Volledig scherm
Kenny Tete. © Pim Ras Fotografie

Galatasaray en Ajax vrijwel akkoord over Tete

Galatasaray zet in op de komst van Ajacied Kenny Tete (21). De Turkse topclub en Ajax zijn dicht bij een akkoord over de transfersom van zo’n drie miljoen euro exclusief eventuele bonussen. 

Door Daniël Dwarswaard

De rechtsback, die momenteel vakantie viert, moet zelf uiteraard wel oren hebben naar een overgang naar de club in Istanboel waar ook de Nederlanders Wesley Sneijder, Nigel de Jong en Garry Mendes Rodrigues spelen. Tete staat in de belangstelling van meerdere clubs en zijn voorkeur zou vooralsnog uitgaan naar een overgang richting een grotere competitie dan de Turkse.

Maar dat Tete Ajax gaat verlaten, is geen vraag meer. De Amsterdammer speelde twee jaar terug een spectaculair debuutseizoen voor Ajax en haalde ook in het Nederlands elftal. Door een blessure miste hij toen de slotfase van de competitie en nam Joël Veltman zijn plek over. Afgelopen seizoen was Tete onder trainer Peter Bosz tot zijn frustratie vooral veroordeeld tot een plek op de reservebank. Samen met Jairo Riedewald, Nemanja Gudelj en Riechedly Bazoer werd hij het grootste slachtoffer van Bosz’ keuzes. Die laatste twee verlieten de club al vorig seizoen in de winterstop.

De keuze van Bosz om Tete te passeren, leverde bij de aanhang van Ajax altijd veel discussie op. Als hij, in geval van schorsingen of blessures bij zijn teamgenoten, wél speelde, liet hij vrijwel altijd een goede indruk achter.