Sam Larsson baalt na weer een zeperd buitenshuis.
Volledig scherm
Sam Larsson baalt na weer een zeperd buitenshuis. © BSR Agency
3
EINDE
2
  • Urby Emanuelson 33'
  • Sander van de Streek 60'
  • Timo Letschert 90'+5'
  • Sam Larsson 64'
  • Robin van Persie 75'

Feyenoord zakt naar vierde plek na domper in Utrecht

Feyenoord, tot voor gisteren de nummer drie eredivisie van de eredivisie, won dit seizoen drie van vijftien uitwedstrijden. Een statistiek waar de Rotterdammers een gênant gevoel van zullen krijgen. Tegen FC Utrecht werd weliswaar een 2-0 achterstand weggewerkt, maar een late treffer van Timo Letschert betekende toch een zeperd: 3-2.

Door Mikos Gouka

Na de thuisnederlaag tegen Willem II had trainer Giovanni van Bronckhorst geen basisplek meer ingeruimd voor Jan-Arie van der Heijden, Orkun Kökcü en - verrassend - Steven Berghuis. Die laatste ingreep had volgens de trainer van Feyenoord een tactische achtergrond. Volgens Dick Advocaat was er ‘iets gebeurd’ maar de coach van de tegenstander wilde voor de wedstrijd niet zeggen wat. ,,Dat hoeven jullie niet te weten’’, aldus Advocaat.

Eerbetoon

De ervaren oefenmeester ging met zijn ploeg pauzeren met een 1-0 voorsprong in een speciaal duel voor de club en de stad Utrecht. Er werd namelijk op stilgestaan bij de terreuraanslag van vorige week in de stad die vier mensen het leven kostte. Voor de wedstrijd was er een minuut stilte en na 18 minuten werd de wedstrijd stilgelegd. Er volgde één minuut applaus voor de hulpverleners die op 18 maart handelend moesten optreden. Het mooiste moment voor rust.

Het mooiste voetbalmoment voor rust verzorgde Urby Emanuelson. De vervanger van de zieke Simon Gustafson wist een vrije trap via de paal achter Kenneth Vermeer te krullen: 1-0. Feyenoord kreeg een paar aardige kansen, maar de afronding was ondermaats. Sam Larsson schoot op de handschoen van David Jensen, Tonny Vilhena tikte de bal naast en Robin van Persie kapte de volledige defensie van FC Utrecht uit, maar verraste bij die beweging ook zijn eigen voeten en gleed uit.

Na rust begon Feyenoord zoals wel vaker slap. FC Utrecht kreeg twee prima kansen op de 2-0. Gyrano Kerk schoot tegen Vermeer, Emanuelson zag zijn aangeraakte poging van afstand nog net door de doelman worden weggewerkt. De keeper van Feyenoord ging later alsnog in de fout. Zijn uitverdedigen reikte niet verder dan Jean-Christophe Bahabeck. De Fransman was niet zelfzuchtig en liet de eer aan ploeggenoot Sander van de Streek die tekende voor de 2-0.

Dat was het moment voor Van Bronckhorst om Berghuis van de bank te halen. De rechterspits stond meteen aan de basis van de aansluitingstreffer van Sam Larsson, amper een minuut later. Het gaf Feyenoord weer hoop en FC Utrecht wist dat de buit nog niet binnen was. Robin van Persie zorgde voor de gelijkmaker een kwartier voor tijd na gestuntel van David Jensen.

Het leverde een spannende slotfase op waarin het nog alle kanten op kon. Het viel uiteindelijk de kant op van de thuisploeg. In de laatste seconden van de wedstrijd schoot Riechedly Bazoer de bal plots tegen de paal en de rebound was een prooi voor de alerte Timo Letschert: 3-2. Feyenoord kon dus wederom niet winnen op vreemde bodem en weet inmiddels dat plek drie voor AZ is.

Strijd om plek 3

3. AZ  27 - 50
4. Feyenoord  27 - 47
5. FC Utrecht  27 - 43
6. Heracles  27 - 42
7. Vitesse  27 - 41 

Poll

Welke club eindigt derde in de eredivisie?

  • AZ (68%)
  • Feyenoord (22%)
  • FC Utrecht (8%)
  • Heracles Almelo (1%)
  • Vitesse (1%)
13639 stemmen
Volledig scherm