Clasie en Erwin Mulder moesten simpelweg spelen en die spelers bleken vrijwel allemaal beter dan gedacht. Er rolde lang niet bij iedereen een glanzende loopbaan uit als profvoetballer, maar ze kosten niets en leverden veel geld op.

Dat geld werd, wrang genoeg, weer geïnvesteerd in ervaring. Dat was volgens de beleidsbepalers immers ‘een groot goed’ in de eredivisie. Dirk Kuyt, Eric Botteghin, Brad Jones, Jan-Arie van der Heijden, de teruggekeerde Karim El Ahmadi. Ze speelden een zeer belangrijke rol bij het veroveren van de eerste landstitel sinds 1999. Toch leverden de zelf opgeleide verdedigers Terence Kongolo en Rick Karsdorp na de titel weer de miljoenen op die Feyenoord zo nodig heeft om overeind te blijven.

Van dat geld kocht Feyenoord weer twintigers. Geen tieners, de eigen jeugd nog altijd als ‘Plan C’. Justin Bijlow mocht tegen FC Twente keepen bij afwezigheid van Brad Jones en Kenneth Vermeer. Rechterspits Cheick Touré mocht even invallen tegen Willem II. Maar Tyrell Malacia en Dylan Vente, die kregen een echte kans. ,,Stond ik opeens in de Champions League tegen José Callejon van Napoli’’, zegt linksback Malacia (18). ,,Na afloop moest ik overgeven, ik denk van de spanning.’’