Volledig scherm
© ANP

Geëmotioneerde Ricksen krijgt bronzen standbeeld bij Fortuna

Onder grote belangstelling hebben Mark van Bommel en Kevin Hofland vanavond in Sittard een standbeeld onthuld van voormalig profvoetballer Fernando Ricksen. Dat gebeurde voor het stadion van Fortuna Sittard in aanwezigheid van ruim duizend fans, spelers, trainers en (oud-)medewerkers van Fortuna en Glasgow Rangers. Ricksen, zelf ook aanwezig, speelde voor beide clubs, evenals voor AZ, Zenit en het Nederlands elftal.

Volledig scherm
© ANP

In 2013 maakte Ricksen bekend aan de spierziekte ALS te lijden. Die ziekte maakte en eind aan zijn carrière. Ook moest hij daardoor zijn wens opgeven om ooit hoofdtrainer te worden bij zijn jeugdliefde Fortuna Sittard. Fans en vrienden van hem begonnen een inzamelingsactie voor een standbeeld, waaraan ook Glasgow Rangers ruim bijdroeg.

Een geëmotioneerde en tot tranen toe geroerde Fernando Ricksen werd toegejuicht door zijn oude publiek van Fortuna. Bij de onthulling van het standbeeld liet hij weten dit ,,het grootste eerbetoon'' te vinden dat je iemand kunt geven.

Het standbeeld van de Gelderse kunstenares Lia Krol laat een juichende Ricksen zien, met gebalde omhoog gestoken vuisten. Volgens de initiatiefnemers staat het standbeeld voor de vechtlust van Ricksen. Een vechtlust die anderen inspireert.

Helemaal uit Edinburgh was de 30-jarige Zoë Smith naar Sittard gekomen, al vele jaren bevriend met Ricksen. ,,Heartbreaking'' noemde ze de onthulling. ,,Dit had ik niet willen missen!''

Fortuna heeft ook een tribune naar Ricksen vernoemd.  

Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP