Volledig scherm
Ignisious Gaisah op de anti-gravity treadmill. © Frank de Roo

Geblesseerde sporters trainen zonder zwaartekracht

Sergio Ramos zweert bij het apparaat. Net als Luis Suárez en Cristiano Ronaldo. Het Anti Gravity Treadmill biedt enorme mogelijkheden. In het stadion van Sparta staat deze bijzondere loopband. AD Sportwereld liep met atleet Ignisious Gaisah en Feyenoord-verdediger Rodny Lopes Cabral een ochtend mee en zag hoe het verlies van zwaartekracht geblesseerde sporters kan helpen.

Volledig scherm
© Frank de Roo

Ignisious Gaisah draait zijn hoofd naar de fotograaf. De voormalig wereldkampioen verspringen, werkt zich in Rotterdam in het zweet op een loopband. ,,Wat ik voel?'' vraagt de 32-jarige geboren Ghanees grinnikend. ,,Like walking on the moon.''

Naast hem staan Gert-Jan van Hattem en Mark Haak te glimmen van trots. Zij haalden de zogenaamde Anti Gravity Treadmill naar het Sportmedisch Centrum Nieuw Rotterdams Peil. Op de vierde verdieping van het stadion van Sparta debuteert Gaisah op het apparaat waar topvoetballers als Sergio Ramos, Luis Suárez en Cristiano Ronaldo bij zweren.

Het onderlichaam van Gaisah zit in een doorzichtige tent. Een constructie die ooit werd ontwikkeld door de Amerikaanse ruimtevaartmaatschappij NASA. De constructie zorgt ervoor dat de atleet zijn lichaamsgewicht kan reduceren tot twintig procent van wat hij werkelijk weegt. Met ander woorden: een sporter die 75 kilo zwaar is, weegt dankzij de uitvinding op de band tijdelijk slechts 15 kilo.

,,Uniek,'' stellen Van Hattem en Haak. ,,Luis Suárez heeft drie apparaten aangeschaft. Het geeft spelers de mogelijkheid om ondanks blessureleed gewoon te kunnen doortrainen. Tot voor kort was eigenlijk alleen trainen in een zwembad een mogelijkheid om dat te doen. Dit is een enorme stap vooruit. AZ heeft het apparaat ooit aangeschaft in de periode dat Gertjan Verbeek daar aan het roer stond. Verder zie je het bij de grote voetbalclubs in Europa. In Nederland zijn wij er volgens mij uniek in om de trainingsmethode voor iedereen aan te bieden.''

NASA gebruikte de uitvinding om astronauten, die spiermassa verliezen in de ruimte, sneller te laten wennen aan de omstandigheden op aarde.

Lees het uitgebreide verhaal over de anti-gravity treadmill in de digikrant

Volledig scherm
Rodny Lopes Cabral werkt aan zijn herstel. © Frank de Roo
Volledig scherm
© Frank de Roo