Volledig scherm
© Pro Shots

Fortuna kan de eredivisie ruiken, Jong Ajax blijft koploper

Officieel is het nog niet, de promotie naar de eredivisie. Maar tegen Jong FC Utrecht zette Fortuna Sittard opnieuw een grote stap (0-1). Wint de Limburgse club volgende week zaterdag van de PSV-beloften, dan keren de geel/groenen na zestien jaar van vrijwel louter rampspoed terug op het hoogste niveau.

Nabeschouwing

Volledig scherm
© Pro Shots
Volledig scherm
© Pro Shots

Door Dennis van Bergen

De laatste keer dat Fortuna Sittard naar de eredivisie promoveerde, was de huidige aanvoerder Perr Schuurs (18) nog lang niet geboren, domineerde 'Busje Komt Zo' de Nederlandse hitlijsten en behoorde je als man een snor te dragen. Een vlassige, zoals Mark van Bommel 'm heeft op de Limburgse kampioensfoto uit 1995. Of de meer robuuste variant, a la René Maessen. Maar die geschiedenis is volgende week zaterdag mogelijk achterhaald. Winst op Jong PSV volstaat dan voor Fortuna om na zestien zware jaren in de eerste divisie terug te keren op het hoogste niveau.  

Het is een mooi gezicht, deze vrijdagavond, in de even matige als spannende wedstrijd tegen Jong FC Utrecht. Een volgepakte tempel is De Galgenwaard voor de afwisseling eens niet. Toch kost het moeite om I¿¿tan Gün, de eigenaar van Fortuna, van een afstandje mee te zien leven. Foeterend, wanneer hij Andre Vidigal voor rust een kans voor open doel ziet missen. Of nagelbijtend als het in de tweede helft wel erg lang duurt voordat de 0-0 van het scorebord gaat. Heel groot is hij namelijk niet, de Turkse weldoener. Een metertje of anderhalf, hooguit.

Maar oh wat is hij belangrijk voor de Limburgse club, die de afgelopen zestien jaar zoveel klappen incasseerde. Verschillende bijna-faillissementen, consequent povere sportieve resultaten, een op de valreep afgeblazen fusie met rivaal Roda JC. Fortuna stond, kortom, symbool voor de crisis die al wat jaartjes over ons voetballandschap raast. En juist hij, Gün, doorbrak die negatieve spiraal voor het roemruchte bolwerk uit Sittard. Dankzij hem en zijn goed gevulde portemonnee is Fortuna dit seizoen getransformeerd tot dé titelkandidaat.

(Artikel gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
© Pro Shots
Volledig scherm
© Pro Shots
Lars Hutten
Volledig scherm
Lars Hutten © Pro Shors
Volledig scherm
© Pro Shots

Aanvankelijk onder leiding van de rumoerig vertrokken Sunday Oliseh. Inmiddels al weer een tijdje onder de Portugees Claudio Braga en clubicoon Kevin Hofland, onder wie Fortuna nog altijd ongeslagen is.  

Van enige somberheid is in Sittard dus al lang geen sprake meer. In geval niet bij de ruim tweeduizend fans, die mee deze zomerse vrijdag naar Utrecht zijn gekomen. Eerder van trots. Van verlangen. Eindelijk weer het vooruitzicht van voetballen tegen Feyenoord, Ajax en PSV; dat doet iets met ze. Helemaal vanaf de 61ste minuut, wanneer publieksfavoriet Lars Hutten voor de 0-1 zorgt.

Dan wordt het zo'n avond waarop het 'Forza Sittard' nog triomfantelijker door de Galgenwaard weerklinkt en bij een enkeling de gedachten nog eens teruggaan naar die najaarsdag in 2010, de dag dat KNVB-bobo Michael van Praag publiekelijk sprak over de crisis in het betaald voetbal. Met een gezicht alsof het einde der tijden nabij was zei de Amsterdammer toen: ,,Kijk naar Fortuna Sittard, die club bestaat niet meer."

