Volledig scherm
AZ-spelers vieren de 1-0. © BSR Agency
1
EINDE
0
  • Yukinari Sugawara 39'

Gehavend AZ blijft in het spoor van Ajax

 Fysieke ongemakken of niet, AZ blijft Ajax achtervolgen op de eredivisieranglijst. Zondag werd met een miniem verschil van VVV Venlo gewonnen (1-0) in hoogstwaarschijnlijk de laatste ‘thuiswedstrijd in stadion van ADO Den Haag.

Door Nik Kok

AZ heeft de laatste weken al te kampen met de afwezigheid van Ron Vlaar. afgelopen week kwam daar de zware blessure bij van Pantelis Hatzidiakos bij die tegen Partizan Belgrado zijn knie blesseerde en voor de rest van het seizoen is uitgeschakeld. En vlak voor de wedstrijd tegen VVV werd ook nog Fredrik Midtsjø ziek. Daardoor moest trainer Arne Slot de nodige wijzigen aanbrengen in zijn succesvolle basiself. Jordy Clasie mocht weer eens spelen. Op een voor hem vrij ongewone positie van centrale verdediger. Stengs stond op de nummer tien-positie en de Japanner Yuki Sugawara mocht beginnen als rechtsbuiten.

Bekijk hier de samenvatting van AZ Alkmaar - VVV-Venlo (Premium)

Volledig scherm
Sugawara heeft gescoord. © BSR Agency

Het was Sugawara die AZ in de eerste helft op voorsprong bracht door een verrassende uithaal vanaf rechts. Toen voerde AZ al een constante druk uit op de verdediging van de nummer zestien van de eredivisie waar interim-trainer Jay Driessen na het ontslag van Robert Maaskant voor de tweede wedstrijd aan het roer stond.

Sugawara hield bij het vieren van het doelpunt een shirt van zijn ploeggenoot Hatzidiakos omhoog ten teken dat de rest van de selectie meeleeft met de Griekse international die dit seizoen juist zo goed bezig was.

Hatzidiakos zal afgelopen donderdag toen hij zijn blessure opliep zijn laatste ‘thuiswedstrijd’ in het Cars Jeans stadion hebben gespeeld. Vermoedelijke speelde zijn ploeggenoten er gisteren ook hun laatste thuiswedstrijd. Het is de club er veel aan gelegen om de volgende thuiswedstrijd tegen Ajax weer in het eigen stadion zonder dak te spelen. Voor de bekerwedstrijd tegen Groene Ster zal vermoedelijk ook een andere locatie worden gezocht. Een doek met daarop ‘ADO bedankt’ werd door de AZ-supports omhoog gehouden.

Volledig scherm
Stengs in duel met VVV-spelers. © BSR Agency

Wat dat betreft was het ‘afscheid’ van het alternatieve thuisstadion wat flets en weinig inspirerend. Zo was de zo opgehemelde spits Myron Boadu zondag maar matig in vorm. Op links kwam Oussama Idrissi zijn directe tegenstander Pachonik nauwelijks voorbij. De steekpassjes van Stengs werden nauwelijks begrepen door zijn ploeggenoten. Invaller Ferdy Druif, donderdag tegen Partizan nog belangrijk met twee treffers, kon nu het net niet vinden. Niet erg, veel te duchten van tegenstander VVV had AZ niet. Al had spits Elia Soriano in de blessuretijd nog de gelijkmaker op de schoen.

Wel viel er weer zondagavond weer een nieuw record voor AZ te noteren. Met de twintigste ‘clean sheet’ is Marco Bizot de eerste eredivisiedoelman sinds PSV-keeper Heurelho Gomes in 2005 die dat voor elkaar krijgt.

Volledig scherm
Boadu (r) in duel met Röseler. © BSR Agency

Wil je de wedstrijd nog eens herbeleven? Lees dan hieronder het liveblog terug: