Volledig scherm
© ProShots
0
EINDE
7
  • Tonny Vilhena 4' 28'
  • Dylan Vente 8'
  • Jeremiah St. Juste 15'
  • Renato Tapia 48'
  • Steven Berghuis 71'
  • Bilal Basacikoglu 88'

Feyenoord walst met zevenklapper over Sparta heen

Feyenoord heeft de Rotterdamse derby tegen Sparta met klinkende cijfers gewonnen. De bezoekers kenden geen enkele genade met de Spartanen en troffen liefst zevenmaal doel. Het betekende voor Sparta de grootste thuisnederlaag ooit.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© ProShots

Door Mikos Gouka

Er waren op het Kasteel exact honderd seconden gespeeld en trainer Giovanni van Bronckhorst stond stampvoetend aan de zijkant. Renato Tapia en Tyrell Malacia hadden zonder enige druk van de tegenstander zomaar een vrije bal ingeleverd bij een willekeurige Spartaan.

Feyenoord, met twee A-junioren (Malacia en Vente) en twee spelers met een vermeende vormcrisis (Toornstra en Boëtius) in de basiself, moest en zou op het Kasteel een stevig signaal afgeven. Dat signaal kwam er, ondanks dat slordige begin, toch. Tonny Vilhena, ondanks alle kritiek van de buitenwacht door zijn trainer gehandhaafd, haalde van forse afstand uit en Roy Kortsmit was verrast: 0-1. 

Het bleek het zetje om het niveauverschil tussen Sparta en Feyenoord duidelijk te maken. Opeens was er overal op het veld bij de regerend landskampioen beweging. Opeens ging de bal van voet tot voet. En van voet tot hoofd in het geval van de tweede goal van Feyenoord. Boëtius was de aangever en Dylan Vente, weggeslopen bij Sander Fischer en Michel Breuer knikte vogelvrij de 0-2 binnen. 

Vente verscheen aan de aftrap omdat Nicolai Jørgensen door familieomstandigheden ontbrak op het Kasteel. Dat was opvallend want Michiel Kramer weet dus inmiddels ook dat zijn rol bij Feyenoord dus wel is uitgespeeld.

Volledig scherm
© ProShots
Volledig scherm
© ProShots

Sparta was geen partij van Feyenoord. Toen Jeremiah St. Juste de 0-3 en wederom Vilhena de 0-4 achter Kortsmit hadden geschoten, was het voor Sparta een kwestie van het einde halen zonder helemaal afgeschminkt te worden.

Dat lukte nauwelijks. Tapia kopte na rust snel 0-5 binnen, Berghuis rondde een voorzet van Vente simpel af. En invaller Bilal Basacikoglu zorgde voor 0-7. De aanhang van Feyenoord vierde feest, alsof de slechte eerste helft van het seizoen nu al definitief tot het verleden behoort. Op de tribune sprongen directieleden Martin van Geel en Jan de Jong, alsmede president-commissaris Gerard Hoetmer bij elke treffer juichend op.

Maar Van Bronckhorst spoorde zijn spelers vooral kritisch aan, schudde zijn hoofd als er ergens op het veld toch weer slordig een bal werd ingeleverd. Alsof de trainer zich al realiseerde dat de grootste overwinning van het seizoen slechts een start moet zijn voor een sterke periode en vooral niet een moment waarop de spelers een tijdje denken te kunnen teren.

De jonkies Malacia en Vente hebben nog een lange weg te gaan naar de top, maar hun enthousiasme werkt duidelijk aanstekelijk bij een ploeg die vorig jaar van start tot finish bovenaan stond maar de scherpte dit seizoen kwijt was.

Donderdag wacht Heracles voor de beker en zondag Roda JC als laatste hobbel van 2017. Koploper PSV is uit zicht, maar plek twee is nog binnen handbereik. ,,We speelden Champions League en dat willen we volgend seizoen weer", zegt Van Bronckhorst.

Vul voor die woorden spelen in voor speelden en eredivisie voor Champions League en je hebt de wens van Alex Pastoor. Maar als Sparta in 2018 zo voor de dag blijft komen als gisteren op het Kasteel, dan is zorgen voor handhaving een onmogelijke opgave voor de Kasteelclub.

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Einde tweede helft!

GOAL! 0-7 Feyenoord! Doelpunt Bilal Basacikoglu
En daar is dan alsnog de zevende treffer. Bilal kan alleen op doelman Kortsmit af, lepelt de bal over de keeper heen en tikt van dichtbij binnen.

Boëtius vergeet de 0-7 binnen te tikken. De vleugelaanvaller staat helemaal vrij als de bal plots bij hem terecht komt. Hij kan echter zijn voet niet tegen de bal zetten.

Steven Berghuis wordt vervangen door Bilal Basacikoglu

Kans voor Berghuis! Het schot met de buitenkant van de voet kan echter naast de paal getikt worden door Kortsmit.

Gele kaart Kenneth Dougall

Craig Goodwin wordt vervangen door Nicholas Marfelt

Wat een gigantische kans voor Jens Toornstra! Maar de middenvelder scoort niet buiten De Kuip, zo blijkt nu maar weer. Toornstra krijgt de bal in het zestienmetergebied op zo'n tien meter van het doel. De middenvelder heeft alle tijd, maar schiet recht op keeper Kortsmit af.

Tyrell Malacia wordt vervangen door Sofyan Amrabat

GOAL! 0-6 Feyenoord! Doelpunt Steven Berghuis
Maar wat maakt die statistiek uit als het gelijk raak is. Berghuis tikt van dichtbij binnen.

Waar Feyenoord in de eerste helft nog tot 14 schoten kwam, zijn dat er in de tweede helft slechts twee.

Feyenoord neemt wat gas terug, waardoor Sparta in de wedstrijd kan komen. De thuisploeg heeft wat meer balbezit.

Sven van Beek wordt vervangen door Kevin Diks

Robert Mühren wordt vervangen door Stijn Spierings

Ryan Sanusi wordt vervangen door Mark Veenhoven

Gele kaart Sven van Beek

Goodwin kapt goed en schiet vervolgens hard op doel, maar hij vindt Jones op zijn weg. Ook de rebound is voor Goodwin, maar opnieuw redt Jones.

De grootste uitzege in een Rotterdamse derby in de eredivisie is met 5 goals verschil. Vier keer eerder won Feyenoord met die marge op bezoek bij een stadgenoot.

GOAL! 0-5 Feyenoord! Doelpunt Renato Tapia
En weer een bliksemstart voor de bezoekers! Tapia kopt raak uit een corner.

Tweede helft begonnen

laad oudere berichten
Terug naar boven

Statistieken

Gele kaarten
3
1
Rode kaarten
0
0
Balbezit
32%
68%
Strafschoppen
0
0
Hoekschoppen
3
9
Vrije trappen
9
15
Overtredingen
14
9
Buitenspel
1
0
Schoten op paal / lat
1
0
Schoten op doel
3
12
Gered door de doelman
5
3
Schoten naast
1
6
Terug naar boven

Opstelling

4-4-2
4-2-1-3
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Bank

Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner
Spinner

Terug naar boven