Opgeleefd en wel, lachen ze er tegenwoordig om in Zuid-Limburg. Nog niet al te uitbundig. Domweg omdat concurrent NEC ook wint, van Jong AZ (2-0). Maar mocht Fortuna volgende week ook Jong PSV verslaan en daarmee promotie afdwingen, dan zal de pret tot ver buiten Sittard hoorbaar zijn. Misschien zelfs wel tot aan huize Van Praag.

Jong Ajax kan kampioenschap ruiken
Promoveren is voor Fortuna het hoofddoel, maar een kampioenschap zou natuurlijk een leuke bijkomstigheid zijn voor de Limburgers. Die kans werd vanavond echter een stukje kleiner, omdat koploper Jong Ajax met 1-2 won bij FC Volendam. Dani de Wit en Kaj Sierhuis maakte de doelpunten voor de Amsterdammers, die volgende week moeten winnen om kampioen te worden. Veel extra's levert dat overigens niet op, want als belofteteam mag Jong Ajax niet promoveren.

Volledig scherm
© Pro Shots
Volledig scherm
© Pro Shots

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Afgelopen!

Zo, de wedstrijden zitten erop. Jong Ajax wint met 1-2 bij FC Volendam, Fortuna Sittard sleept een 1-0 voorsprong uit het vuur bij Jong FC Utrecht en NEC wint met 2-0 van Jong AZ.

Overzicht

Met nog zo'n drie minuten te spelen op de velden mag wel gezegd worden dat NEC gaat winnen. Ook nummer twee Fortuna Sittard en koploper Jong Ajax lijken geen fout te gaan maken, waardoor de laatste speelronde voor de beslissing zal zorgen wat betreft het kampioenschap én promotie.

FC Volendam-Jong Ajax: minuut 81

GOAL! 1-2 Jong Ajax! Kaj Sierhuis schiet de voorsprong voor Jong Ajax binnen. Daarmee zijn de Amsterdammers ook weer virtueel koploper. Op hetzelfde moment scoort Groeneveld de 2-0 voor NEC tegen Jong AZ.

FC Volendam-Jong Ajax: minuut 72

Jong Ajax ziet dat de tijd dringt en schakelt nog een tandje bij. FC Volendam is echter niet van plan zich zomaar gewonnen te geven. Het wordt moeilijk voor de Amsterdammers. Zeker om vandaag kampioen te worden, die droom kan de prullenbak in.

Overzicht

Nog 20 minuten te spelen in de stadions. NEC leidt met 1-0 tegen Jong AZ, terwijl Fortuna dezelfde voorsprong verdedigt bij Jong FC Utrecht. De ploeg uit Sittard jaagt nu zelfs op meer treffers. Jong Ajax is voorlopig de ploeg die het minst goed uit de strijd komt. Op bezoek bij FC Volendam is de stand 1-1.

Volledig scherm
© Pro Shots

Jong FC Utrecht-Fortuna: minuut 63

GOAL! 0-1 Fortuna Sittard! Lars Hutten zorgt voor grote vreugde bij de Limburgers door de zo gewenste 0-1 te maken. Met deze stand is Fortuna de nieuwe koploper en komt dus ook promotie steeds dichterbij.

NEC-Jong AZ- minuut 60

GOAL! 1-0 NEC! Achahbar schiet van dichtbij raak en deze keer kan AZ-doelman Olij de bal niet keren. Door het doelpunt staat NEC nu virtueel gelijk in punten (73) met Fortuna, maar het doelsaldo van de concurrent is net iets beter (één treffer).

FC Volendam-Jong Ajax: minuut 55

Het is in Volendam na rust vooral aftasten. De Amsterdammers nemen niet al te veel risico in de jacht op de voorsprong.

