Volledig scherm
© anp

Flitsend FC Twente voert druk op Vitesse en Ajax weer op

UpdateFC Twente is bezig aan een sterke eindejaarsrally. De Tukkers versloegen zaterdagavond op eigen veld Go Ahead Eagles met 3-1. Voor de ploeg van trainer Michel Jansen was het de vierde competitiezege op rij. Met alleen vrijdag nog de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk lonken voor de titelkandidaat uit Enschede zeer prettige feestdagen.

Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp
Volledig scherm
© anp

FC Twente, in dezelfde opstelling als vorig weekeinde bij AZ (1-2), begon lang niet slecht aan de regioderby. De thuisclub liet in opbouwend en aanvallend opzicht bij vlagen goed voetbal zien. De Tukkers toonden veel variatie en beweging tegen het behoudende Go Ahead Eagles, dat zich vanaf de eerste minuut terugtrok op eigen helft. In het strafschopgebied van de Deventenaren was de eindpass echter vaak niet zuiver genoeg en ontbrak bij met name centrumspits Luc Castaignos rust en overzicht om een combinatie doeltreffend af te ronden.

Door het rommelige optreden in de laatste fase van het aanvalsspel kwam FC Twente uit een reeks van kansen voor de rust slechts één keer tot scoren. Het was Felipe Gutiérrez die in 21e minuut van dichtbij toesloeg nadat doelman Eloy Room een kopbal van de Chileen onvoldoende had kunnen wegwerken, 1-0. Kort daarna lieten Shadrach Eghan en Youness Mokhtar goede kansen op 2-0 liggen.

Grote minpunten bij FC Twente waren in de eerste helft de omschakeling bij balverlies op het middenveld en de defensieve dekking. Mede daardoor kreeg het op de counter loerende Go Ahead Eagles een aantal serieuze kansen op een treffer. Jarchinio Antonia, Jeffrey Rijsdijk en Xander Houtkoop verzuimden in vrije positie te scoren.

Na de pauze leek FC Twente het duel snel te beslissen. Door toedoen van doelman Room liet Castaignos van dichtbij eerst nog een dubbele kans liggen. Kort daarna was het toch raak voor de oud-Feyenoorder, al wist hij daar zelf niet zoveel van. Hij kreeg een min of meer mislukte kopbal van Mokhtar pardoes tegen zijn hoofd, 2-0.

Binnen 2 minuten kwam Go Ahead terug tot 2-1 uit een strafschop van Jop van der Linden, nadat Antonia was gevloerd door Rasmus Bengtsson. In de 62e minuut herstelde Dusan Tadic de marge van twee treffers met een snoeiharde vrije trap, 3-1. Daarna speelde FC Twente een gewonnen wedstrijd, met nog aardig wat kansen. Met het nodige geluk bleef Go Ahead een grotere nederlaag bespaard.