Jackie Groenen van Oranje en Sofie Junge Pedersen van Denemarken.
Volledig scherm
Jackie Groenen van Oranje en Sofie Junge Pedersen van Denemarken. © ANP

Geen Kuip of Arena voor Leeuwinnen tijdens mogelijke finale play-off

De voetbalsters van Oranje kunnen zich vanavond (18.00 uur) in Denemarken (eerste wedstrijd 2-0 winst) plaatsen voor de finale van de play-offs voor een WK-ticket. Die eindstrijd zal sowieso niet in de Kuip of de Johan Cruijff Arena worden gespeeld.

Door Daniël Dwarswaard

Steeds als een weer een grote wedstrijd aankomt voor de Oranjevrouwen, komt diezelfde vraag: zijn de Leeuwinnen klaar om eens de Kuip of de Johan Cruijff Arena vol te spelen? Als de voetbalsters vanavond Denemarken uitschakelen volgt een dubbele play-off tegen België of Zwitserland. Die thuis- en uitwedstrijd staan begin november op het programma.

De KNVB wijkt niet af van het ‘stadionbeleid’ dat deze kwalificatiereeks geldt. ,,Dus gaan we niet in de Kuip of de Arena spelen’’, zegt Jan Dirk van der Zee, namen de KNVB-directie aanwezig in het Deense stadje Viborg. ,,Zo’n keuze brengt veel extra kosten met zich mee. In dat geval zouden we de prijzen van de tickets omhoog moeten gooien. Dat willen wij absoluut niet.’’

De laatste thuiswedstrijd afgelopen vrijdag tegen Denemarken speelden de vrouwen in een vol stadion van NAC in Breda. De 19.000 beschikbare kaarten waren binnen vijftig minuten uitverkocht. En zo gaat dat eigenlijk altijd sinds de vrouwen vorige zomer in eigen land de Europese titel pakten.

De bond merkt dat pakweg de eerste 20.000 kaarten extreem snel worden verkocht, maar dat het daarna wat afzwakt. In april van dit jaar speelde Oranje in het Philips Stadion in Eindhoven tegen Noord-Ierland. Dat leverde toen wel een bezoekersrecord op (ruim 30.000 toeschouwers), maar het stadion van PSV was niet geheel uitverkocht. Mocht Oranje de finale halen, zal het daarom spelen in een ‘middelgroot’ stadion in de categorie Galgenwaard (Utrecht), Abe Lenstra Stadion (Heerenveen) en Hitachi Capital Mobility Stadion (FC Groningen).