Jong FC Utrecht-Fortuna: minuut 53

Fortuna heeft het moeilijk op bezoek in De Galgenwaard. De nummer twee van de ranglijst zoekt de aanval, maar is eigenlijk nog niet écht gevaarlijk geweest tegen hekkensluiter Jong FC Utrecht. Stand: 0-0.

NEC-Jong AZ: minuut 51

Pech voor NEC! Invaller Romeny stuit op de voet van Jong AZ-doelman Olij, die de stand zo op 0-0 houdt.

NEC-Jong AZ: minuut 48

Een schot van Jong AZ-speler Bakker wordt van richting veranderd en gaat maar net naast. Daar komt de thuisploeg goed weg.

Begin tweede helft

Op de velden in Volendam, Utrecht en Nijmegen is weer afgetrapt voor de tweede helft van de wedstrijden. Krijgen we toch nog een beslissing in de strijd om het kampioenschap of promotie naar de ereidivisie?

Verschillen op ranglijst hetzelfde

De verschillen op de ranglijst zijn na 45 minuten voetballen hetzelfde als vóór de wedstrijden. Alle drie de titelkandidaten staan halverwege gelijk. Het gaan nog 45 zeer spannende minuten worden.

Rust

Het is rust op de velden. De tussenstanden: FC Volendam - Jong Ajax (1-1), Jong FC Utrecht - Fortuna Sittard (0-0) en NEC - Jong AZ (0-0).

FC Volendam-Jong Ajax: minuut 45

GOAL! 1-1 FC Volendam! De thuisploeg komt vlak voor de pauze op gelijke hoogte. Bij Fortuna miste Vidigal zojuist een grote kans op de 0-1 na goed voorbereidend werk van Semedo.

NEC - Jong AZ: minuut 41

Daar is NEC weer. Achahbar is dichtbij de 1-0, maar Olij keert zijn poging.

FC Volendam-Jong Ajax: minuut 35

GOAL! 0-1 Jong Ajax! Dani de Wit scoort en zet Jong Ajax terecht op voorsprong. Het kampioenschap komt steeds dichterbij voor het beloftenteam van Ajax. Fortuna (bij Jong FC Utrecht) en NEC (thuis tegen Jong AZ) kunnen nog niet scoren.

NEC-Jong AZ: minuut 33

Jong AZ komt er weer gevaarlijk uit, maar een echte poging op doel blijft uit. Einarsson heeft te veel tijd nodig.

Jong FC Utrecht-Fortuna: minuut 29

Zojuist schoot Jong FC Utrecht op de lat! Het was grootste kans voorlopig in De Galgenwaard, waar Fortuna Sittard de betere ploeg is, maar nog geen grote kansen heeft gekregen.

Volledig scherm
© Pro Shots
laad oudere berichten

Voorbeschouwing

De kans is misschien niet heel groot, maar de kampioensstrijd in de Jupiler League kan vanavond al beslist worden. De kampioensschaal wordt daarom in de avond vervoerd naar Volendam, waar Jong Ajax de titel kan grijpen.

De Amsterdamse beloften moeten zelf winnen van FC Volendam. Om een feestje te kunnen vieren moet nummer twee Fortuna Sittard verliezen en ook nummer drie NEC moet punten laten liggen. Fortuna speelt de uitwedstrijd tegen Jong FC Utrecht en NEC ontvangt Jong AZ.

Stand na 36 van de 38 wedstrijden
1. Jong Ajax | 36 gespeeld; 73 punten; 33 doelsaldo
2. Fortuna Sittard | 36 gespeeld; 72 punten; 36 doelsaldo
3. NEC | 36 gespeeld; 70 punten; 34 doelsaldo

 1. 1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
  PREMIUM

  1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee

  Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien.
 1. Bruno Fernandes bezorgt Liverpool volgende tik
  Play

  Bruno Fernandes bezorgt Liverpool volgende tik

 2. Nik Kok over AZ: 'Ze doen weer écht mee'
  Play

  Nik Kok over AZ: 'Ze doen weer écht mee'