Volledig scherm
Terwijl Feyenoord de derde plaats veiligstelt, kan NAC alleen in theorie nog aan degradatie ontsnappen. © BSR Agency
0
EINDE
4
  • Jeremiah St. Juste 11'
  • Dylan Vente 45'
  • Jens Toornstra 66' 70'

Feyenoord stelt derde plaats veilig na zege op reddeloos verloren NAC

Feyenoord weet zeker dat het als derde eindigt in de eredivisie. En NAC is gedegradeerd, al ontbreekt het officiële zetje voor de ploeg uit Breda nog altijd. ‘Het nieuwe Feyenoord’ bleek veel te sterk: 0-4.

Door Mikos Gouka

Volledig scherm
De spelers van NAC bedanken het publiek na een pijnlijke avond. © BSR Agency

Jaap Stam had vanavond uiteraard geen tijd om het Feyenoord van volgend seizoen aan het werk te zien. Natuurlijk, het elftal dat trainer Giovanni van Bronckhorst in het kletsnatte Breda het veld instuurde, zal niet één op één de formatie zijn waar Stam het volgend seizoen mee moet doen.

Maar zonder Robin van Persie en Cuco Martina zal het zéker moeten. En als er spelers uit de Kuip vertrekken dan lijken de vanavond geschorste aanvallers Nicolai Jørgensen en Steven Berghuis de eerste kandidaten om hun loopbaan elders voort te zetten. Murw gebeukt na een teleurstellend seizoen en nog enige transferwaarde vertegenwoordigend, zeker Berghuis die zich nog hoopt te melden bij de selectie van Oranje voor de Nations League.

Maar als Jaap Stam morgen de wedstrijd eens rustig terugkijkt, wat kan hij dan concluderen? Feyenoord was oppermachtig. Maar ja. Bij NAC in Breda cultiveren ze op de tribunes van alles en nog wat, maar wat de spelers gisteren lieten zien, daar heeft zelfs de aanhang in Brabant geen goed woord meer voor over. Pas in de rust klonk er weer gejuich toen een supporter van grote afstand een bal feilloos op de lat mikte.

Volledig scherm
Orkun Kökçü kreeg een basisplaats van Giovanni van Bronckhorst. © BSR Agency
Volledig scherm
Jens Toornstra was in de stromende regen in Breda goed voor twee treffers. © BSR Agency

De grappen op de tribune waren wel in te vullen. Die supporter, genaamd Rik, die moest er natuurlijk ‘in’. Stam kan dus niet al teveel waarde hechten aan de ruime overwinning van zijn toekomstige spelers. Aan de andere kant, ook details kunnen een trainer vaak bevallen. Orkun Kökçü bijvoorbeeld, die nadat hij had bijgetekend nimmer meer speeltijd kreeg, tot vanavond. De jeugdinternational versnelde ook vanavond het spel weer steevast, altijd de oplossing vooruit zoekend, ook als hij hangend aan de rechterkant in de aanvalslinie moet spelen. En Dylan Vente, die er de afgelopen maanden maar een beetje bij hing in Rotterdam, bleek toch al snel zijn naam weer op het wedstrijdformulier te hebben als doelpuntenmaker. Goed, dat dankte de jonge aanvaller natuurlijk wel aan ongelooflijk gepruts van keeper Benjamin van Leer.

Maar toch verdient de jeugdinternational nog altijd het voordeel van de twijfel. Wie ondanks het gemis van een fatsoenlijk tweede elftal overeind moet blijven, ligt bepaald niet in een gespreid bedje. Dat maakt ook de geslaagde terugkeer van Tyrell Malacia als basisspeler, na lang en bijrol te hebben vertolkt, knap. Algemeen directeur Jan de Jong vertelde vrijwel direct nadat technisch directeur Martin van Geel zijn vertrek komende zomer wereldkundig had gemaakt dat Feyenoord best zou willen instromen in de zogenaamde voetbalpiramide. De vraag is of de baas van de nummer drie van de eredivisie daar al flink werk van maakt achter de schermen, zoals het ook over de opvolging van Van Geel muisstil blijft in Rotterdam-Zuid.

De aanhang van Feyenoord zong Van Bronckhorst toe, als voorproefje voor 12 mei als de trainer die Feyenoord de landstitel bracht in 2017. Van Bronckhorst zwaaide keurig naar het uitvak. De roep om Wouter Burger, nog zo’n jeugdproduct waar Stam mee aan de slag moet bij gebrek aan een volle portemonnee om de transfermarkt te bestormen, negeerde de vertrekkende oefenmeester. Hij bracht wel Luis Sinisterra.

Het publiek van NAC roerde zich na rust toch nog. Zich al zingend verzoenend met een terugkeer naar de eerste divisie, want ‘de liefde blijft bestaan’. Zich waarschijnlijk realiserend dat hun helden nou ook weer niet heel veel valt te verwijten. De spelers waren simpelweg niet goed genoeg. Als Excelsior donderdagavond de uitwedstrijd tegen ADO Den Haag wint, is het doek voor NAC ook officieel gevallen.

Volledig scherm
De supporters maken duidelijk wat ze vinden van de huidige NAC-selectie. © BSR Agency
Volledig scherm
Feyenoord walst in Breda over NAC heen. © Getty Images
Volledig scherm
NAC - Feyenoord © AD