anp
Volledig scherm
© anp

Fortuna Sittard na zestien jaar terug in de eredivisie

PromotieHet sprookje van Fortuna Sittard is uitgekomen. Na zestien jaar van afwezigheid keert het Limburgse voetbalbolwerk terug in de eredivisie. De geel/groenen wonnen vanavond met 1-0 van Jong PSV. Daardoor was het resultaat van NEC bij FC Dordrecht niet van belang. Jong Ajax greep de titel in de Jupiler League met een 2-1 zege op MVV.

Nabeschouwing

Pro Shots
Volledig scherm
© Pro Shots

Door Dennis van Bergen

Het stadion dat negentig minuten een orkaan van lawaai was geweest, hield even de adem in, kort voor het allerlaatste fluitsignaal. Als noodzakelijke aanloop naar de intense vreugdeuitbarsting die nadien zou volgen. Door de 1-0 overwinning van Fortuna Sittard op Jong PSV promoveert de Limburgse club naar de eredivisie. Met dank aan Finn Stokkers, de spits die even na rust voor de winnende treffer zorgde voor de ploeg van Kevin Hofland en Claudio Braga.

'Kampioenen, kampioenen', galmde het de kelen van de 12.000 toeschouwers, voor wie de spanning in de tweede helft zo moeilijk te verteren was geweest. Concurrent NEC was na een slecht begin immers ook op de winnende toer in Dordrecht. Een overwinning op de Eindhovense beloften was dus cruciaal voor de Limburgers om te promoveren. Met de magere 1-0 op het bord in het Fitland Stadion zou één tegendoelpunt dus fataal zijn geweest.

Pro Shots
Volledig scherm
© Pro Shots

Toen stond het duel van vanavond tegen Jong PSV dus nog in de sterren. Een, voor Fortuna en Schuurs uiteindelijke legendarische avond. Juist ook vanwege de spanning die voortdurend voelbaar was in de op een na oudste stad van Limburg.

Na een wat aarzelend begin, stapelde thuisclub in de eerste helft kans op kans. Een prachtige afstandspegel van Schuurs werd maar ternauwernood uit het doel geranseld door Jong PSV-keeper Luuk Koopmans, een kopbal van Lars Hutten ging naast en ook Lisandro Semedo was tweemaal dreigend. In de tweede helft, na de 1-0 van Stokkers, kwamen de Eindhovenaren echter steeds beter in de wedstrijd. Het resulteerde onder meer in een mogelijkheid voor Dante Rigo.

Maar, gelukkig voor die zo luidruchtige Limburgse aanhangers, bleef een tegendoelpunt uit. En zo kon er voor het eerst sinds 1995 weer een promotiefeest worden gevierd in de stad die zo lang hunkerde naar succes.

anp
Volledig scherm
© anp
Pro Shots
Volledig scherm
© Pro Shots

Liveblog

 geen nieuwe berichten

Eindstand
1. Jong Ajax 38 - 79
2. Fortuna Sittard 38 - 78
3. NEC 38 - 75

Hiermee is dit liveblog ten einde. Hier volgt nu het verslag vanuit Sittard van Dennis van Bergen.

Jong Ajax kampioen

Klaar in Amsterdam ook. Jong Ajax wint met 2-1 en is kampioen van de Jupiler League!

Feest in Sittard én in Amsterdam dus.

Fortuna promoveert

Afgelopen in Sittard! Fortuna Sittard wint en keert terug in de eredivisie!

Virtuele stand
1. Jong Ajax 38 - 79
2. Fortuna Sittard 38 - 78
3. NEC 38 - 75

Het feest in Sittard kan losbarsten. En ook in Amsterdam natuurlijk, mits de 2-1 voorsprong wordt vastgehouden.

Goal Dordrecht

GOAL! 3-3 Dordrecht!
Met deze tussenstand is het al helemaal gedaan voor NEC. Andreas Calcan met zijn tweede van de avond. Een fraai bekeken schot in de bovenhoek.

85ste minuut

De wedstrijden in Sittard, Amsterdam en Dordrecht zijn bijna ten einde. Geen goals in de laatste 15 minuten.

In Sittard is men aan het nagelbijten. Keren de Limburgers na 16 jaar terug in de eredivisie?

