Volledig scherm
Gertjan Verbeek. © ANP Pro Shots

Gertjan Verbeek ontslagen als trainer van FC Twente

Na 149 dagenFC Twente heeft trainer en technisch manager Gertjan Verbeek per direct op non-actief gezet. Verbeek wordt verantwoordelijk gehouden voor de zwakke resultaten en de slechte werkrelatie met spelers en staf. Verbeek leidde vanmiddag nog de training in Hengelo. Na die sessie werd hij ontboden op het stadion waar hij de onheilstijding te horen kreeg.

Verbeek werd op 29 oktober 2017 aangesteld als trainer van FC Twente. Onder leiding van Verbeek won Twente echter maar één keer en zakte het af naar de laatste plaats op de ranglijst in de Eredivisie. Zijn assistent Marino Pusic staat vanaf morgen voor de groep. Pusic was dit seizoen al eens een keer eerder interim bij FC Twente. Toen nam hij het over na het ontslag van René Hake. Pusic is verantwoordelijk voor de laatste thuiszege van Twente, op 21 oktober tegen Roda. Met Verbeek verdwijnt ook zijn vaste assistent Jan de Jonge.

Roerige periode

Het ontslag van Verbeek, na 149 dagen, volgt op een roerige periode, waarin de positie van de oefenmeester niet alleen bij een deel van de fans, maar ook intern zwaar onder druk lag. De Raad van Commissarissen voerde het afgelopen weekend verschillende gesprekken met mensen binnen de club. De gehele maandag was de RvC met de directie in overleg om te spreken over de conclusies van die bevindingen. Die uitkomst was voor het controlerende orgaan reden alsnog in te grijpen. Daarmee overrulet de RvC de directie.

Lees verder onder kader.

Marino Pusic moet Twente in eredivisie houden

Marino Pusic krijgt de zware taak om FC Twente in de eredivisie te houden. Hij is sinds 2015 werkzaam in Enschede. Hij was eerst assistent van René Hake. Toen Hake in oktober 2017 op straat werd gezet, was hij voor een week interim. Pusic won van Roda JC en Eindhoven (beker) en verloor van Excelsior. Twee dagen later werd Gertjan Verbeek gepresenteerd als de nieuwe hoofdtrainer en technisch manager. Hij keerde daarna terug in zijn oude rol als assistent.

Oorlogsgeweld

Pusic kwam als 18-jarige vanuit het Bosnische Mostar naar Nederland, op de vlucht voor het oorlogsgeweld in het voormalige Joegoslavië. Hij streek neer in de Achterhoek en woont sindsdien in Doetinchem. Hij speelde voor Velez Mostar, Rode Ster Belgrado, 1.FC Köln, was ook nog korte tijd actief bij De Graafschap en kwam uit voor de toenmalige hoofdklasser Babberich. Pusic was coach van de A-junioren bij Vitesse en ook rechterhand van Nebojsa Gudelj bij NAC. Zijn laatste station voor Twente was Inter Baku in Azerbeidzjan. In oktober 2015 bracht Ted van Leeuwen hem naar Enschede.

Technisch en commercieel directeur Jan van Halst zei vorige week tot twee keer toe voor de camera dat Twente het seizoen met Verbeek zou gaan afmaken. Afgelopen zaterdag voegde statutair directeur Erik Velderman daar in De Telegraaf nog aan toe dat de positie van de trainer geen issue was.

Quote

Met het ontslag komt er voor Gertjan Verbeek een einde aan een dramati­sche periode bij Twente.

De directie liet eerder weten dat de spelers het vertrouwen in Verbeek hadden uitgesproken. Die boodschap kreeg de RvC ook te horen, twee weken geleden na het eerste crisisberaad. ,,Wij hebben geen reden om aan de woorden van de trainer en de directie te twijfelen’’, zei de voorzitter van de RvC vorige week.

Ondanks het uitspreken van die steun bleef het in de afgelopen twee weken rommelen bij Twente. Zo liet de meerderheid van de spelers verschillende keren horen dat ze niet verder met Verbeek wilden. Dat leidde tot vele praatsessies. Verbeek, zo luidde de kritiek, werd tactisch falen verweten. Spelers noemden hem een ‘gedateerde trainer’ die alleen naar zichzelf luisterde. Ook zijn botte manier van communiceren viel slecht.

Met de rest van de staf onderhield hij nauwelijks een relatie en op het kantoor in de Grolsch Veste groeide de laatste dagen de ontevredenheid. Dat er constant gedoe was rond zijn persoon, was een doorn in het oog van werknemers. Ook zijn uithaal naar de supporters, nadat hij als analist van de tv was gehaald door de club, wekte de nodige ergernis op. Op het laatst kon hij met vrijwel niemand meer binnen de club door een deur.

Volledig scherm
Erik Velderman, Gertjan Verbeek en Jan van Halst. © Emiel Muijderman

Afgelopen donderdag kreeg de RvC op een supportersavond nog de vraag voorgelegd of ‘men wel wist’ dat er binnen de spelersgroep geen enkel draagvlak meer voor Verbeek was’? Vanaf dat moment volgden de ontwikkelingen binnen club zich razendsnel op en besloot de RvC niet langer de koers van de directie te volgen.

Roerige periode

Volledig scherm
Gertjan Verbeek. © ANP Pro Shots

Met het ontslag komt er voor Verbeek een einde aan een dramatische periode bij Twente. Bij zijn presentatie op 30 oktober 2017 werd hij nog van alle kanten bejubeld en op zijn beurt sprak hij van een soort van jeugddroom, omdat hij als kind supporter was en regelmatig in het Diekman-Stadion was.

Maar die warme woorden verdwenen al snel. Verbeek won sindsdien maar één competitiewedstrijd (uit bij NAC), en voerde het 5-3-2-systeem in, wat hem ook bij de achterban op veel kritiek kwam te staan. De spelers oogden onwennig en onzeker en gaven veelvuldig aan dat ze dit concept niet zagen zitten, maar pas sinds enkele weken is er een koerswijziging.

Verbeek had in Enschede nog een contract tot en met het eind van volgend seizoen. Twente heeft nog zes duels om het tij te keren. De ploeg heeft één punt achterstand op nummer 17 Roda JC. Zondag speelt de ploeg uit bij VVV.