Frank de Boer denkt als Johan Cruijff én Louis van Gaal

AMSTERDAM - Met Frank de Boer heeft Ajax weer een trainer die denkt en spreekt als beroemde voorgangers als Johan Cruijff en Louis van Gaal. Een elftal van de inmiddels veertigjarige oefenmeester speelt met vleugelspelers en een aanvallende middenvelder die hij steevast nummer tien noemt. Zo'n ploeg staat voor goed en kort positiespel en zoekt waar mogelijk de aanval.

Vandaag tekende De Boer tot medio 2014 als hoofdtrainer bij de Amsterdamse recordkampioen.
 
En de nummer vier, de linksbenige centrale verdediger, schuift zo veel mogelijk door naar het middenveld. Zoals hij tussen 1988 en 1999 altijd zelf deed in het witte shirt met de rode baan in het midden. Dat bleef niet onopgemerkt. De 112-voudig international won met Ajax de wereldbeker, Champions League, Europese Supercup, UEFA Cup, vijf landstitels en twee KNVB-bekers.
 
Al op veertienjarige leeftijd belandde hij samen met tweelingbroer Ronald in de jeugd van Ajax. Johan Cruijff, de legendarische nummer veertien, zag de linkspoot schitteren bij vv De Zouaven, een amateurclub uit het Noord-Hollandse Grootebroek.

De Boer voetbalde veertien jaar voor Ajax. Daarna droeg hij het shirt van FC Barcelona, Galatasaray en Glasgow Rangers. Afbouwen deed de vader van drie dochters bij Al-Rayyan en Al-Shamal, voetbalclubs uit Qatar.
 
De Boer acteerde vaak onder Louis van Gaal maar leerde naar eigen zeggen ook veel van Johan Cruijff, Guus Hiddink en bondscoach Bert van Marwijk, die hij de afgelopen twee jaar assisteerde bij het Nederlands elftal. De voormalige verdediger kon al eerder als coach bij eredivisieclubs aan de slag. Hij wilde zijn trainersloopbaan liever geleidelijk opbouwen en koos voor de jeugd van zijn grote voetballiefde Ajax.
 
Toeschouwers bij duels van de D- en A-junioren van de Amsterdamse club zagen aanvankelijk een trainer die eigenlijk nog voetballer was. De Boer zat zelden op de bank naast zijn wisselspelers. De jonge oefenmeester beende voortdurend langs de zijlijn. Hij riep en gebaarde hoe de linksback de bal naar de linkshalf moest schieten en deed vervolgens ook weer voor hoe de spits moest worden aangespeeld.
 
De Boer was ook nog steeds een topvoetballer. Als assistent van bondscoach Bert van Marwijk speelde hij de laatste twee jaar tijdens trainingspartijtjes onopgemerkt mee. Hij werd echter ook meer en meer trainer. Een coach die, hoe kan het ook anders, handelde volgens de aloude voetbalfilosofie van Ajax.
 
,,Bij een wedstrijd van de A1 zie je gelukkig nog wel het voetbal dat hoort bij Ajax'', zei erelid Sjaak Swart vorige maand na weer een teleurstellende wedstrijd van zijn geliefde club. De Boer was toen nog coach van dat hoogste jeugdelftal. Als interim-trainer van het eerste elftal gaf hij zijn spelers de afgelopen maand dezelfde opdrachten.
 
Dat leidde meteen tot goed en attractief positiespel. En toen de vaste linksbuiten ontbrak speelde de linkeraanvaller van Jong Ajax. ,,Want voetbal is eigenlijk heel simpel'', zei De Boer na de verrassende zege bij AC Milan (0-2). ,,Als de spelers maar doen wat ik zeg.'' (ANP)