Pro Shots
Volledig scherm
© Pro Shots

75ste minuut

Nog steeds tevreden gezichten in Sittard. Zelfs als Jong PSV nu gelijk zou maken, gaan de Limburgers met deze tussenstanden de eredivisie in. Het doelsaldo is namelijk beter dan dat van NEC. Pas als de Nijmegenaren met drie goals verschil winnen, kan Fortuna niet meer op het doelsaldo vertrouwen bij een gelijke stand.

Virtuele stand
1. Jong Ajax 38 - 79
2. Fortuna Sittard 38 - 78
3. NEC 38 - 76

Ajax leidt

GOAL! 2-1 Jong Ajax!
De bal valt voor de voeten van Mateo Cassierra, die net de penalty veroorzaakte, en de spits schiet binnen. Jong Ajax staat weer bovenaan in de stand. Dit zal even aankomen in Sittard, hoewel het daar natuurlijk vooral om de promotie gaat.

Virtuele stand
1. Fortuna Sittard 38 - 78
2. Ajax 38 - 77
3. NEC 38 - 76

Jong Ajax langszij

GOAL! 1-1 Jong Ajax!
Kaj Sierhuis tikt binnen! De Amsterdammers leven nog wel degelijk.

Goal MVV

GOAL! 0-1 MVV!
Wat gebeurt hier!? MVV komt op voorsprong in Amsterdam! Kelechi Nwaka schiet de strafschop binnen na vasthouden bij de corner.

Feest uiteraard op de tribunes in Sittard.

Virtuele stand
1. Fortuna Sittard 38 - 78
2. Ajax 38 - 77
3. NEC 38 - 76

NEC scoort wéér

GOAL! 2-3 NEC!
Niet te geloven, de Nijmegenaren draaien in no time de westrijd om. Wojciech Golla kopt raakt in de 58ste minuut,

NEC op gelijke hoogte

GOAL! 2-2 NEC!
En Achahbar scoort wéér! Dordrecht - NEC staat nu 2-2 en dit is de virtuele stand:

1. Fortuna Sittard 38 - 78
2. Ajax 38 - 77
3. NEC 38 - 74

Goal NEC

GOAL! 2-1 NEC!
NEC doet wat terug in Dordrecht. Anass Achahbar schiet de 2-1 binnen. Maar als Fortuna de voorsprong vasthoudt, heeft NEC weinig aan de eventuele punten.

Goal Fortuna

GOAL! 1-0 Fortuna Sittard!
Finn Stokkers doet het voor de Limburgers! Fortuna leidt met 1-0 en staat virtueel op plek 1!

AD Sportwereld
Volledig scherm
© AD Sportwereld

Rust

De spelers in Sittard, Amsterdam en Dordrecht betreden het veld weer. We gaan verder met de laatste 45 minuten van dit razendspannende Jupiler League-seizoen!

Virtuele stand:
1. Jong Ajax 38 - 77
2. Fortuna Sittard 38 - 76
3. NEC 38 - 73

Rust

Rust! En die rust brengt heel goed nieuws voor Fortuna Sittard. FC Dordrecht komt vlak voor rust op 2-0 en dus moet NEC drie keer scoren om kans te maken op promotie.

laad oudere berichten

Voorbeschouwing

Jong Ajax (76 punten) speelt de kampioenswedstrijd op De Toekomst tegen MVV Maastricht. Fortuna Sittard (75) ontvangt Jong PSV en weet zich bij winst verzekerd van promotie. Stiekem hoopt de Limburgse club ook op een misstap van Jong Ajax.

Ook nummer 3 NEC (73 punten) kan nog kampioen worden, maar is afhankelijk van de resultaten van Jong Ajax en Fortuna Sittard. NEC beschikt over een iets beter doelsaldo dan de Amsterdammers. In eerste instantie zullen de Nijmegenaren echter vooral kijken naar de wedstrijd in Sittard.

NEC moet wel eerst zien te winnen bij FC Dordrecht. Mocht dat lukken en Fortuna verliest, dan keert NEC terug in de eredivisie. Bij een gelijkspel in Sittard moet de ploeg van trainer Pepijn Lijnders met minstens drie doelpunten verschil winnen.