Volledig scherm
De achtergebleven Mori trainde vandaag met Jong Vitesse op Papendal. © epa

'Gedrag Vitesse strijdig met sportprincipes'

UpdateDe Israëlische ambassade in Den Haag veroordeelt voetbalclub Vitesse omdat die eraan heeft meegewerkt dat speler Dan Mori op grond van zijn Israëlische nationaliteit niet tot de Verenigde Arabische Emiraten werd toegelaten.

Volledig scherm
© pro shots

Het is erg jammer dat de club heeft gehandeld in strijd met de basisprincipes van de internationale sport, zoals non-discriminatie, moraliteit en sportiviteit, schrijft de ambassade in een verklaring.

De ambassade noemt de discriminatie van Mori 'triest'. Juist sport zou boven politiek moeten staan, meent de Israëlische vertegenwoordiging. Zij heeft geen contact met Vitesse gehad.

De ambassade van de Verenigde Arabische Emiraten in Den Haag bevestigde dat Israëliërs geen toegang tot het land hebben. Op uitzonderingen die het land in het verleden hierop heeft gemaakt, wilde de woordvoerder niet ingaan. In 2009 kreeg de Israëlische tenisser Andy Ram een visum van de VAE, nadat een week daarvoor zijn landgenote en collegatennisser Shahar Peer de toegang tot het land was ontzegd.

  1. Matthijs de Ligt: Ik zag het niet aankomen dat ik wissel zou staan
    Samenvatting

    Matthijs de Ligt: Ik zag het niet aankomen dat ik wissel zou staan

    Zijn ploeggenoot Paulo Dybala stormde woest richting spelersbus, na negentig minuten op de bank tegen Parma. De Argentijnse aanvaller deed geen enkele moeite zijn teleurstelling te verbergen, na bijna de hele tweede helft te hebben warmgelopen. Matthijs de Ligt nam wél de tijd voor de Nederlandse pers én de tientallen fans bij de spelersbus van Juventus, ondanks zijn teleurstelling over een reservebeurt van negentig minuten.