Volledig scherm

Gepassioneerd ADO speelt met onmachtig FC Groningen

ADO Den Haag heeft vanavond afstand genomen van de gevarenzone. Het elftal van trainer Maurice Steijn was voor eigen publiek met 3-0 te sterk voor het kwakkelende FC Groningen. Met nog vijf wedstrijden te gaan heeft ADO een voorsprong van 7 punten op VVV-Venlo, dat als nummer 16 van de eredivisie moet vrezen voor de nacompetitie.

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm

De ploeg uit Den Haag herstelde zich vanavond van de wanprestatie anderhalve week geleden bij RKC Waalwijk. ADO verloor toen niet alleen met 1-0, maar speelde in Waalwijk ook bedroevend zwak. Steijn, die keihard was in zijn oordeel, nam maatregelen en zette twee spelers uit zijn selectie. Ahmed Ammi blijft vanwege onprofessioneel gedrag tot maandag buiten de groep, huurling Milan Lalkovic werd zelfs teruggestuurd naar Chelsea. Het 'schokeffect' dat Steijn ongetwijfeld voor ogen had, miste zijn uitwerking niet.

ADO toonde tegen FC Groningen wél de wil om te winnen. Charlton Vicento zette de thuisclub in de 38e minuut op voorsprong. De aanvaller troefde bij een voorzet van Christian Supusepa zowel bewaker Tim Sparv als doelman Luciano da Silva af in de lucht: 1-0. Na een uur verdubbelde Kenneth Omeruo de voorsprong door de bal uit een hoekschop van Tjaronn Chery vol overgave achter Luciano te koppen. Ebi Smolarek maakte er 10 minuten voor tijd 3-0 van.

Voor FC Groningen dreigt het seizoen als een nachtkaars uit te gaan. De ploeg van trainer Pieter Huistra zag door de 14e nederlaag van het seizoen het uitzicht op een plek in de play-offs om Europees voetbal, het doel van Groningen, verder vervagen. Van de 12 wedstrijden na de winterstop verloor FC Groningen er liefst negen, de andere drie werden wel gewonnen. Het dolende elftal van Huistra maakte in Den Haag ook geen moment aanspraak op de zege.

In de eerste helft dwong Groningen slechts één kans af. Leandro Bacuna kopte de bal weliswaar over doelman Gino Coutinho, die ver voor zijn doel stond, maar zag de bal ook over de lat vliegen. Na rust ontbrak de overtuiging in de Groningse aanvallen.